Bali Barat National Park

Bali Barat National Park

door Roos Stuurman

Het Nationaal Park West-Bali, of Bali Barat National Park, is een prachtig stuk ongerepte natuur in het noordwesten van Bali dat door veel mensen vergeten wordt. Het 190 vierkante kilometer grote park bestaat uit regenwouden, droge savanne, bossen, zandstranden en koraalriffen.

Maar ook bergen ontbreken niet. Er liggen zelfs vier grote uitgedoofde vulkanen in het centrum van het park, die van grote afstand te zien zijn. De grootste van de vier vulkanen, Gunung Patas, is maar liefst 1.412 meter hoog.

ZELF NAAR Bali Barat National Park?

Bekijk alle 30 reizen naar Bali Barat National Park

Nationaal Park

In 1941 is Bali Barat tot nationaal park verklaard en daarmee een beschermd natuurgebied geworden, omdat men het uitsterven van de Balinese tijger wilde voorkomen. Dit is helaas niet gelukt. Tegenwoordig is het doel van het park de regenwouden en het bijbehorende wildleven te beschermen. Bezoekers dienen een vergunning te hebben als ze het gebied verder in willen trekken.

Het park is te bereiken vanaf Gilimanuk, de haven waar de veerboten van en naar Java aanmeren. Je komt bij Gilimanuk vanaf Java met de pont of met de bus vanaf Denpasar of Singaraja. Vanaf Gilimanuk kun je een busje nemen naar één van de entrees van het park. De beste tijd van het jaar om het park te bezoeken is net aan het begin van het regenseizoen, ongeveer van augustus tot en met december.

Ecotoerisme

Het parkmanagement werkt nauw samen met lokale gemeenschappen om duurzame inkomsten te genereren en hun betrokkenheid bij natuurbehoud te vergroten. Bezoekers worden zo aangemoedigd om zich bewust te gedragen, geen afval achter te laten en het kwetsbare ecosysteem te respecteren. 

Bedreigde flora en fauna

Het nationale park herbergt een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Bali Barat heeft wel 175 soorten planten, waarvan veertien bedreigde soorten. Een aantal van deze planten hebben een religieuze en spirituele betekenis, zoals de banyanboom: de wilde vijgenboom.

Het meeste wildleven op Bali Barat leeft in de bossen. Dieren die je hier onder andere kunt spotten zijn: luipaarden, herten, wilde buffels, slangen, leguanen, schildpadden, apen, gekko's, grote spinnen en schorpioenen. Een bijzondere diersoort op het eiland is de wilde banteng. De banteng is een wild rund uit de bossen van Zuidoost-Azië, waar het merendeel van het Balinese vee van afstamt.

Karetschildpad

Je kunt in Bali Barat ook schildpadden zien. De Karetschildpad wordt erg veel gezien aan de noordkust van het reservaat. Net ten oosten van het park is er een project gestart voor de bescherming van deze schildpaddensoort. Maar waar National Park West-Bali vooral om bekend staat is het enorme aantal vogelsoorten. Meer dan 160 verschillende vogelsoorten zorgen samen voor de mooiste symfonieën. Er leven vooral zee- en kustvogels in Bali Barat. De meest bijzondere daarvan zijn de bruine Gent en de kleine Fregatvogel.

Bali Barat is ook een van de weinige plekken op Bali waar het ernstig bedreigde vogeltje en tevens Bali's mascotte, de Balinese spreeuw, nog te zien is. je ziet er ook de kleine geelgekuifde kaketoe, maar zijn voortbestaan wordt in mindere mate bedreigd.

Duiken

Eén van de grote trekpleisters van het park zijn de koraalriffen. Omdat deze koraalriffen ernstig bedreigd werden door vervuiling en destructieve visserijmethodes, worden ze nu beschermd door de Friends of the Reef campagne. In 1998 werden er wel 110 soorten koraal geregistreerd rond de zee in Bali Barat, die behoren tot achttien verschillende koraalfamilies.

Bali Barat beschikt over een aantal bijzondere duiklocaties. Vlak uit de kust van het park ligt Pulau Menjangan: een klein eiland en een waar duikparadijs. De zachte stroming voert je over en langs de Coral Gardens, een muur van koraal tot wel veertig meter diep. Je wordt meegenomen in een wereld vol kleurig koraal, talloze nemo's, inktvissen en zeepaardjes.

Gilimanuk Bay

Ondanks dat Bali Barat vooral bekend staat om het prachtige 'muurduiken' bij Menjangan, is er in de westelijke punt van het nationale park nog een andere bijzondere duikspot te vinden: Gilimanuk Bay. Het water is hier ijskoud, maar zit vol met zeldzame en bijzondere dieren, zoals 'frogfishes', speciale soorten schorpioenvissen en naaktslakken, en nog veel meer.

Wat deze plek vooral bijzonder maakt, is dat je niet duikt boven koraal, maar boven fijn zwart en grijs vulkanisch zand en puin. Rottend hout, sponzen en stukken metaal zijn perfecte plekken voor de vissen om zich in te verstoppen. Als je hier wil gaan duiken, is het handig om een bootje te huren. Vraag de kapitein dan om je naar de beste duikplekken te brengen. Zo is er een plekje waar de zeldzame, kleurrijke Mandarijnvissen voorkomen. Ook nachtduiken hier zijn zeker een aanrader!

Trektocht

Een 'must do' in Bali Barat is een trektocht door de verschillende landschappen van het park. Je kunt kiezen uit verschillende routes, maar het is wel belangrijk dat je altijd met een officiële gids op pad gaat. Samen met de gids wordt er gekeken welke trektocht het beste aansluit bij je wensen.

De populairste trail bij de vogelspotters is de 'Tegal Bunder Trail', een vrij gemakkelijke wandeling van twee uur. Ben je op zoek naar meer avontuur, dan kun je ook kiezen voor de zwaardere Gunung Klatakan Trail. Deze vijf uur durende trek neemt je mee door het Balinese regenwoud. Deze tocht loopt door het wildste gebied van het park, waar waanzinnig veel zien is.

Een andere spannende optie is een trail nemen die dieper de Prapat Agung Peninsula ingaat. Dit is het meer toegankelijke gedeelte van het park, waar je een heel vlechtwerk aan wandelpaden vindt. Ook zijn er tochten naar de mangrove in Teluk Terima en naar de bergen bij Makam Jayaprana.

Menjangan

Als je houdt van het geruis van de zee, terwijl je geniet van prachtige uitzichten, dan is het de moeite om een wandeling te maken over het eiland Menjangan. Dit is ideaal om te combineren met een dagje duiken of snorkelen in de heldere wateren rond het eiland. Op Menjangan wonen alleen zestien boeddhistische monniken en een handjevol herten.

In ongeveer een uur en een kwartier kun je heel het eiland rondlopen. Wandel langs witte stranden en diepe rotsen en bezoek de oudste tempel van Bali: de Puri Gili Kencanatempel. Dit is de enige tempel op het eiland, die je al van ver ziet als je het eiland nadert met de boot.

 

Reizen Bali Barat National Park

Meer Bali Barat National Park

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors