Volken Molukken

Volken Molukken

door Getaway Travel

De originele inwoners van de Molukse archipel zijn afstammelingen van het Austropolynesische ras, een mix van de Austronesiërs en Polynesiërs. Ongeveer 43,5 procent van de bevolking is christelijk, 55,8 procent is moslim en de rest is hindoe en boeddhist.

Hoe noordelijker hoe groter het percentage moslims, hoe zuidelijker hoe groter het percentage christenen. Er zijn meer dan 200 soorten dialecten. Deze worden gesproken door de verschillende etnische groepen die verspreid over de Molukse eilanden leven.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 232 reizen naar Indonesie

Sterke gemeenschapsbanden

De belangrijke stammen hebben hun eigen traditionele klederdracht, ceremonies en rituelen. De traditionele maatschappijen ontwikkelden gemeenschapsbanden. Dit betekende onder andere dat bepaalde dorpen nauw samenwerkten in economische en oorlogssituaties. Deze banden stammen uit de vijftiende en zestiende eeuw en kwamen voort uit een wederzijds wantrouwen dat was ontstaan nadat het christendom en de islam waren geïntroduceerd in de Molukse maatschappij.

Dergelijke banden tussen dorpen werden vaak in de vorm van een bloedverbond bezegeld. Alleen door het naleven van strikte regels en principes kon men vreedzaam en eensgezind door het leven gaan. Verbonden bestonden zelfs tussen christelijke en moslimdorpen. Een voorbeeld van de strikte regels was dat huwelijken tussen personen die tot een bepaald verbond van dorpen hoorde verboden waren. Dit soort relaties werden namelijk als incest beschouwd. Deze huwelijksvoorschriften worden ook nu in meer of mindere nog steeds gehanteerd, ook door de Molukkers die in Nederland leven.

In vergelijking met de Nederlandse opvoeding is die van de Molukkers redelijk streng. Er wordt veel aandacht besteed aan plichtsbesef, prestatie, motivatie en discipline. Jarenlang was de traditionele ongelijkheid tussen man en vrouw aanwezig, maar onder invloed van onder andere de Nederlanders veranderde dit.

Zo'n 60% van de Molukkers werkt in de landbouw of visserij. De meeste dorpen liggen dan ook aan de kust. Dankzij het goede klimaat van de Molukken kunnen zij hier redelijk van leven.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors