Kalimantan Jouw vakantie naar Indonesië begint hier!
8,2
8,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
10,0 Natuur
8,0 Interessant
5,0 Stranden

Kalimantan

door Marleen de Keyzer

De drijvende markten van Banjarmasin wisselen de hippe skybarren in Balikpapan af. En orang-oetans vormen naast de Dajaks de belangrijkste inwoners. Door haar weinige bezoekers heeft Kalimantan haar geheimen goed weten te bewaren. Ontdek ze door in Kalimantan te reizen.

Kalimantan beslaat tweederde van Borneo, het eiland dat Indonesië met Maleisië en Brunei deelt. Inheemse bossen, machtige bergen en mysterieuze rivieren verspreiden zich over het eiland. Met bijzondere dorpjes in het westen en een rijke natuur in het oosten. En met traditionele culturen in het zuiden en een ongerepte jungle in het centrale deel. Door Kalimantan reizen is een groot avontuur!

ZELF NAAR Kalimantan?

Bekijk alle 9 reizen naar Kalimantan

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Kalimantan?

Een van de hoogtepunten van Kalimantan is de drijvende markt in Banjarmasin. Met een kano vaar je door de stad en ervaar je het leven. Vooral met zonsondergang is het bijzonder deze stad vanaf het water te ontdekken.

Een andere must-see is de kosmopolitische plaats Balikpapan, die de afgelopen jaren enorm is gemoderniseerd door de instroom van olie. Met haar nieuwe hotels, hippe skybarren en clubs aan het water, heeft Balikpapan een schoon en levendig centrum.

Meer rust vind je op de tropische eilandjes rondom Pulau Derawan en bij de verlaten stranden ten noorden van Pontianak.

Klimaat Kalimantan

Kalimantan kent een tropisch klimaat met veel regen. Het eiland is het hele jaar door vrij nat, het regenseizoen loopt van oktober tot juni. Aangezien juli en september het droogst zijn, kan je het beste door Kalimantan reizen in onze zomermaanden. Houd er wel rekening mee dat het in het centrale bergland koeler en natter is dan in de hete zuidelijke kustgebieden.

Reizen Kalimantan

Meer Kalimantan

Reviews Kalimantan

De broers Bram en Boy Kling. Op reis naar de Dayak en Orangutan in Kalimantan. (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Bram Kling op 30 mei 2019

Om een kort stukje te vertellen over Kalimantan. Ga hier naartoe, zeker nu! Een stukje puur Indonesië wat alles te bieden heeft. We zagen het dagelijkse leven aan de o.a de Mahakam rivier, de prachtige jungle, paradijselijke bounty eilanden onze favoriet is Nunukan Island, Dayak stammen met hun traditionele ceremonie, en we hebben verschillende Orangutan Rehabilitatiecentra bezocht zoals BOS Nyaru Menteng in Palangkaraya, Camp Leaky in Tanjung Puting en BOS Samboja Lestari. Prachtig en dankbaar werk wat daar allemaal gedaan wordt om het behoud van o.a de Orangutan en de Sunbear in leven te houden. Teveel om op te noemen zoveel indrukken hebben we gehad, en dat alles zonder eigenlijk een andere toerist tegen te komen. Het voelde alsof we alles voor onszelf hadden, dat heeft er o.a. voor gezorgd dat deze reis op onze nummer 1 is komen staan. Dit terwijl we beide al heel wat hebben gezien van de wereld.

Met dank aan Rama Tours.
We zijn een bijzondere (levens) ervaring rijker !!

Ultieme tip: Ga met een woonboot de Mahakam rivier op voor minimaal 5 dagen. Bezoek de bovengenoemde Orangutan rehabilitatiecentra´s. Duiken en snorkelen Maratua, Nunukan, Sanglaki, Kakaban
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kalimantan, op zoek naar Oerang Oetangs (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Jessica Meulmeester op 23 november 2017

Wij zijn naar Kutai National Park geweest in Kalimantan, het Indonesische gedeelte van Boreno. Ons grootste doel was om de Oerang Oetang in het wild te zien. Dit was de reden waarom wij naar Kutai National Park zijn gegaan. Het was een lange rit, maar het was het zeker waard. We hebben maar liefst drie Oerang Oetangs gezien, waarvan een baby. Ze kwamen erg dichtbij en laag bij de grond! Daarnaast hebben we talloze andere dieren gezien en natuurlijk de prachtige natuur!

