Banjarmasin
7,6
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
7,0 Restaurants
7,0 Veiligheid
- Stranden

Banjarmasin

door Getaway Travel

Banjarmasin is eigenlijk de enige stad in Kalimantan waar je je als toerist nog aardig zult vermaken. De drijvende markt is een van de opvallendste attracties van de stad. Doordat een groot deel van het leven zich op of in de buurt van het water plaatsvindt, wordt Banjarmasin ook wel het Venetië van Kalimantan genoemd.

Geschiedenis

Banjarmasin ligt op de plek waar de Martapura-rivier en de Barito-rivier samenkomen. De stad werd gesticht op 24 september 1526 nadat prins Pangeran Samudera erin slaagde zijn oom van de troon te stoten in het Hindoerijk Negarate. Dit deed hij met de hulp van het Javaanse sultanaat Demak. Samudera verplaatste daarop de hoofdstad naar Bandar Masih, het huidige Banjarmasin.

ZELF NAAR Banjarmasin?

Bekijk alle 2 reizen naar Banjarmasin

Als wederdienst voor Demak bekeerde hij zich tot de islam en veranderde hij zijn naam in sultan Suriansyah. De stad zou vervolgens uitgroeien tot een belangrijk handelscentrum in de regio. De concurrerende Nederlanders en Engelsen plaatsten tussen 1603 en 1814 fabrieken in Banjarmasin. Nadat de Engelsen in 1701 een oorlogsschip in de Baritorivier stationeerden om hun handelshuizen te beschermen kwam het volk van Banjarmasin in opstand.

Nederlanders

Na zes jaar slaagden ze er echter in de Britten te verjagen. Ook de Nederlanders zouden te maken krijgen met verzet van de stad, nadat ze een onpopulaire prins op de troon van Banjarmasin hadden geplaatst. De incidenten die daarop volgden leidden uiteindelijk tot de Banjarmasinoorlog die van 1859 tot 1863 zou duren.

De lokale islamitische leiders boden sterk verzet tegen de Nederlanders die daardoor op het gebied van financiën en mankrachten een hoop schade leden. De Nederlanders verklaarden zichzelf overwinnaars in 1863 maar het verzet zou zeker voortduren tot 1905. Ook na de onafhankelijkheid zou Banjarmasin zijn prominente rol als handelscentrum behouden.

Bezienswaardigheden

Aangezien het meeste op het water gebeurt ontkom je er eigenlijk niet aan om een bootje te huren in Banjarmasin. Je kunt het beste iemand inhuren die je de verschillende bezienswaardigheden van de stad laat zien. Iets wat je zeker moet zien is de drijvende markt, waar je zelf door heen kunt varen. Bij deze markten kun je ook eten en drinken inslaan voor onderweg, wat je trouwens ook kunt doen bij één van de supermarkten. Ook de apeneilanden zijn bijzonder doordat je hier naast makaken de alleen op Kalimantan voorkomende neusaap kunt bekijken en voeren.

In de stad zijn er ook voldoende eetgelegenheden om je honger te stillen. Je kunt er veelal terecht voor de Aziatische keuken maar er zijn ook tentjes waar ze meer westers eten serveren. Het goedkoopst ben je natuurlijk uit bij een van de eetstalletjes of op de markt.

Reizen Banjarmasin

Meer Banjarmasin

Reviews Banjarmasin

Het Venetië van Azië (bezocht in mei 2013)

Review geschreven door Myrte Schrage op 25 februari 2017

Ontdek de wondere wereld van 'het Venetië van Azië'; Banjarmasin. Deze stad in Kalimantan Indonesië is nog niet ontdekt door de toeristenmassa, maar heeft toch al zoveel te bieden. Elke ochtend kun je de kleurrijke drijvende markt ervaren. Je zult vroeg op moeten staan, maar de opkomende zon, het rustig ontwaken van de stad, en de drijvende markt zelf zijn het meer dan waard. Geniet van alle kleuren en geuren. Zie hoe de locals hier hun eten kopen en scoor zelf ook meteen je ontbijtje. Voor de backpackers, hier kun je ook 'banana pancakes' krijgen.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Banjarmasin

  • Aardige locals

Minpunten Banjarmasin

  • Grote stad
Ultieme tip: Aan de Jalan Pangeran Samudera vind je een bar. De ramen zijn spiegels, je zou niet zeggen dat het een bar is. Drink hier stiekem een Bintang met de aardige islamitische locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors