Kunst Molukken

Kunst Molukken

door Getaway Travel

De kunstvormen van de Molukken zijn vooral vormen van ambachtskunst. Als sinds lange tijd maken Molukkers houten objecten die dienen om de voorouders te eren. Veelal gaat het om mensachtige houten beeldjes die je op verschillende plekken kan neerzetten. Je kan zo'n beeldje voor de ingangspoort van het dorp plaatsen, op de voorkant van een boot of bij heilige locaties.

Er zijn ook vormen van aardewerk die voornamelijk uit het zuidoosten van de Molukken stammen. In dit gebied is namelijk het belangrijkste bestanddeel, klei, in ruime mate voorhanden. Met de arm of met een stuk hout kan het aardewerk worden gevormd en worden gekleurd of gedecoreerd met tekens voordat de klei droog is.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 234 reizen naar Indonesie

Weefkunst

De decoraties die worden gebruikt verschillen per streek. Het zuidoosten van de Molukken is ook bekend om haar prachtige weefkunst. In de Molukse weefkunst wordt vaak gebruik gemaakt van de kleuren rood, blauw, bruin of zwart voorzien van een streepjespatroon, brede strepen of zonder patroon.

Sieraden van goud

De Molukken kennen ook een rijke ambachtstraditie in de bewerking van goud. Met name bij de eilanden Tanimbar, Babar en Kisar heeft dit geleid tot de produktie van prachtige sieraden. Het goud werd in oude tijden aangeschaft via handelaren uit Madagascar en via de Britten en de Nederlanders. Van het goud werden armbanden, oorringen, kronen en andere hoofdaccesoires, halsbanden en kledingaccesoires gemaakt.

De sieraden kenden verschillende patronen die vaak een symbolische betekenis hadden. Met de gouden sieraden had je een bepaalde status in de maatschappij. Tegenwoordig wordt de gouden sieraden van geslacht op geslacht overgegeven. Alleen bij bepaalde gebeurtenissen zoals religieuze ceremonies worden de sieraden te voorschijn gehaald en gedragen, maar dan alleen door degene die de sieraden geerfd hebben.

Dansvormen

Behalve materiele zaken zijn de traditionele dansvormen in de Molukken ook een lust voor het oog. De Lensodans uit Ambon is bekend in geheel Indonesie. Bij deze dans doen zowel de mannen als de vrouwen mee en dragen ze allen een zakdoek in de rechterhand. Het is een makkelijke en sociale dans waarbij je steeds van partner wisselt waardoor je eventueel nieuwe vrienden of vriendinnen maakt.

Een andere Ambonese dans is de cakalele. De cakalele is van oorsprong een oorlogsdans die werd uitgevoerd om de goden te eren voor met richting het slagveld vertrok. Elke danser draagt hierbij een houten zwaard en een langwerpig houten schild.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner