Pontianak

Pontianak

door Getaway Travel

Pontianak is een bruisend handelsstadje aan de westkust van Kalimantan. De stad is in 1770 gesticht door de Arabier Syarif Abdul Rahman. In de stad zijn nog altijd bouwwerken te zien die in zijn opdracht zijn gebouwd. Het stadje dankt de huidige handelsstatus aan zijn oprichter.

Geschiedenis

Stichter Syarif had een slechte reputatie op zee en besloot zijn leven te beteren en zich ergens te vestigen. Hij koos daarvoor een leeg stuk land dat niemand wilde hebben doordat er boze geesten, die pontianak genoemd werden, zouden rondwaren.

ZELF NAAR Kalimantan?

Bekijk alle 7 reizen naar Kalimantan

Deze pontianak waren volgens de lokale bevolking vrouwelijke geesten die in de gedaante van hele aantrekkelijke vrouwen anderen konden ziek maken of doden. Rahman hechtte weinig waarde aan de volksverhalen en daarnaast beschikte hij over een arsenaal kanonnen die hem in het verleden goed hadden bijgestaan. Er werd weinig meer vernomen van de pontianak maar de naam werd behouden.

Pontianak lag in een gebied dat was omringd door een aantal sultanaten die hun gebied wilden uitbreiden. Met behulp van de Nederlanders wist Rahman zich echter te handhaven. Tijdens de goudkoorts in de 18e eeuw kreeg Pontianak voor de Nederlanders ook nog een strategische betekenis toen de Britten ook interesse in het gebied toonden. Het stadje zou uitgroeien van een kleine buitenpost tot een regionaal machtscentrum.

Bezienswaardigheden

In Pontianak aan de Jalan Jenderal A Yani ligt het Museum Negeri Pontianak. In het museum is een verzameling keramiek uit Thailand, China en Borneo te zien. Ook is er een uitgebreide collectie van voorwerpen uit de Dayakcultuur te zien. Je kunt er onder meer maskers van verschillende Dayakstammen, wapens en muziekinstrumenten bekijken. Vlak om de hoek bij het Museum Negeri Pontianak staat een indrukwekkende replica van een Dayak longboat. De boot is meer dan vijftig meter lang en vijftien meter hoog. Je mag er gewoon gratis in rondlopen.

Verder zijn er een paar historische bouwwerken, gebouwd in opdracht van Syarif Abdul Rahman, de oprichter van de stad Pontianak. Ook leuk is het Equatormonument. Als je hier op de juiste dagen in juni of september bent, komt het zonlicht loodrecht van boven.

Eten & winkelen

In Pontianak zijn er verschillende winkeltjes waar je terecht kunt voor je souvenirs. Er zijn een aantal goudwinkeltjes maar ook winkels waar je kain songket kan halen, een mooie stof waar goud- of zilverdraden doorheen zijn verwerkt. Als je wil gaan eten heb je een ruime keus uit goede Chinese restaurants. Er zijn echter ook een aantal westerse restaurants in de stad aanwezig en zelfs ook een aantal fastfoodketens. Je bent het goedkoopst uit voor eten bij een van de vele warungkraampjes die je door de stad vindt.

Vervoer

In Pontianak rijden door de stad verschillende busjes rond. Er rijden ook bussen naar andere steden in West-Kalimantan. In de stad rijden ook bemo's rond. Bemo zijn grotere gemotoriseerde driewielers waarmee vijf tot acht passagiers kunnen worden vervoerd. Je kunt ook een taxi nemen in Pontianak. Als je wat meer vrijheid wilt hebben kun je ook een auto huren of een motorfiets. Sommige bestemmingen zijn alleen over water te bereiken en dan kun je een kano of een ander klein bootje voor meerdere personen huren.

Reizen Kalimantan

Meer Pontianak

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner