Natuur Flores

Natuur Flores

door Getaway Travel

Flores is genoemd naar de bloemen die het eiland sierden en kent een rijke natuur. Het eiland bestaat voor een groot deel uit jong, vulkanische gesteente. Op Flores zijn maar liefst veertien actieve vulkanen te vinden. Een ander bijzonder natuurverschijnsel is de gigantische komodovaraan, die leeft alleen op Flores. Deze varaan leeft in grote getale op het eiland en is met zijn lengte van maar liefst 180 cm niet over het hoofd te zien.

Landschap

Flores heeft ongerepte, wilde natuur. Het eiland is nog geen 400 kilometer lang. Maar 'Flores Highway', de hoofdweg die via vele bochten en bergen van oost naar west loopt, is zo'n 700 km lang. Door de weg te volgen zie je hoe divers de natuur is. Het ene moment komt de weg langs rijstvelden of langs een van de vele vulkanen, om vervolgens langs de spectaculaire kustlijn af te dalen.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Het eiland bestaat voor een groot deel uit jong vulkanisch gesteente, waardoor de bodem behoorlijk vruchtbaar is. Het eiland heeft mooie valleien, bergriffen en maar liefst veertien vulkanen die nog steeds actief zijn.

Keli Metu is de bekendste vulkaan. Deze vulkaan heeft drie kraters met vulkanische meren. De meren veranderen van kleur, een spectaculair zicht!

Flores heeft mooie stranden waar je prima kunt zwemmen. Langs de kust groeien mangrovebossen. Tip: bezoek ook de kleine eilandjes die bij Flores horen.

Flora en fauna

Flores is vernoemd naar de bloemenpracht die eens op het eiland te vinden was. Nog steeds is er op het eiland van alles te zien. Maar helaas is er, door het afbranden van bossen, weinig over van het oorspronkelijke regenwoud van Flores. Alleen op de hoger gelegen gebieden kom je nog wat regenwoud tegen.

Het bekendste dier op Flores is de komodovaraan. Deze varaan leeft al sinds de prehistorie - en is dus een van de oudste dieren op aarde - maar de Westerse wereld weet pas van zijn bestaan sinds 1911. Volwassen varanen kunnen meer dan drie meter lang worden en 160 kilo wegen.

De Komodovaraan eet werkelijk àlles, zo ook dieren die veel zwaarder zijn dan de varaan zelf. Zo eet het beest herten, geiten en zelfs buffels. De Komodovaraan heeft een goede neus. Hij ruikt het wanneer andere dieren zwanger zijn... dit ziet hij als een waar feestmaal.

Of de Komodovaraan écht mensen eet is niet duidelijk. Wel zijn er op Flores mensen verdwenen en nooit meer terug gevonden. Het is dan ook aan te raden om afstand te bewaren als je de varaan tegenkomt, en ga nooit zonder gids op pad.

Andere dieren die op Flores voorkomen zijn de Australische monnikvogel, de groengeelgekuifde kakatoe, herten, bantengs en zwijnen.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors