Goa Gajah

Goa Gajah

door Getaway Travel

Op de weg van Ubud naar Teges ligt de Goa Gajah, de zogenaamde Olifantsgrot. De grot stamt waarschijnlijk uit de elfde eeuw maar werd pas in 1923 ontdekt. Een dikke laag van vulkanische as en modder bedekte de ingang, die eruit ziet als een soort monsterlijk wezen met een wijd open mond.

Olifantenkop

De souvenirstands en de parkeerplaats vol met bussen verraden al, voordat je bij de tempel aankomt, dat dit een populaire toeristische aangelegenheid is. Je bereikt deze plek door een steile trap te beklimmen.

ZELF NAAR Goa Gajah?

Bekijk alle 2 reizen naar Goa Gajah

De ingang van de grot is rijkelijk versierd met allerlei rotsschilderingen. De twee meter grote mond van een soort demoon is de ingang tot het heiligdom. Dit beeld is eigenlijk het monster Kala. De ingang werd aangezien voor een olifantenkop en die naam is blijven hangen.

Drie goden

Als je de grot in loopt kom je in een twaalf meter lange gang die eindigt in een T-splitsing. Aan de linkerkant zie je het beeld van de olifantengod Ganesh. In de regio gelooft men dat vroeger de koningen en asceten naar Goa Gajah kwamen om hier te bidden en te mediteren. Asceten zijn mensen die in sobere omstandigheden leefden hun bestaan wijdden aan godsdienst en boetedoening.

In de rechter gang kom je drie voorstellingen van manifestaties van Shiva tegen. Links van de ingang vind je een standbeeld van de boeddhistische godin Hariti. Zij staat in de boeddhistische mythologie bekend als een bloeddorstige carnivoor die kinderen at. Later bekeerde zij tot het boeddhisme en werd ze zelfs de beschermer van kinderen.

Waternimfen

Tegenover de grot hebben latere uitgravingen een elfde eeuws bassin onthuld met zeven fonteinen in de vorm van nimfen, die de belangrijkste rivieren van India moeten voorstellen. Via een steile afdaling achter het bassin kom je in een andere grot waar twee Boeddhabeelden staan. Hoe die daar komen is een raadsel, want er is nooit bewijs gevonden dat er ooit boeddhisten op Bali hebben gewoond.

Reizen Goa Gajah

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors