Kalimantan
8,2
8,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
10,0 Natuur
8,0 Interessant
5,0 Stranden

Kalimantan

door Marleen de Keyzer

De drijvende markten van Banjarmasin wisselen de hippe skybarren in Balikpapan af. En orang-oetans vormen naast de Dajaks de belangrijkste inwoners. Door haar weinige bezoekers heeft Kalimantan haar geheimen goed weten te bewaren. Ontdekt ze door in Kalimantan te reizen.

Kalimantan beslaat tweederde van Borneo, het eiland dat Indonesië met Maleisië en Brunei deelt. Inheemse bossen, machtige bergen en mysterieuze rivieren verspreiden zich over het eiland. Met bijzondere dorpjes in het westen en een rijke natuur in het oosten. En met traditionele culturen in het zuiden en een ongerepte jungle in het centrale deel. Door Kalimantan reizen is een groot avontuur!

Kalimantan reizen

Een van de hoogtepunten van door Kalimantan reizen is de drijvende markt in Banjarmasin. Met een kano vaar je door de stad en ervaar je het leven. Vooral met zonsondergang is het bijzonder deze stad vanaf het water te ontdekken.

Of bezoek de kosmopolitische plaats Balikpapan, die de afgelopen jaren enorm is gemoderniseerd door de instroom van olie. Met haar nieuwe hotels, hippe skybarren en clubs aan het water, heeft Balikpapan een schoon en levendig centrum.

Meer rust vind je op de tropische eilandjes rondom Pulau Derawan en bij de verlaten stranden ten noorden van Pontianak.

Klimaat Kalimantan

Kalimantan kent een tropisch klimaat met veel regen. Het eiland is het hele jaar door vrij nat, het regenseizoen loopt van oktober tot juni. Aangezien juli en september het droogst zijn, kan je het beste door Kalimantan reizen in onze zomermaanden. Houd er wel rekening mee dat het in het centrale bergland koeler en natter is dan in de hete zuidelijke kustgebieden.

Like deze pagina

Reizen Kalimantan

Meer Kalimantan

Reviews Kalimantan

Mooi Kalimantan wordt onthoofd (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door RF De Leeuw op 24 juni 2016

Het mooist is de jungle van Indonesisch Borneo oftewel Kalimantan. Hier leven de Proboscis en de Orang-oetans in volle harmonie met de Honingberen, de dwergolifant en wilde zwijnen. Ook tal van mooie vogels zijn er te zien, zoals de neushoornvogel, de visarenden en nog veel meer kleine vogelsoorten. Ook het reizen in de jungle is een belevenis, vanwege het feit dat vervoer heel vaak over grote rivieren en kleien (rivier-) beekjes gaat en uiteraard via wandelpaden die soms ook nog met brommers bereden worden. Een grandioze ervaring om te beleven.

Maar er is een keerzijde in deze belevenis.

Door de palmolie industrie wordt de jungle en daardoor het leefgebied van alle dieren elke dag met wel 5 tot 10 voetbalvelden gekapt, om plaats te maken voor 30-45 cm palmboomstekjes!!
Deze zijn na een aantal jaren groter geworden en uit de palmboompitten kan olie geperst worden.
Al aanwezige dieren worden in het bepaalde gebied bijeen gedreven door de ontbossing en vinden hun noodzakelijke voedsel niet meer en proberen te migreren naar een ander gebied – voor zover dan kan. Want de vele rivieren en/of woongebieden houden de dieren vaak tegen, waardoor ze heel soms worden verplaatst, maar vaak sterven door voedsel gebrek of worden afgeschoten.

Kortom, ga naar Kalimantan met een eco-reisorganisatie en blijf protesteren die de ontbossing van de jungle.!

Safe the rainforest in Indonesian Kalimantan and Malaysian Borneo !

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
5 Stranden

Pluspunten Kalimantan

  • De mensen zijn aardig

Minpunten Kalimantan

  • Reizen kan lang duren
  • minder infrastructuur
Ultieme tip: Nyaru Menteng Orangutan Rehabilitation in Palang Karaya (Central Kalimantan)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors