Dit zijn de leden van de Big Five van Indonesië en hier spot je ze

Dit zijn de leden van de Big Five van Indonesië en hier spot je ze

door Elsemieke Land

Ook al ben je nog nooit in Afrika geweest, dan nog heb je waarschijnlijk wel eens van de Big Five gehoord. Maar wist je dat Indonesië ook zijn eigen grote vijf kent? Je moet alleen nóg wat meer geduld en geluk hebben dan in Afrika om die Big Five te spotten tijdens een rondreis door Indonesië. 

Er zijn namelijk maar een paar eilanden in de Indonesische archipel waar je de kans hebt om één of meerdere leden te zien. Daarbij zijn een aantal van hen anno 2019 behoorlijk zeldzaam geworden. Dat maakt het extra bijzonder om ze met eigen ogen te zien. Wil jij weten welke dieren je op je bucketlist moet zetten voor je rondreis door Indonesië? Maak kennis met de Big Five van Indonesië!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

1. De orang-oetan

Nummer één op menig bucketlist van reizigers die naar Indonesië vertrekken: de orang-oetan in het wild spotten. Een van de bekendste plekken om de oranjeharige mensapen met eigen ogen te zien is het Gunung Leuser National Park op Sumatra. Door rehabilitatie-programma’s is de kans vrij groot dat je een semi-wild exemplaar ziet. Wilde orang-oetans verschuilen zich dieper in de jungle. Tijdens een meerdaagse trekking dieper het oerwoud in heb je kans om ze te vinden. 

Samen met een gids ga je op pad en speur je de groene boomtoppen en orang-oetan-nesten af op zoek naar de oranje pluizenbol. Met een beetje geluk in het gezelschap van een baby. Onderweg kom je vaak ook thomaslangoeren, makaken en gibbons tegen. Behalve in de Sumatraanse jungle, vind je de orang-oetan ook in het Tanjung Puting National Park op Kalimantan. Extra leuk: hier heb je ook de kans om de zeldzame neusaap te spotten. 

2. De Sumatraanse olifant

De Sumatraanse olifant is een ondersoort van de Aziatische olifant, wat weer een kleinere variant is van zijn Afrikaanse soortgenoot. Zoals zijn naam al verklapt, vind je deze soort op Sumatra.

Met name in het Tesso Nilo National Park of in het Bukit Barisan Selatan National Park komt de Sumatraanse olifant nog in het wild voor. Doordat zijn leefgebied ernstig bedreigd wordt door ontbossing, blijft de populatie van de Sumatraanse olifant wel afnemen. Dat maakt het extra bijzonder om hem te spotten. Hoewel het in Indonesië soms nog wel aangeboden wordt, raden wij olifantenritten en andere vormen van interactie met de met uitsterven bedreigde olifanten af. 

3. De Sumatraanse neushoorn

De Sumatraanse neushoorn is de kleinste, harigste in zijn soort, maar word net als de Javaanse neushoorn ernstig bedreigd. Vroeger vond je hem in grote delen van Zuidoost-Azië, maar tegenwoordig alleen nog in minuscule populaties op kleine eilandjes in het oerwoud van Kalimantan en in het Way Kambas National Park in Zuid-Sumatra. Volgens experts gaat het om nog zo’n tweehonderd exemplaren in totaal. 

De kans dat je in Indonesië een Sumatraanse neushoorn in het wild tegenkomt, is daardoor nihil. Maar er is hoop. Want met het nieuwe Sumatran Rhino Rescue-project proberen internationale natuurbeschermingsorganisaties het uitsterven van deze neushoornsoort tegen te gaan. Daarvoor is de Sumatran Rhino Sanctuary ingericht in het Way Kambas National Park, waar wilde Sumatraanse neushoorns worden geholpen bij hun voortplanting. Bij succes worden de neushoorns voorbereid op hun terugkeer in de jungle van Sumatra. 

4. De komodovaraan

De komodovaraan kan wel drie meter lang worden en is daarmee de grootste hagedis ter wereld. Een ontmoeting met de reuzenhagedis doet daarom een beetje denken aan een scene uit de science-fiction-film Jurassic Park. 

De komodovaraan leeft in het Komodo National Park op het gelijknamige eiland Komodo, in een paar reservaten op het grote buureiland Flores en Rinca en op een aantal kleinere eilanden daaromheen. Als je dit lid van de Indonesische Big Five in het wild wil spotten moet je binnenkort wel een flink bedrag neertellen. Om de varanen te beschermen plannen autoriteiten om toeristen in 2020 een prijzig abonnement af te laten sluiten om toegang tot het park te krijgen.

5. De Sumatraanse tijger

Ook de kleine Sumatraanse tijger is een bedreigde diersoort en daarom moeilijk te spotten, maar in het Kerinci Seblat National Park in West-Sumatra heb je de beste kans om een van de 350 wilde exemplaren tegen te komen. Tijdens een meerdaagse trekking die je diep in de jungle brengt, heb je de grootste kans. 

De Sumatraanse tijger kreeg het zwaar toen de tsunami in Atjeh in 2004 een groot deel van zijn leefgebied weg spoelde. Verschillende instanties werken nu aan de wederopbouw van zijn natuurlijke habitat en het tegengaan van stroperij. Ook zijn er fokprogramma’s om de populatie van de tijgersoort te behouden. 

Oké, omdat de Sumatraanse neushoorn en tijger steeds moeilijker worden om te spotten op Sumatra, wilden we je deze twee alternatieven voor de leden van de Big Five niet onthouden...

6. Het spookdiertje

Het spookdiertje is zoals de naam al zegt niet bepaald groots in zijn verschijning, maar wel uniek om te spotten. Indonesië is naast de Filipijnen namelijk het enige leefgebied van de tarsier. 

Je vindt het spookdiertje namelijk in de jungle van Sulawesi in het Tangkoko National Park. Maar wie de kleinste primaat ter wereld in het echt wil zien, moet wel wat slaap inleveren. De beste kans om hem in zijn grote bolle ogen aan te kijken heb je namelijk ‘s nachts. 

7. Walvishaai

Eigenlijk valt er een hele aparte Big Five te onderscheiden in de onderwaterwereld rondom Indonesië, maar de grote vriendelijke walvishaai verdient een speciale plek in deze lijst. Met zijn lengte tot wel twaalf meter en het grote gapende gat wat zijn bek vormt kan hij aardig bedreigend op je overkomen. Maar niets is minder waar! Hij voedt zich namelijk enkel met plankton en kleine visjes. 

Om die reden houdt hij zich graag op rondom vissersboten, om zo wat van het aas wat de vissers achterlaten mee te pikken. Zolang je geen mep krijgt van zijn enorme staart, is de walvishaai voor de mens relatief ongevaarlijk. In Indonesië heb je de grootste kans om deze reus te spotten tijdens het snorkelen in de Geelvinkbaai in het noordwesten van Papoea

Spot jij de leden van de Indonesische Big Five liever tijdens een georganiseerde rondreis? Bekijk hier het aanbod rondreizen naar Indonesië!

Fotocredits: Marc Veraart | Willem v Strien | _paVan_ | vincentraal | Bernard Sprag NZ | Niek van Son

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors