5 redenen waarom Sulawesi ons favoriete eiland is

5 redenen waarom Sulawesi ons favoriete eiland is

door Tessa Voncken

Ben je al naar Java en Bali geweest en ben je toe aan iets nieuws? Of reis je liever buiten de gebaande paden? Dan is Sulawesi iets voor jou. Een enorme diversiteit aan mensen, culturen en landschappen verspreiden zich over een oppervlakte van 200.000 vierkante kilometer.

Al het moois dat Indonesië te bieden heeft, vind je op dit eiland. Maar dan met minder toeristen om je heen. Maak kennis met Sulawesi, ons favoriete eiland van Indonesië. Waarom wij zo fan zijn van Sulawesi? Wij geven je 5 redenen.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

5. De natuur is prachtig en ongerept

Sulawesi heeft een schat aan nationale parken vol ongerepte natuur. In het Lore Lindu National Park kun je geweldige wandelingen maken, zowel met als zonder gids. Dé attractie hier is de overweldigende flora. Door het grote verschil in hoogtes is er een variëteit aan landschappen. Boven de 2000 meter vind je sub-alpine planten, met onder meer eikenbomen en de laurierkers. In de lager gelegen gebieden, die slechts tien procent van het gehele gebied vormen, vind je de regenwouden. En in de noordelijke, meer droge gebieden van het park kom je moessonbossen tegen. Dit type bos kom je in geen ander beschermd gebied van Sulawesi tegen. 

Krijg jij geen genoeg van jungle? Ga dan naar Bogani Nani Wartabone National Park in Noord-Sulawesi. Negentig procent van de oppervlakte is bedekt met regenwouden. Hier kom je als natuurliefhebber écht aan je trekken. Maak je klaar voor een meerdaagse hike door een bergachtig gebied vol watervallen en overweldigend tropisch groen.

4. Het is een van de beste plekken ter wereld om te duiken

In Noord-Sulawesi ligt het Bunaken Manado Tua Marine National Park. Een park dat bestaat uit zes eilanden. Het heldere water rondom de paradijselijke eilanden kan extreme dieptes bereiken, tot wel 1.556 meter. Je hebt hier een zicht van zo'n veertig meter en het water heeft een milde temperatuur van bijna dertig graden Celsius.

Deze omstandigheden maken Bunaken een van de beste duikbestemmingen ter wereld. Voor zowel beginners als professionals én snorkelaars is er waanzinnig veel te genieten. Het zeeleven is divers en kleurrijk. Er zijn zo'n drieduizend verschillende soorten vissen en vijfhonderd koraalsoorten in het park te vinden. In de riffen rondom het eiland Big Nain is de biodiversiteit het grootst. Hier leven onder meer verschillende soorten zeewier, groene schildpadden, kleurrijke sponsen, clownvissen, prachtig versierde koraalvissen, oesters en krabben.

3. Je vindt er bijzondere dieren

Door zijn geïsoleerde ligging heeft de fauna van Sulawesi een eigen ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn verschillende dieren die enkel en alleen op Sulawesi voorkomen. Duik je de jungle in, dan kun je de babiroessa (een varkensachtige), de berganoa (een gemsbuffel), de koeskoes (een buideldier), de zwarte makaak en de kleinste primaat ter wereld, het spookdiertje, tegenkomen. 

Het spookdiertje, ofwel de tarsier, is een wezentje ter grootte van een softbal met enorme ogen en oren. Hun zicht en gehoor is dan ook bijzonder goed ontwikkeld. Je spot hem alleen 's nachts, dan komt hij tevoorschijn om zich te voeden met insecten. 

2. Je maakt er kennis met een bijzondere cultuur

Op Sulawesi hebben de islam en het christendom zich vermengd met de traditionele religie van verschillende stammen. Dit heeft tot een unieke mengelmoes geleid die je nergens anders ter wereld tegenkomt. De beste plek om kennis te maken met de religie en cultuur van Sulawesi is in Tana Toraja.

In Tana Toraja speelt het traditionele animistische geloof van de Toraja nog altijd een grote rol in het dagelijkse leven. Deze stam staat bekend om haar bijzondere traditionele gebruiken na iemands overlijden. Het stoffelijk overschot wordt eerst een tijd in huis bewaard, een periode die kan uiteenlopen van een paar weken tot maanden of zelfs jaren. Gedurende deze periode wordt de overledene behandeld alsof hij nog in leven is en krijgt hij dus te eten en wordt hij verzorgd. Tijdens de begrafenis offeren de Toraja's een waterbuffel, omdat ze geloven dat dit dier hun dierbare naar het hiernamaals brengt. 

Wil jij een Tojara ceremonie meemaken? Dat vinden de Toraja's geen probleem. Door een gift te doen aan de familie van de overledene mag je de begrafenisplechtigheid bijwonen. Voor veel reizigers is dit het hoogtepunt van hun reis door Sulawesi.

1. Er zijn minder toeristen

Veel toeristen laten Sulawesi links liggen. Waarom? Wij hebben geen idee, maar stiekem vinden we dat helemaal niet erg. Op Sulawesi heb je de natuur, de steden en andere bezienswaardigheden nog grotendeels voor jezelf. Een verademing, na met z'n tientallen de zon te zien opkomen bij de Bromo. Of in de rij te staan bij de ingang van Tanah Lot op Bali. Of constant in de file te staan in de steden.

Op Sulawesi kun je nog écht off the beaten track reizen. Prachtige plekken waar je niemand tegenkomt. Of plekken waar de locals nog nooit een toerist hebben gezien. Sulawesi is groot, ongerept en nog redelijk onontdekt. Een droom voor de avontuurlijke Indonesië-liefhebber. 

Hebben we je geïnspireerd en wil je Sulawesi gaan ontdekken? Kijk dan snel naar alle rondreizen!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors