Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens en vooral: nieuwe reisplannen. En wat ons betreft mag een rondreis door Indonesië daarbij niet ontbreken. De koude januarimaand is bovendien het ideale excuus om weg te dromen naar een zonnige wandeling door groene rijstvelden, een paar weken eilandhoppen en bounty-stranden ontdekken en zonsopkomsten en -ondergangen bekijken op de mooiste plekken van de Indonesische archipel.
Eenmaal in Indonesië is het niet zo ingewikkeld om die dromen waar te maken. Maar wat doe je als je de beroemde rijstvelden, tempels, stranden en markten gezien hebt? Om je bucketlist voor 2018 aan te vullen, zetten wij vijf must-do’s in Indonesië voor je op een rij.
Eilanden als Sulawesi, Raja Ampat en Sumatra lenen zich uitstekend voor een duikvakantie in Indonesië. In de wateren rondom de Indonesische archipel spot je onder andere kleurrijke koraalriffen, tropische vissen, haaien en reuzenschildpadden. Omdat elke duikstek haar eigen bijzonderheden heeft, raken duikliefhebbers hier niet uitgekeken onder water.
Eén plek in Indonesië is zelfs vernoemd naar het dier wat je hier door je duikbril heen spot. Bij Manta Point bij Nusa Penida vind je, zoals de naam al verklapt, reuzenmanta’s. Vlak onder het oppervlak lijken de enorme roggen gewichtloos door het water te zweven. Ze worden vergezeld door kleine visjes die ze schoonpikken. Daarom wordt deze plek ook wel ‘cleaning station’ genoemd. Hoewel de mantaroggen het hele jaar door rondzwemmen bij Manta Point, heb je tussen september en juni de meeste kans om ze te spotten. Omdat de zee in deze periode wat rustiger is, bewonder je de mysterieuze beesten in deze maanden op je gemak.
Wanneer je een komodovaraan in actie ziet denk je heel even dat sprookjes bestaan. Het draakachtige beest heeft een lange, gespierde staart en een geschubde huid. Zijn verschijning van meer dan drie meter lang weegt zo’n 160 kilo. Het ontbreekt de komodovaraan weliswaar aan vleugels en in plaats van vuur, spuwt dit beest gif. Bovendien eet hij alles wat hij kan vangen of doden, wat hem voor de mens geen ongevaarlijke gedaante maakt.
De komodovaraan is een van de oudste diersoorten ter wereld en je spot hem alleen in het Komodo National Park, wat zich voornamelijk verspreidt over de Indonesische eilanden Komodo, Rinca en Padar. Hoewel de reusachtige beesten er log uitzien, zijn ze razendsnel als ze hun maaltje van grote afstand ruiken en aanvallen. Ga daarom altijd met een ranger op pad.
Voor de echte avonturiers mag een vulkaan beklimmen in Indonesië niet ontbreken op de bucketlist. En wat vulkanen betreft heb je in Indonesië keuze genoeg. Hou jij wel van een uitdaging? Beklim dan de op één na hoogste en actieve vulkaan van Indonesië: Gunung Rinjani.
De hike naar de 3.726 meter hoge top van de vulkaan aan de noordkant van Lombok is bijzonder en uitdagend. Tijdens de meerdaagse trekking door Nationaal Park Rinjani kampeer je in een basecamp aan de rand van de krater. De pittige wandeling die hieraan vooraf gaat, wordt gelukkig beloond. Voordat je voor de eerste overnachting in je slaapzak kruipt, aanschouw je hoe het kratermeer glinstert in het laatste zonlicht, voordat de zon achter de bergen verdwijnt. De daaropvolgende dagen wandel je rondom de krater of klim je in het holst van de nacht naar de top voor de adembenemende zonsopkomst en een verbluffend uitzicht over het berglandschap en het kratermeer. Met een beetje geluk spot je in de verte zelfs de Gili-eilanden.
Als je ooit een rondreis door Java hebt gemaakt klinkt Yogyakarta je vast bekend in de oren. Het is dé uitvalsbasis voor een nachtelijk uitstapje naar de Borobudur. Hier zie je in alle vroegte tijdens zonsopkomst de silhouetten van de stoepa’s verkleuren in het zonlicht. Vervolgens dwaal je nog een ochtendje door tempelcomplex Prambanan, waarna je je reis vervolgt naar andere plekken op Java.
En dat is waar veel reizigers de fout in gaan. Want Yogyakarta is zoveel meer dan een uitvalsbasis voor het bezoeken van de beroemde tempels! De stad wordt ook wel gezien als het culturele hart van Java. Niet te missen is bijvoorbeeld het Kraton. Het enorme paleis van de sultan vormt op zichzelf al een dorp binnen de stad, compleet met een markt, school en moskee. ‘s Avonds bezoek je het bruisende plein Alun-Alun Selatan Kraton ten zuidwesten van het paleis. Neonverlichte skelters wachten je op, vrolijke muziek schalt uit de speakers van de hysterische wagentjes. Trap een rondje over het plein en scoor daarna je maaltijd bij een van de kraampjes op de avondmarkt. Benieuwd wat er nog meer te doen is in deze stad? Zet deze to do's in Yogyakarta ook maar op je lijstje.
Vanuit je strandhutje stap je met je blote voeten in het poederige witte zand van Pasir Panjang: het drie kilometer lange strand op bounty-eiland Kei Kecil. De helderblauwe zee spoelt je tegemoet en kokospalmen omlijsten het strand en bieden schaduw tegen de felle zon.
Het eiland Kei Kecil maakt onderdeel uit van de Kei eilanden ten zuidoosten van de Molukken. Hier waan je je in het tropische paradijs uit je dromen. Mocht je daar snel op uitgekeken zijn dan heeft het eiland gelukkig nog meer te bieden. Badder in een van de natuurlijke poelen tussen Letvuan en Dian of zwem tussen druipstenen in de watergrot bij Evu. Heb je dat allemaal gezien? Pak dan vanaf het plaatsje Debut de ferry naar het nog authentieke en bergachtige broertje van Kei Kecil: Kei Besar.
Sta jij te trappelen om in 2018 deze must-do’s te gaan ondernemen? Vind hier een rondreis door Indonesië die bij je past!
Fotocredits: Adhi Rachdian