Taka Bonerate Marine National Park

Taka Bonerate Marine National Park

door Getaway Travel

Ten zuiden van Sulawesi in de Flores Zee ligt het Taka Bonerate Marine National Park. Een keten van 21 kleine eilandjes waaronder het derde grootste ringvormige koraaleiland ter wereld, Taka Bonerate.

Met een oppervlakte van 2220 vierkante kilometer is dit eiland slechts twintig procent kleiner dan de grootste atol ter wereld 'Kwajalein', een van de Marshall eilanden. Taka Bonerate heeft prachtige stranden en een kleurrijk koraalrif. Het eiland heeft zelfs geen wegen om de dorpjes en duikspots intact te houden.

ZELF NAAR Taka Bonerate Marine National Park?

Bekijk alle 1 reizen naar Taka Bonerate Marine National Park

Bajo en Bugis

Het Marine reservaat heeft behalve de atollen en koraalriffen ook droge eilandjes met zandstranden en palmbomen. Van de 21 eilandjes zijn slechts zeven bewoond. De populatie van 5000 mensen bestaat voor de helft van de bewoners uit het zeevolkje Bajo.

De andere helft behoort tot de Bugis, die oorspronkelijk uit het zuiden van Sulawesi komen. De eilandbewoners verzorgen het reservaat en leven van de visvangst.

Koraalriffen

De eilandjes zijn bijna allemaal onbewoond en omringd door de meest prachtige lagoons en kristalhelder water met zicht tot 25 meter. Een waar paradijsje voor duikers met meer dan 230 verschillende soorten koraal en bijna 300 verschillende kleurrijke koraalvissen.

De koraalriffen van atol Taka Bonerate reiken zelfs tot 500 vierkante kilometer. De wanden zijn helderwit door het overmatig vissen met dynamiet. Er leven in deze wateren dan ook een aantal zeer geliefde en eetbare vissoorten als de Napoleon lipvis, de Surgeonfish en de Skipjack, een soort tonijn. Behalve vissen en haaisoorten vind je hier ook talloze weekdieren, stekelhuidigen en schildpadden.

Duikperiode

De Taka Bonerate riffen zijn een must voor elke duikliefhebber, maar kunnen slechts een korte periode bezocht worden. Van april tot midden mei en nog eens van oktober tot midden november. De rest van het jaar staat hier de heftige moessonwind. Die veroorzaakt grote golven waardoor duiken niet echt aangeraden is. Bij heftige wind is het ook bijna onmogelijk om de kust van de eilandjes goed te bereiken.

In de plaatsjes Lantigiang, Sepe en Bongko Islands worden activiteiten georganiseerd voor toeristen, zoals duiken en snorkelen. Om de lokale bevolking aan het werk te zien moet je naar Gantarang, Lamugan of Subu. De vissers vangen de koraalvissen nog met de hand!

Overnachten

Er zijn weinig toeristische accommodaties op de eilanden, maar je kunt verblijven bij mensen thuis als de Kepala Desa, het dorpshoofd, daar toestemming voor geeft. Hij woont op Bonerate. Je kunt ook gewoon ergens aan de kust een hangmatje ophangen of afreizen naar Tinabo Island. Dit eiland is onbewoond. Er is een speciaal visitors centre gebouwd voor de toeristen. Het gastenverblijf heeft drie kamers.

Op acht eilanden zijn kleine kantoortjes te vinden waar je een entreebewijs kan kopen. Om de natuur te behouden is het verboden om afval achter te laten, ankers te leggen, beschermde dieren te vangen en op het koraalrif lopen. Een verblijf in dit park is indrukwekkend, vooral vanwege de onbewoonde eilanden en ongerepte natuur. Voor deze geweldige ervaring moet je wel wat over hebben: de reis naar de eilanden, per bus en boot, duurt erg lang.

Reizen Taka Bonerate Marine National Park

Foto's & video's Taka Bonerate Marine National Park

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors