Op Indonesie.nl vind je de beste aanbieders van vakantie reizen naar Indonesië. Zoek, vergelijk en vind de aanbieder die bij je past! Vraag brochures aan, schrijf je in voor nieuwsbrieven of volg de Indonesië specialisten op Facebook!
Metersdiepe koraalmuren, zeeschildpadden, scheepswrakken en andere kleurrijke schepsels wachten je op. Sulawesi’s ligging in de koraaldriehoek zorgt ervoor dat het er barst van de duiklocaties rondom het eiland. En dat is niet voor niets, want onder het wateroppervlak binnen de koraaldriehoek leeft maar liefst 75 procent van alle koraalsoorten op aarde!
Deze koraalriffen trekken zo’n 3.000 vissoorten, tal van dolfijnen- en walvissoorten en zes van de zeven zeeschildpadsoorten aan. En precies daarom mag een duik niet ontbreken aan je rondreis door Sulawesi. Zie je door de hoeveelheid duiklocaties de zeeschildpadden niet meer? Wij zetten de beste plekken om te duiken in Sulawesi voor je op een rij.
Zwart vulkaanzand bedekt de bodem en harde stukken koraal kleven aan uitgebrande scheepswrakken als de Mawali. Deze combinatie maakt dat de onderwaterwereld van de Lembehstraat tussen Lembeh-eiland en Noord-Sulawesi wat spookachtig aandoet. Ware het niet dat de unieke, kleurrijke macro-schepsels die je hier vindt er eerder komisch dan angstaanjagend uitzien.
Het zijn deze vreemde beestjes die Lembehstraat dé ideale muck-duiklocatie maken. Hoewel muck-duiken (‘duiken in een modderige of vieze omgeving’) misschien niet je eerste keuze is als je wil duiken in Sulawesi, ga je niet veel later volledig op in deze zoektocht. Samen met je gids speur je de bodem af naar de meest bijzondere, in modder of zelfs afval verstopte wezens.
4. Togian-eilanden
Parkeer jezelf bij aankomst op de Togian-eilanden allereerst in een hangmat en dein mee op het geruis van de zee, want de bus- en bootreis naar de archipel in Centraal-Sulawesi is nogal een onderneming.
Gelukkig zijn de vrijwel verlaten bounty-stranden die overlopen in de helderblauwe zee de moeite dubbel en dwars waard. Onder het weinig verhullende wateroppervlak leeft kleurrijk koraal en zwemmen schildpadden, papegaaivissen, doejongs en ongevaarlijke haaien aan je voorbij. Maar wat een duik bij de Togian-eilanden echt uniek maakt is de Japanse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die volledig intact op twintig meter diepte verscholen ligt.
3. Wakatobi
In het hart van de koraaldriehoek en het meest zuidoostelijke punt van Sulawesi vind je de tropische eilandjes van het Wakatobi Marine National Park. Vanaf Makassar of Kendari vlieg je er naartoe. De naam Wakatobi is een samenstelling van afkortingen van de vier eilanden Wangi-Wangi, Kaledupa, Tomia en Binongko.
Van deze eilanden is Tomia dé plek voor een duik. Rondom het eiland vind je onaangetaste koraalriffen als het Marie Maboek en zwem je tussen schildpadden, zeepaardjes, roggen, barracuda’s en andere exotische vissen. Ben je hierop uitgekeken? Maak een nachtduik om de meest vreemde creaties te spotten.
2. Labengki
Zodra je de boot afstapt bij eiland Labengki, waan je je in een wereld van poederwitte stranden, turquoise lagunes en mosgroene mangrovebossen. Het onder reizigers nog minimaal bekende Labengki ligt in het zuidoosten van Sulawesi en wordt ook wel het kleine Raja Ampat genoemd. Wij snappen wel waarom!
De kleurrijke koraaltuinen onder het wateroppervlak rondom Labengki passen gelukkig ook in het plaatje en maken dit eiland een goede plek om te duiken in Sulawesi. Naast de kans om dolfijnen te spotten is Labengki een van de weinige plekken waar de enorme Doopvontschelp leeft, wat het eiland een unieke duiklocatie maakt.
1. Bunaken
Met recht de nummer één plek om te duiken in Sulawesi zijn de koraalriffen in het Bunaken National Park voor de kust van Sulawesi’s hoofdstad Manado. Ze behoren tot de mooiste en meest biodiverse riffen van Indonesië, al dan niet ter wereld. Bunaken en Manado Tua zijn de meest bezochte eilanden van het park en in tegenstelling tot de Togian-archipel en Wakatobi makkelijk te bereiken.
Tuimel het water in en daal langs de steile koraalmuren die duizenden krioelende vissen aantrekken. Feloranje Nemo’s schieten langs je duikbril, inktvissen en schildpadden zweven gewichtloos door het heldere water. In een marinepark met ruim 300 soorten koraal, 3.000 soorten vis en een zicht tot veertig meter verveel je je als snorkelaar, beginnende duiker of professional nooit.
Hebben we je klaargestoomd voor een duikvakantie? Bekijk hier alle rondreizen naar Sulawesi!