Pluspunten Kalimantan

 • Weinig/geen toeristen
 • Oerang Oetangs in het wild
 • Prachtige natuur

Minpunten Kalimantan

 • Lange rit om er te komen
Ultieme tip: Kutai National Park
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Rondreis Borneo & Sulawesi (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Jessy Stout op 13 november 2017

Wij zijn 4 dagen met een klotok door de jungle gevaren om het echte Borneo-gevoel te ervaren; en dat is zeker gelukt! Het was een onvergetelijke ervaring, 's Avonds sliepen wij bovenop de boot midden tussen alle jungle-geluiden, volop vuurvliegjes om ons heen en 's ochtends werden wij wakker gebruld door een stel neusapen. Overdag wandelen door de jungle om vervolgens oog in oog te staan met de orang-oetan, fantastisch. Met buikpijn en tranen in ons ogen hebben wij de jungle verlaten, maar wel met herinneringen voor het leven!

Pluspunten Kalimantan

 • Fantastische natuur
Ultieme tip: Bezoek de jungle van Kalimantan met een klotok; zo beleef je het echte jungle-gevoel en sta je oog in oog met de overweldigende natuur.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Best place in the world (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Marjonel Wubbels op 12 november 2017

Ik ben naar het Indonesische deel gegaan in Borneo. Daar komen nog steeds weinig toeristen en dat is ook te merken. Weinig keus in accommodaties en een stuk primitiever dan ergens anders in Indonesië. Door de jungle op de klotok onder het genot van de geluiden van de neusapen en andere aapjes opzoek naar oerang oetan. In 1 woord: Amazing

Pluspunten Kalimantan

 • jungle
 • locals

Minpunten Kalimantan

 • communicatie in het engels
 • accommodaties
Ultieme tip: Zeker een klotok boot tour doen vanaf Pangkalan Bun. En beter buiten het hoogseizoen, dan is het er iets rustiger en relaxter.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

West-Kalimantan ontdekken vanuit Pontianak (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Helena Smit op 05 november 2017

Onze basis was Pontianak. Een van de best bereikbare plekken van West-Kalimantan. Omdat de afstanden groot zijn en de wegen niet altijd goed toegankelijk, reis je veel met het vliegtuig. Of zit je heel lang in de auto. Wat een snel en mooi vervoersmiddel is, is per (speed)boot. Vooral over de Kapuas rivier kun je goed reizen. De mensen hier zijn nog niet heel erg gewend aan toeristen. Dat is fijn, want je wordt hier niet belaagd door mensen die je van alles willen verkopen. Ze vinden het over het algemeen alleen maar leuk dat er buitenlanders interesse hebben in hun streek en wat ze daar te bieden hebben. Heel vriendelijke mensen.

Pluspunten Kalimantan

 • Aardige locals
 • niet toeristisch

Minpunten Kalimantan

 • slechte bereikbaarheid
 • mensen spreken nagenoeg geen engels
Ultieme tip: Ontdekt allerlei lekkere gerechten in Pontaiank. Vooral seafood en koffie staat de stad bekend om.
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi Kalimantan wordt onthoofd (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door RF De Leeuw op 24 juni 2016

Het mooist is de jungle van Indonesisch Borneo oftewel Kalimantan. Hier leven de Proboscis en de Orang-oetans in volle harmonie met de Honingberen, de dwergolifant en wilde zwijnen. Ook tal van mooie vogels zijn er te zien, zoals de neushoornvogel, de visarenden en nog veel meer kleine vogelsoorten. Ook het reizen in de jungle is een belevenis, vanwege het feit dat vervoer heel vaak over grote rivieren en kleien (rivier-) beekjes gaat en uiteraard via wandelpaden die soms ook nog met brommers bereden worden. Een grandioze ervaring om te beleven.

Maar er is een keerzijde in deze belevenis.

Door de palmolie industrie wordt de jungle en daardoor het leefgebied van alle dieren elke dag met wel 5 tot 10 voetbalvelden gekapt, om plaats te maken voor 30-45 cm palmboomstekjes!!
Deze zijn na een aantal jaren groter geworden en uit de palmboompitten kan olie geperst worden.
Al aanwezige dieren worden in het bepaalde gebied bijeen gedreven door de ontbossing en vinden hun noodzakelijke voedsel niet meer en proberen te migreren naar een ander gebied – voor zover dan kan. Want de vele rivieren en/of woongebieden houden de dieren vaak tegen, waardoor ze heel soms worden verplaatst, maar vaak sterven door voedsel gebrek of worden afgeschoten.

Kortom, ga naar Kalimantan met een eco-reisorganisatie en blijf protesteren die de ontbossing van de jungle.!

Safe the rainforest in Indonesian Kalimantan and Malaysian Borneo !

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
5 Stranden

Pluspunten Kalimantan

 • De mensen zijn aardig

Minpunten Kalimantan

 • Reizen kan lang duren
 • minder infrastructuur
Ultieme tip: Nyaru Menteng Orangutan Rehabilitation in Palang Karaya (Central Kalimantan)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors