Dit zijn de 5 must-do’s op Kalimantan

Dit zijn de 5 must-do’s op Kalimantan

door Elsemieke Land

Stond een rondreis door Kalimantan nog niet bepaald bovenaan je lijstje? Je bent niet de enige. Het Indonesische deel van Borneo wordt nog weinig door toeristen bezocht. Maar sinds de aankondiging van de regering dat de nieuwe hoofdstad van Indonesië er komt te liggen, staat Kalimantan opeens wat meer in de schijnwerpers. 

Hoog tijd dus om het eiland onder de loep te nemen. Want zo’n nieuwe hoofdstad is leuk en aardig, maar wat heb je er nog meer te zoeken? Wij zetten de vijf must-do’s op Kalimantan voor je op een rij!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 230 reizen naar Indonesie

5. Spot orang-oetans

Een van de populairste activiteiten tijdens een rondreis door Kalimantan is orang-oetans spotten. In het Tanjung Puting National Park stap je op een een klotok, een traditionele rivierboot. Stilletjes glijd je door de moerassen en het rivierennetwerk. Turend naar de oever, op zoek naar een bruin-oranje pluizenbol die door de bomen slingert. 

Het beschermde natuurgebied Tanjung Puting functioneert onder andere als rehabilitatiecentrum voor mishandelde apen én is de thuisbasis van de grootste populatie orang oetans ter wereld. Je hebt hier dus een grote kans om oog in oog te staan met de met uitsterven bedreigde apen. Ook in Kutai National Park of tijdens een kanotocht naar Pulau Kaja, ook wel ‘orang oetan-eiland’, heb je ook een goede kans om de orang oetan te spotten. 

4. Vaar door ‘het Venetië van Azië’

Italië heeft Venetië, Nederland heeft Giethoorn en Indonesië heeft Banjarmasin. De bijnaam ‘het Venetië van Azië’ verwijst naar het leven dat zich grotendeels afspeelt op of in de buurt van het water. De huizen staan op palen en worden met elkaar verbonden door de vele waterwegen en houten loopbruggen.

Maar in plaats van een romantische boottocht in een gondel, stap je in Banjarmasin ‘s ochtends in alle vroegte op een klotok, die je naar de drijvende markt of Pasar Terapung brengt. Tientallen kleurrijke bootjes en kano’s vol groenten en fruit liggen opgesteld. Het is de ultieme kans om nieuwe exotische fruitsoorten te proeven. Niet zo’n ochtendmens? Aan het einde van de middag als de locals terugkomen van school of werk, is het in het water ook een drukte van jewelste. 

3. Bezoek paradijselijke eilanden

Poederwitte, verlaten zandstranden, helderblauw water en wuivende palmbomen, je kent het wel. Kalimantan heeft het! Voor de noordoostkust liggen een aantal eilandjes die aan al deze criteria voldoen. De Derawan-archipel in het noordoosten van Kalimantan is daar het perfecte voorbeeld van. 

En behalve die idyllische stranden, worden de eilandjes ook nog omringd door een van de meest biodiverse onderwaterwerelden van Indonesië. En dus snorkel of duik je hier rondom Derawan tussen onder andere barracuda’s, dwergzeepaardjes, mantaroggen, rifhaaien, dolfijnen en zeeschildpadden. ‘s Nachts zie je op het strand van Sangalaki hoe de zeeschildpadden het strand op kruipen om hun eieren te leggen.

2. Ga op avontuur

Als je uitgekeken bent op de broeierige jungle en de kleurrijke onderwaterwereld, of gewoon oververhit bent, is het tijd om het avontuur hogerop op te zoeken. In het berggebied van Loksado wandel je dwars door kaneelplantages en over bamboebruggen naar de Meratus-berg. Of raft je op een bamboevlot over de snelstromende rivieren. Onderweg bewonder je een balai, een traditioneel familiehuis van de Dayak. 

Voor wie dat nog niet avontuurlijk genoeg is, reist door naar Balikpapan, ten zuiden van Samarinda. Vanuit daar reis je naar Bukit Bangkirai en bewonder je het tropische regenwoud tijdens een boomtopwandeling over wiebelende bruggen vanaf 30 meter hoogte.

1. Ga op zoek naar de neusaap

Eén van de meest bijzondere bewoners van Kalimantan is de neusaap. Het eiland Borneo is namelijk de enige plek waar je deze met uitsterven bedreigde apen vindt. Die combinatie maakt ze extra zeldzaam om te spotten. Daarom is een rondreis door Kalimantan niet compleet zonder een poging gewaagd te hebben. 

Pulau Kaget is een van de beste plekken om de neusaap te bewonderen. Zijn natuurlijke leefomgeving bestaat uit mangroves en moerassen, dus vanaf een boot heb je de beste kans. Ook in het Gunung Palung National Park en in Tanjung Puting National Park komen neusapen voor. Houd ook het water goed in de gaten, want neusapen kunnen zwemmen! Rond zonsopkomst en zonsondergang laten de dieren zich het meeste zien.

Leuk weetje: de neusaap staat onder locals bekend als ‘Orang Belanda’, wat ‘Nederlands mens’ betekent. Het verwijst naar de grote neuzen en bolle buiken die de eerste scheepslui en missiepaters die Borneo betraden overeen hadden met de neusaap. 

Hebben we jou geïnspireerd voor een rondreis door Kalimantan? Vind hier een reis die bij je past! 

Fotocredits: Marc Veraart | Riza Nugraha | Sinalinali | Marc Veraart

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors