5 recordbrekende bezienswaardigheden in Indonesië voor op je bucketlist

5 recordbrekende bezienswaardigheden in Indonesië voor op je bucketlist

door Elsemieke Land

Vroeger kon ik me al verliezen in boeken vol gekke feitjes of het Guinness Book of World Records. En nog steeds ben ik dol op interessante weetjes. Of het nou gaat om hoeveel tempels er zijn op Bali, om grappige Indonesische uitdrukkingen of om het grootste pakje instant noedels ooit gemaakt (met een gewicht van ruim 660.000 kilo). 

En wat blijkt: mijn geliefde Indonesië scoort flink wat punten op interessante wereldrecords. Die je nog zelf kunt bezoeken ook. Ik verzamelde vijf recordbrekende bezienswaardigheden in Indonesië voor op je bucketlist!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 235 reizen naar Indonesie

1. De grootste hagedis in de wereld

Bij de aanblik van een komodovaraan denk je héél even dat wetenschappers zich vergisten toen ze dinosauriërs uitgestorven verklaarden. Maar dat de varanen van deze prehistorische reptielen afstammen is een fabel. 

Toch is de vergelijking niet onbegrijpelijk. De komodovaraan kan ruim drie meter lang worden en een gewicht van 150 kilo bereiken. Daarmee is hij de grootste hagedis ter wereld. De varaan leeft voornamelijk in het gelijknamige Komodo National Park wat zich uitspreidt over de eilanden Komodo, Rinca, een paar kleine omliggende eilanden en een deel van Flores

2. Het kleinste eiland ter wereld

Van de duizenden eilanden die de archipel Indonesië vormen, is Simping Island het allerkleinst. Sterker nog, Simping Island is door de Verenigde Naties erkend en geregistreerd als het kleinste eiland ter wereld, zo staat te lezen op het bord aan het begin van de loopbrug op het strand van Singkawang in West-Kalimantan. 

Die loopbrug leidt je naar een hoopje rotsen en zand van zo’n vijftig meter breed met een paar bomen en een kleine tempel erop. Chinese inwoners komen er om te bidden. Maar ook andere reizigers laten zich niet de kans ontnemen om op het kleinste eiland ter wereld te staan. Wil jij dat ook? Vanaf Pontianak brengt een bus je in zo’n drie uur naar Singkawang, waar je vanaf het strand van Mak Jantu naar het onbewoonde eiland toe loopt. 

3. De grootste bloem ter wereld

Het is een geluk dat we nog geen geur door kunnen sturen, want de Rafflesia arnoldi wordt niet voor niets de ‘lijklelie’ genoemd. Eenmaal in bloei geeft de plant namelijk een geur af die het best omschreven wordt als de geur van rottend vlees. Overigens is dat maar een paar dagen per jaar het geval, want de bloemknop ter grootte van een flinke bloemkool doet er maanden over om zich te ontwikkelen en bloeit daarna maar enkele dagen. Dat maakt de bloem zeldzaam en extra bijzonder om te zien. 

Eenmaal in bloei kan de rafflesia namelijk een diameter van zo’n anderhalve meter en een gewicht van zeven kilo bereiken. Met die enorme omvang is het de grootste solitaire bloem ter wereld. De grootste geregistreerde Rafflesia arnoldi had een diameter van 111 centimeter en bloeide in januari 2020 in het regenwoud van Sumatra. Ook op Borneo, de Filipijnen en in Maleisië worden af en toe rafflesia’s gespot. 

4. De grootste boeddhistische tempel ter wereld

Zo’n veertig kilometer ten noordwesten van Yogyakarta rijst de immense en piramidevormige Borobudur op tussen de bossen en groene rijstvelden. Het complex telt negen verdiepingen, 72 stoepa’s en 504 boeddhabeelden. En is met een steenoppervlak van ruim 60.000 vierkante kilometer het grootste boeddhistische bouwwerk ter wereld. 

En dat trekt een hoop belangstellenden. De Borobudur is met vijf miljoen bezoekers per jaar misschien wel de populairste bezienswaardigheid in Indonesië. Maar naast toeristische trekpleister dient de tempel ook nog steeds als belangrijk gebedsoord voor pelgrims. Ze lopen elke verdieping van de Borobudur zeven keer rond met de klok mee. 

5. Het grootste vulkanische meer ter wereld

Een gigantische vulkaanuitbarsting van supervulkaan Toba vormde zo’n 75.000 jaar geleden het enorme Tobameer in Noord-Sumatra. De uitbarsting zelf wordt niet alleen als de grootste van de laatste twee miljoen jaar gezien, het meer is met een oppervlakte van ruim 1.100 vierkante kilometer het grootste kratermeer ter wereld én een van de diepste meren ter wereld. 

Om het grootste kratermeer ter wereld te zien reis je af naar Samosir, een eilandje in het midden van Lake Toba. Terwijl je traditionele Batakdorpen verkent, heb je uitzicht op het donkerblauwe, spiegelgladde meer. Bekijk je het meer liever van dichtbij? Huur een kajak of neem een verfrissende duik! 

Heb jij zin gekregen om die bucketlist af te werken? Bekijk dan snel alle rondreizen naar Indonesië

Fotocredits: Max GrabertRendra Regen Rais | Filbert Susanto

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors