Port Numbay

Port Numbay

door Getaway Travel

Port Numbay, voorheen Jayapura, is de hoofdstad van de provincie Papoea. De stad speelde een strategische rol in de Tweede Wereldoorlog maar ook nu nog valt er een hoop te doen in en rondom de stad. Jayapura is ook een uitstekende locatie om de rest van het enorme eiland te verkennen.

Geschiedenis

De hoofdstad van Papoea en ligt aan de oostkust van de provincie. De stad is gesticht in 1910 door de Nederlanders als administratief centrum. Het had de naam Hollandia. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Port Numbay bezet door de Japanners. In 1944 kwam de stad in handen van de geallieerde strijdkrachten. Generaal MacArthur verzamelde zijn troepen in de stad om de Filipijnen te bevrijden.

ZELF NAAR Port Numbay?

Bekijk alle 5 reizen naar Port Numbay

Van 1949 tot 1962 was Port Numbay de hoofdstad van de kolonie Nederlands Nieuw-Guinea. In 1963 kwam de stad in Indonesische handen waarna het Sukarnopura werd genoemd. In 1969 kreeg de stad de naam Jayapura, maar dat werd in 2010 veranderd in Port Numbay.

Surat Jalan

Om Port Numbay en het Sentanimeer te bezoeken heb je geen surat jalan, reispas, nodig. Dit zijn wel de locaties waar je een pas kan halen als je naar de Baliemvallei wilt gaan of andere meer zuidelijk gelegen plaatsen. Zonder surat jalan kun je niet langer dan een paar dagen in de Baliemvallei verblijven. En ook al is er een klein stadje in de Balliemvallei, Wamena, hier kun je geen surat jalan halen. Zorg ervoor dat je voldoende fotokopieen maakt van je bewijs. Veel politiebeambten zullen ernaar vragen.

Stranden

Er liggen een paar prachtige stranden in de buurt van Jayapura. Het Hamadistrand waar de geallieerde troepen in de Tweede Wereldoorlog landden, ligt op ongeveer vijftien minuten van Port Numbay met de bemo.

Het strand ligt in de buurt van een druk bewoond gebied en is erg drukbezocht. Het Base G strand dat zijn naam dankt aan MacArhthur die hier zijn hoofdkwartier had is een mooier strand. Dit strand ligt ook niet ver van Port Numbay en is ook per bemo te bereiken.

Reizen Port Numbay

Meer Port Numbay

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors