Tabuik

Tabuik

door Getaway Travel

Jaarlijks stromen Indonesiërs uit de hele archipel naar het kleine stadje Pariaman, aan de westkust van Sumatra, voor het islamitische festival Tabuik. Dit kleurrijke evenement vindt plaats aan het begin van de heilige maand van Muharram. De ceremonie herdenkt de dood van de kleinzonen van de profeet Mohammed, Hassan en Hussein. De broers verdedigden de islam tijdens de Slag bij Karbala.

Minangkabau festival

De Minangkabau bevolking op West-Sumatra viert deze islamitische feestweek met traditionele dans, zang en muziek. Zogenaamde Tabuik's, versierde torens van wel twaalf tot vijftien meter hoog, worden in processie door de stad gedragen.

ZELF NAAR Sumatra?

Bekijk alle 37 reizen naar Sumatra

Met zonsondergang worden twee speciale Tabuik's in zee gegooid. Een groot deel van de bevolking duikt de torens achterna, om goede herinneringen aan het jaar op te halen.

Bouraq

Pariaman staat bol activiteiten tijdens Tabuik. Vliegerraces, traditionele toneelvoorstellingen en optochten. Een centrale rol is weggelegd voor de bouraq, een vrouw met het lichaam van een gevleugeld paard.

De bevolking van Sumatra gelooft dat deze vrouw vanuit de hemel neerdaalt om de zielen van dode helden op te halen. Beelden van de bouraq worden behangen met goud en andere persoonlijke eigendommen. Aan het einde van het festival eindigen ook de Bouraq's in zee.

Reizen Sumatra

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors