Top 5 must-do’s op Flores

Top 5 must-do’s op Flores

door Charlotte de Vries

In de zestiende eeuw zetten de Portugese kolonisten voor het eerst voet aan wal op het eiland Flores. De uitgeputte zeevaarders vergaapten zich aan de weelderige natuur van het eiland: de vulkanen, het dichtbegroeide oerwoud, de watervallen, het turkooizen water en het kleurige koraal. Ze noemden het eiland daarom ook Flores, wat bloem betekent in het Portugees.

Flores is sindsdien niet veel veranderd. Haar natuur is nog altijd ongerept, haar bewoners zijn nog altijd vriendelijk en traditioneel. Als we het eiland zouden moeten hernoemen, zou iets als 'authentiek' een toepasselijke naam zijn.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Hier lees je wat je allemaal op Flores kunt doen. En vooral: wat je allemaal op dit eiland móet doen!

5. Trek door de jungle naar Wae Rebo

Een koor van tjirpende vogels, de bloedhitte en het gedender van watervallen maken de jungle waar je doorheen loopt overweldigend. Prachtig, maar overweldigend. Bovendien loop je omhoog. Je beklimt de steile helling van een berg, zo'n drie uur lang.

Als je denkt dat je de eindbestemming nóóit zal bereiken, ontvouwt er plotseling een vlak grasveld voor je. Daarop staan de zeven ronde hutten van Wae Rebo, een van de meest afgelegen en traditionele dorpen in Indonesië.

Het stamhoofd seint dat je in de grootste hut naar binnen mag komen en vertelt je verhalen over hun dagelijkse leven, de Manggarai-tradities en werk in de koffievelden. Als je je nog meer wil onderdompelen in deze vriendelijke gemeenschap mag je er zelfs een nacht blijven slapen.

4. Ga op zoek naar groene spinnenwebben

Groene spinnenwebben? Zoiets ja. Alleen zijn deze door mensen gemaakt. De enorme 'spinnenwebben' op het land zijn namelijk rijstvelden. In het midden staat een stok met een steen erop, wat gezien wordt als een soort offer voor de god Lingko. En vanuit het midden zijn de lijnen naar buiten getrokken, totdat er een enorm web is ontstaan.

De mooiste uitzichten op de velden vind je in het dorp Cancar, zo'n twintig kilometer vanaf Ruteng. Voor een kleine fooi neemt je gids of een enthousiast groepje kinderen langs de weg je mee naar een uitkijkpunt.

3. Griezel op een eilandje vol draken

Je kent 'm vast wel. De komodovaraan. De allergrootste hagedis ter wereld die ontsnapt lijkt te zijn uit een van de films van Jurassic Park. Drie meter groot, een huid zo dik als metaal en een bek zo giftig dat zelfs een mens eraan dood kan gaan.

De komodovaraan vind je alleen in het Komodo National Park, dat je vanaf Flores makkelijk kunt bereiken. Boten vertrekken vanaf Labuan Bajo en begeleiden je over een prachtig stuk zee. Het water is hier kristalhelder, het koraalrif en de zeedieren zijn ongelofelijk kleurrijk. Dit deel van Indonesië wordt met recht gerekend tot een van de zeven wereldnatuurwonderen.

2. Snorkel met reuzenmanta's

Precies daarom móet je in dat heldere water van het Komodo National Park een duik maken. Met je snorkel op of, nog liever, je duikspullen aan verken je het warme water. Al snel komen tropische vissen in alle kleuren van de regenboog op je af. Haaien patrouilleren langs de koraalmuren. En met een beetje geluk zie je hier dolfijnen spelen of zelfs reuzenmanta's voorbij zweven…

Deze beschrijving klinkt als een sprookje, maar dat is die niet. Het Komodo National Park ligt namelijk middenin de Koraaldriehoek, een zeegebied waarin de hoogste diversiteit aan koraal en zeedieren ter wereld leeft. De landen die de Koraaldriehoek beslaat, zoals Indonesië, Maleisië en de Filippijnen, zijn daardoor duiklanden bij uitstek.

1. Bewonder de zonsopkomst bij een vulkaan

En dan zijn we aangekomen bij het hoogtepunt van Flores... de vulkaan Kelimutu. Als je voor de Kelimutu staat verwonder je je al over de reusachtige piek. Maar het echte spektakel begint pas bovenop de reus, die je eigenlijk vóór zonsopkomst moet beklimmen.

Op de top liggen drie kratermeren, elk met een bijzondere kleur: donkergroen, lichtgrijs en blauwgroen. Alsof iemand er bakken met verf in heeft gegooid. En wanneer de zon boven de horizon uitkomt en de lucht verandert in een kleurenpalet van blauw, lichtroze en goudgeel, kleuren de kratermeren mee. In deze gloed lijken de heuvels en bergen om je heen langzaam wakker te worden. Dit is Indonesië op haar mooist.

Wil jij de zon op zien komen vanaf de Kelimutu? Bekijk hier dan de beste deals voor een rondreis door Indonesië!

Fotocredits: Ben Bland | Monica Renata | Paul Arps | Rosino | Gabriel | Adhi Rachdian | Rebecca Tsi | Marek Kubinek | Michael Day | Bryn Pinzgauer

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors