Riau eilanden

Riau eilanden

door Getaway Travel

Riau is net als Aceh een Sumatraanse provincie met een speciale status. Het omvat delen van centraal-oostelijk Sumatra en de ruim 3.000 Riau-eilanden. De eilanden liggen ten noorden van de Straat van Singapore en ten zuiden van de Straat van Berhala. Zowel op het vasteland als op de eilanden vind je nog bouwwerken die uit het rijke verleden stammen.

Waarom de Riau eilanden bezoeken?

De Riau-eilanden zijn een prachtige bestemming vanwege hun adembenemende tropische landschappen, met kristalheldere wateren, uitgestrekte witte zandstranden en weelderige jungle-achtige omgevingen. Deze eilanden bieden ook culturele diversiteit, met invloeden van de Maleise, Chinese en Indonesische culturen, die te zien zijn in architectuur, ambachten en keuken. 

ZELF NAAR Sumatra?

Bekijk alle 39 reizen naar Sumatra

Riau eilanden

Er zijn 743 eilanden die nog steeds geen naam hebben. Pekanbaru op het vasteland van Sumatra is de provinciale hoofdstad. De grootste eilanden zijn Bintan, Batam, Lingga, Natuna Besar en Singkep. Een derde van de bevolking van Riau leeft op de eilanden.

De meerderheid van de bevolking zijn Maleiers die zijn onder te verdelen in een aantal subgroepen. Voor het overige deel bestaat de bevolking uit Buginezen, Batak, Javanen, Minangkabauers, Chinezen, Arabieren, Indiers, Benua (de inheemse bevolking) en Indonesiërs uit andere delen van de archipel. De meerderheid van de bevolking is moslim. De Maleise cultuur is door het grote contact met de vele andere volken niet langer meer als zuiver Maleis te beschouwen.

Bij sommige traditionele festivals en ceremonies is de Maleise cultuur nog duidelijk zichtbaar. De grootste erfenis van de Maleise cultuur is de taal. De Bustanul Katibin, het eerste boek van de Maleise grammatica, is in Riau geschreven en gepubliceerd in 1857. Het Maleis is tegenwoordig de officiële taal van Indonesië en Maleisië.

Stranden en koralen

Aangezien Riau voor een deel uit duizenden eilanden bestaat is het logisch dat er in elk geval stranden in overvloed zijn. Op het eiland Bintan ligt vind je vijftig kilometer ten zuiden van Tanjung Pinang dat in het oosten van het eiland ligt het Trikorastrand. Het strand Pasir Panjang ligt aan de oostzijde van het eiland Rupat gericht naar de Straat van Malakka. De golven voor het strand van Pasir Panjang zijn geschikt om te surfen. Op de eilanden Terkulai en Soreh die een uur van Tanjung Pinang verwijderd liggen vind je ook goede stranden.

Een van de meest populaire stranden is het strand van Nongsa op het eiland Batam, vanaf dit strand kan je namelijk de skyline van Singapore zien. In Riau zijn er ook een aantal goede snorkel- en duikspots. In de wateren van de eilanden Mapor, Pompong, Balang, Abang en Tanjung Berkait liggen uitgestrekte zeetuinen met prachtige koralen waarin je allerlei tropische vissen kunt tegenkomen.

Bereikbaarheid

Ondanks dat de verschillende delen van het grondgebied van Riau enorm verspreid liggen zijn de verbindingen tussen de belangrijkste delen van de provincie redelijk goed. De wegen op het vasteland van Riau zijn de laatste tientallen jaren sterk verbeterd. De steden langs de oostkust en aanliggende provincies zijn goed bereikbaar per auto. Er varen regelmatig boten tussen de verschillende eilanden.

Vanuit de provinciale hoofdstad Pekanbaru en het eiland Batam kun je dagelijks per vliegtuig direct naar Jakarta, Singapore en een aantal andere steden vliegen. Er zijn ook zeer goede verbindingen tussen Singapore en de eilanden Batam en Bintan, dagelijks vertrekken er speedboats vanaf het World Trade Centre in Singapore.

Reizen Sumatra

Meer Riau eilanden

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors