Natuur Molukken

Natuur Molukken

door Getaway Travel

De Molukken is gezegend met een prachtige natuur. Veel van de eilanden hebben prachtige stranden, gevarieerde koraalriffen en een rijk onderwaterleven. Maar ook landinwaarts kun je genieten van prachtige natuur. En aangezien het toerisme op de Molukken nauwelijks ontwikkeld is, heb je een grote kans dat de paradijsjes voor jou alleen zijn.

Landschap

De Molukken bestaat uit ruim duizend eilanden. Een groot deel daarvan is onbewoond. Zo'n 85 procent van het gebied bestaat uit water. In de wateren die de Molukken omringen, liggen bekende zeetuinen met de meest uiteenlopende onderwaterwereld. De bekendste zeetuinen liggen bij Ambon, de Banda-eilanden, de Kei-eilanden en Ceram.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

De kuststrook bestaat uit witte en zwarte zandstranden. Je vind er de mooiste koraalriffen, indrukwekkende rotsgebieden en mangrovebossen.

De meeste eilanden zijn bergachtig. Tweederde is begroeid met bos. Alleen de Aru- en Tanimbareilanden bestaan voor een groot deel uit moerassen. De hoogste berg is Gunung Binaya op Ceram. Het heeft een hoogte van 3.027 meter. Op veel eilanden zijn vulkanen te vinden, die je vaak met een gids kunt beklimmen.

Flora & fauna

De Molukse eilanden zijn rijk aan dipterocarp- en shoreobossen. De flora bestaat voornamelijk uit Aziatische soorten. Er komen echter ook een aantal Australische natuurvormen voor. Op de eilanden Halmahera en Ceram zijn laagland regenwouden en bergbossen te vinden. Bergbossen vind je voornamelijk in de Centraal- en Noord-Molukse eilanden.

In het zuidoosten van de Molukken lijkt de vegetatie, met dicht begroeide mangrove en moerasbossen, veel op dat van Papoea-Nieuw-Guinea.

De Molukken was lange tijd de enige plek waar de belangrijkste specerijen groeiden.
De kruidnagelplant, met het vermogen om vlees langer goed te houden, was het doel van vele zeereizen die de Chinese, Arabische en Europese zeelieden ondernamen. Ook nootmuskaat was lange tijd alleen op de Molukken te vinden.

De Molukken zijn rijk aan prachtige wilde orchideeen. Er zijn 170 soorten geidentificeerd op de verschillende eilanden.

Dieren op de Molukken

De Molukse fauna is net als de flora beinvloed door Australische soorten. Er leven wilde varkens en een paar hertensoorten, maar grote zoogdieren zul je verder niet tegenkomen. Kleinere zoogdieren als apen en babirusa noemen het ook hun thuis. Maar de Molukken moet je vooral als vogelliefhebber bezoeken. Er komen ongeveer 350 vogelsoorten voor, waarvan 89 soorten endemisch zijn. Hiertoe behoren 40 soorten paradijsvogels en een aantal papagaaisoorten.

Vlinders zijn ook goed vertegenwoordigd, met 90 soorten waarvan er 25 soorten endemisch zijn. Het rijke onderwaterleven wordt nergens in de archipel geevenaard.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors