Top 9 mooiste wandelingen in Indonesië

Top 9 mooiste wandelingen in Indonesië

door Elsemieke Land

Een mooie wandeling of hike brengt je nou eenmaal op plekken waar je met andere vervoersmiddelen niet terechtkomt. Dus als je tijdens je vakantie in Indonesië meer wil zien dan witte stranden of meer wil doen dan alle mogelijke tempels bezoeken, is het tijd om de benenwagen te activeren.

De mooiste plekken in Indonesië bereik je namelijk niet per vliegtuig, becak, ferry of auto met privéchauffeur. Dus, plan jij een rondreis door Indonesië en ben je avontuurlijk? Lees dan even door, want we hebben negen wandelingen en hikes in Indonesië voor je verzameld! 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

9. Campuhan Ridge Walk, Bali

De wandeling over de Campuhan Ridge Walk is een must-do als je in Ubud bent. Het wandelpad slingert twee uur lang over groene heuvels, door bossen en de jungle. De route geeft je een kijkje in de natuur rondom Ubud. 

Volg vanaf de Warwick IBAH villa’s de borden ‘Going to the hill’ en wandel tot en met de rijstvelden bij het Karsa Kafe. Begin zo vroeg mogelijk of maak de wandeling aan het eind van de middag, zodat je niet wegsmelt in de brandende zon. Vergeet ook niet genoeg water mee te nemen voor onderweg. 

8. Kelimutu, Flores

Niet één, niet twee, maar liefst drie gekleurde meren wachten op je in de krater van de Kelimutu-vulkaan in het Kelimutu National Park op Flores. Ze steken af tegen de grijze kraterwand.

In Moni vertrek je in de vroege ochtend richting de kraterrand, waar je na een half uur klimmen wordt getrakteerd op een kleurenspektakel tijdens zonsopkomst. 

7. Baliemvallei, Papoea

Tijdens een wandeling door de Baliemvallei in Papoea maak je kennis met de Dani-stam die in dit afgelegen gebied leeft. Je vliegt naar Wamena en wandelt vervolgens door de groene vallei, langs rivieren en tussen bergwanden door. 

Op de vlakke stukken hebben de inheemse bewoners hutten gebouwd en leiden ze een eenvoudig bestaan. Sta niet gek te kijken van een peniskoker, botten door neuzen en andere bijzondere lichaamsversieringen, en bereid je voor op een primitief verblijf. Eén ding is zeker: een trekking door de Baliem Vallei is er een om nooit te vergeten! 

6. Komodo National Park, Padar Island

Als je op zoek gaat naar de Komodovaranen op Komodo of Rinca, mag je het tussengelegen eiland Padar niet overslaan. Je vaart er vanaf Labuan Bajo op Flores naartoe. 

Hoewel de Komodovaranen hier niet meer voorkomen, is het eiland bekend om de korte wandelingen die je er maakt. Bovendien is het panorama-uitzicht over de de glooiende heuvels en ronde baaien tijdens zonsopkomst en zonsondergang een geliefde plek voor fotografen. 

5. Mount Rinjani, Lombok

De hike naar de hoogste vulkaan van Lombok en één-na-hoogste vulkaan van Indonesië is niet voor iedereen weggelegd. Zorg dus dat je een goede conditie hebt opgebouwd voordat je aan een meerdaagse trekking naar Gunung Rinjani begint. 

Onderweg kampeer je tussen de wolken en worden je inspanningen beloond met de mooiste zonsopkomsten en -ondergangen, en bovenaan wordt je getrakteerd op een adembenemend uitzicht over het berglandschap en het kratermeer. 

4. Gunung Leuser National Park, Sumatra

Er zijn niet veel plekken meer om de met uitsterven bedreigde orang-oetans te spotten, maar het Gunung Leuser National Park op Sumatra is er één van. Grijp tijdens een rondreis door Sumatra dus je kans!

De trekkings in het park variëren van een paar uur tot een paar dagen, waarbij je samen met een officiële gids tussen het groen op zoek gaat naar een glimp van de oranjebruine mensapen en de Thomaslangoer.

3. Mount Batur, Bali

Gunung Batur is de meest beklommen berg van Bali, en dat is niet voor niets. Want zodra je na tweeënhalf uur klimmen aan de top staat, geniet je van de zonsopkomst boven de berg en het verpletterende uitzicht over Danau Batur. Het maakt dat je de pittige tocht en het feit dat je voor dag en dauw al in je wandelschoenen stapte snel vergeten bent. 

Na de twee uur durende afdaling is het tijd om bij te komen in een van de warmwaterbronnen in de buurt van starpunt Toya Bungkah, aan de rand van het meer. 

2. Torajaland, Sulawesi

Rantepao op Sulawesi is de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling door Toraja-land. Groene heuvels, bossen en rijstterrassen leiden je naar de Toraja-dorpen, die te herkennen zijn aan de huizen met de bijzondere kromme daken die zijn versierd met geometrische patronen.

In dorpen als Palawa, Pangli en Sadan maak je kennis met de rituelen en ceremonies van de Toraja-cultuur en bezoek je traditionele huizen en huisgraven. 

1. Mount Bromo, Java

Een rondreis door Java en een bezoek aan het Bromo National Park gaan hand in hand. Niet voor niets is het een van de meest bezochte attracties van Indonesië.

Tijdens zonsopkomst aanschouw je hoe de iconische Bromo-vulkaan oprijst uit de grijze Tenggerzandzee en witte rook uitspuwt. Gewapend met een mondkapje wandel je daarna door het unieke landschap en klim je via een lange trap naar de stomende ‘krater in een krater’ om een blik over de rand te werpen en de zwaveldampen uit de berg te zien ontsnappen.

Hebben we je geïnspireerd om een van deze hikes te gaan maken? Vind hier een rondreis door Indonesië die bij je past!

Fotocredits: Fabio Achilli | Michael Day | Joan Simon

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors