Banda Aceh

Banda Aceh

door Getaway Travel

Banda Aceh is de hoofdstad van de provincie Aceh. In oude tijden was het de hoofdstad van het sultanaat van Aceh en in de stad zijn er nog bouwwerken te vinden die uit die tijd stammen. Banda Aceh heeft ook een aantal prachtige stranden. Voor de kust ligt Pulau Weh, een eilandje waar je goed kunt duiken.

Banda Aceh behoorde tot een van de zwaarst getroffen gebieden als gevolg van de tsunami in 2004. De stad had, met omliggende dorpen, vlak voor de tsunami ruim 260.000 inwoners en het aantal slachtoffers bedroeg ongeveer 61.000.

ZELF NAAR Banda Aceh?

Bekijk alle 2 reizen naar Banda Aceh

Staatsmuseum

Banda Aceh heeft drie interessante musea. Het Staatsmuseum, het Cut Nyak Dhien Museum en het Aceh Tsunami Museum. Het Staatsmuseum van Aceh is gevestigd in een aantal gebouwen. Het belangrijkste gebouw is de Runiah Aceh, een traditioneel huis dat in 1914 in Semarang is gebouwd. Het is in 1915 naar Banda Aceh verplaatst. Het houten huis is bewerkt en beschilderd in de kleuren van Aceh; rood, wit, groen en zwart.

In de nieuwere gebouwen kun je ornamenten, kostuums, wapens, gouden juwelen en gebruiksvoorwerpen uit Aceh bekijken. In de buurt van het museum liggen de graven van sultans van Aceh. Ook het graf van de grote sultan Iskandar Muda vind je daar. In de uitzichttoren die je voor het museum vindt zit een grote bel, de Cakra Donya. De bel is in 1414 door de Chinese keizer aan de sultan van Aceh. Het museum ligt vlakbij het huis van de gouverneur van Aceh.

Cut Nyak Dhien Museum

Cut Nyak Dhien Museum is een replica van het huis van een van de vrouwelijke helden uit de Aceh-oorlog, Cut Nyak Dhien. Het huis was platgebrand door de Nederlanders maar is herbouwd nadat Indonesië de onafhankelijkheid behaalde. Dhien heeft 25 jaar lang in de jungle tegen de Nederlanders gevochten. Ze was de echtgenote van een andere verzetsheld, Teuku Umar.

Dhien stierf in ballingschap in 1908. Het duurde tot 1960 voordat duidelijk was waar haar lichaam begraven was. In dat jaar verklaarde president Sukarno Cut Nyak Dhien postuum tot nationale heldin. In het museum zijn bezittingen en antiquiteiten van Dhien te zien. Het museum ligt in Lam Pisang, ongeveer zes kilometer van Banda Aceh.

Aceh Tsunami Museum

Ook is er een museum gewijd aan de zeebeving en de daarop volgende tsunami, die plaatsvond in 2004. Het museum is geopend in 2009. Het is tevens een educatief centrum en een noodonderkomen voor het geval het gebied ooit weer wordt getroffen door een natuurramp.

Eten

Veel van de restaurants liggen in het noorden van de stad. Je kunt er natuurlijk terecht voor de Padangmaaltijden en andere Aziatische gerechten. Er zijn ook een aantal gelegenheden waar ze westerse gerechten serveren. In het centrum is er een avondmarkt, de pasar malam, waar tientallen eetstalletjes staan met de meest uiteenlopende gerechten.

Reizen Banda Aceh

Meer Banda Aceh

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors