Top 5 bijzondere kraters in Indonesië

Top 5 bijzondere kraters in Indonesië

door Elsemieke Land

De eilanden van Indonesië worden gedomineerd door de vele vulkanen die de landschappen tekenen. Het beklimmen van een vulkaan staat dan ook bij veel reizigers op hun to-do-lijst voor hun vakantie in Indonesië

De lijst van vulkanen in Indonesië is lang en alle vulkanen hebben hun eigen kenmerken en bijzonderheden. Ga jij op rondreis over Bali, Java of Flores? Dan zit je op vulkaangebied wel goed. Om de keus wat makkelijker te maken, hebben we vijf bijzondere kraters voor je op een rij gezet!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 232 reizen naar Indonesie

5. Kawah Ijen, Java

Witte zwaveldampen dwarrelen omhoog uit het turquoise meer van Kawah Ijen, vertaald uit het Indonesisch de Ijen krater. De 2368 meter hoge krater verschuilt zich op het Ijen plateau op Oost-Java en wordt omringd door grote broers Gunung Merapi en Gunung Raung die respectievelijk 2800 en 3332 meter hoog zijn. 

Bewapend met een gasmasker begin je in het donker aan de klim richting een van de zuurste meren ter wereld. Je daalt af om de brandende zwavel op de bodem van de krater te bekijken, ook wel het 'blauwe vuur' genoemd. Rond zonsopkomst sta je weer aan de kraterrand. Langzaam zie je het eerste ochtendlicht op het meer verschijnen en de zwaveldampen in het zonlicht oranjeroze kleuren. 

4. Gunung Batur, Bali

Ten noordwesten van Gunung Agung omlijsten hoge vulkaanpieken het diepblauwe meer Danau Batur. Het grootste meer van Bali dankt haar naam aan de gelijknamige vulkaan Gunung Batur.  

De 1717 meter hoge vulkaan is nog regelmatig actief. Haar laatste uitbarsting was in 2000. Desondanks wordt de Batur veelvuldig beklommen, bij voorkeur bij zonsopkomst. Na een vier uur durende tocht sta je ’s ochtends vroeg aan de rand van de vulkaan. De buitenste kraterrand heeft een lengte van 13,5 bij 10 kilometer. 

Geen zin om te klimmen? Langs de weg aan de westkant van de krater geniet je vanuit een van de restaurants van een panoramisch uitzicht.

3. Kawah Putih, Java

Het is een sprookjesachtig tafereel: witte zwaveldampen stijgen op uit het fel turquoise kratermeer Kawah Putih, de zogenoemde witte krater van Bandung. Hij behoort bij de Patuha-vulkaan. Vanuit de Javaanse stad rij je in een uur naar het kratermeer toe. 

Door de ligging op 2430 meter boven zeeniveau is het hier best fris. Kleed je dus warm aan. Ook een mondkapje is bij een kortstondig bezoek aan het kratermeer geen overbodige luxe. De sterke geur van zwavel komt je neus tegemoet. Niet voor niets is het advies om niet langer dan vijftien minuten bij de krater te blijven. 

2. Gunung Kelimutu, Flores

Bij Mount Kelimutu vang je drie vliegen in één klap. Hier loop je niet langs één kratermeer, maar liefst drie kratermeren vullen de krater van vulkaan Kelimutu. En ze hebben ook nog eens allemaal een andere kleur. De vulkaan bevindt zich in het Kelimutu National Park in het midden van Flores. De drie meren liggen op 1600 meter hoogte en zijn verkleurd door de mineralen in het water.

Het gekleurde water valt op door de ligging in het kale en grijze landschap. Dit maakt de meren een populaire bezienswaardigheid in het park. De afgelopen jaren waren ze donkerrood, lichtgroen en lichtblauw, maar ze hebben daarvoor ook andere kleuren gehad. 

Kleed je warm aan en bezoek de meren vroeg in de ochtend onder begeleiding van een gids. De rest van de dag zijn de meren minder goed zichtbaar door de mist. 

1. Gunung Bromo, Java

Te midden van een uitgestrekte Tenggerzandzee op een hoogte van 2000 meter bevinden zich vijf vulkanen, waaronder de actieve en onvoorspelbare Gunung Bromo. De vulkanen bevinden zich in het gelijknamige Bromo National Park in het oosten van Java. Door eerdere uitbarstingen is de omgeving van de krater verwoest. Wat rest is een maanachtig landschap met daar middenin de vijf vulkanen. 

Ga vroeg uit de veren om met een gids richting het uitzichtpunt te wandelen en in de ochtendgloren de zon boven de Bromo-vulkaan te zien opkomen. Wanneer het licht is wandel je over de zandvlakte en vervolgens omhoog naar de kraterrand van de Bromo. De wandeling eindigt met een steile trap, waarna je geniet van het uitzicht over de Tenggerzandzee en de bergen. Ook zie je hier de stoom en zwaveldampen uit de krater ontsnappen. Het beklimmen van de Bromo-vulkaan is ongetwijfeld het hoogtepunt van je rondreis door Indonesië.  

Staat het beklimmen van de Bromo-vulkaan ook bovenaan jouw bucketlist? Bekijk hier alle rondreizen naar Bromo National Park of vind een andere reis door Indonesië die bij jou past!  

Fotocredits: Michael Day

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors