Kunst Sulawesi

Kunst Sulawesi

door Getaway Travel

De ambachtskunst van Sulawesi is van een hoog niveau en geniet bekendheid in alle delen van de archipel. De fijne zijde en zware ikats uit het zuiden en midden van Sulawesi zijn dure en gewilde stoffen. Dit geldt ook voor de fijne zilveren en gouden sieraden. Ook de bamboeproducten vinden gretige aftrek bij de toeristen.

Textiel

In Sulawesi zijn er twee soorten weefkunst die tot een hoog niveau zijn ontwikkeld. De zeer fijne zijde uit het zuiden van het eiland en de prachtige, zware ikats die oorspronkelijk werden vervaardigd in de riviervalleien van Rongkong en Galumpang. De zijde wordt al eeuwenlang gebruikt voor de vervaardiging van sarongs. Alleen de vrouwen houden zich bezig met de productie van de fijne stof.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

De kleuren van de zijde zijn afhankelijk van de plaats waar het vervaardigd wordt, maar in principe kan elke denkbare kleur geproduceerd worden. De zijden sarongs werden gewoonlijk alleen bij feestelijke of religieuze gebeurtenissen gedragen. De aristocratie droeg de zijde als statussymbool, bepaalde designs werden alleen voor hen geproduceerd.

De ikats werden daarentegen eigenlijk voor een heel andere bestemming gebruikt. De ikats dienden oorspronkelijk als doodskleden bij begrafenissen, in het zuidelijk deel van Tana Toraja. Bij de vervaardiging van ikat wordt het patroon al in de draden toegevoegd voordat het geverfd wordt. Het maken van echte ikat kost veel tijd. Het is niet goedkoop.

Metaal

In oude tijden werden in Centraal-Sulawesi koperen amuletten en beeldjes gemaakt. Deze traditie is in de loop der tijd verloren gegaan. De zilveren sirih-doosjes uit de achttiende en negentiende eeuw en de fijne zilveren sieraden die destijds door jonge vrouwen werd gedragen is nog steeds verkrijgbaar in de goud- en zilverwinkeltjes in Makassar. Goud is ook in deze streken het meest waardevolle metaal.

Bamboe

Bamboe wordt in alle delen van de archipel gebruikt om goederen in te bewaren of te vervoeren. Mandjes worden ook overal gemaakt. De mandjes die in Tana Toraja worden geproduceerd zijn van een zeer hoge kwaliteit. De traditionele manden en hoeden van de Toraja worden van zeer fijn geweven bamboe gemaakt en zijn daardoor een populaire souvenir.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors