Meru Betiri National Park
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Meru Betiri National Park

door Getaway Travel

Aan de zuidkust van Oost-Java ligt het Meru Betiri National Park. Het gebied van 58.000 hectare is benoemd naar de hoogste berg in het park, de Gunung Betiri van 1.223 meter. In dit park vind je een van de laatste uitgebreide laagland-regenwouden van Java. Verder liggen er mangrovebossen, moerassen en stranden.

Schildpadden

In 1972 is het toenmalige reservaat opgericht om de Javaanse tijger tegen uitsterving te beschermen. De actie kwam waarschijnlijk te laat, want de tijger is al in geen jaren gesignaleerd. Tegenwoordig proberen de rangers van het park vijf soorten schildpadden te beschermen. Deze komen naar de stranden van Pantai Penyo, bij Sukamade gelegen. Hier leggen de schildpadden hun eieren. Om de uit de eieren gekropen baby schildpadjes een beetje te helpen, staan er op het strand bakken met water, waar de schildpadden in kunnen zwemmen. Na zeven dagen worden zij uitgezet.

ZELF NAAR Meru Betiri National Park?

Bekijk alle 1 reizen naar Meru Betiri National Park

Het strand is afgeschermd en het is alleen mogelijk om onder begeleiding een nachtelijk bezoek te brengen aan het strand. Het hoofdbroedseizoen van de groene zeeschildpad ligt tussen oktober en maart. De blackleatherback komt vanwege het regenseizoen in deze periode pas tussen februari en juli naar de stranden. Ander wild dat te zien is in het park zijn wilde varkens, Javaanse banteng, de Afrikaanse civetkat, herten, het reuzenschubdier en de neushoornvogel.

Wandelen

De wandelpaden in het park zijn gering en het is vaak nodig om met een gids op pad te gaan. Er zijn mooie wandelroutes langs de kust te vinden en tussen het Sukamade gebied (met een koffie- en rubberplantage) en Sumbersari ligt een route van zeven kilometer die door het regenwoud en bamboestruikgewas loopt.

Mess Pantai, gelegen in het bos grenzende aan het Sukamade strand, verhuurt vier-kamer cottages. Op het Sukamade landgoed is een winkeltje te vinden voor het nodige basisvoedsel. Kamperen kan op het stand van Sukamade. Wat duurder en luxer overnachten kan op de Wisma Sukamade plantage.

Klimaat

Het is af te raden om tussen oktober en april het park te bezoeken, in deze periode regent het veel. Het klimaat van het reservaat is over het algemeen natter dan dat van de rest van Oost-Java, maar in deze periode is het extreem nat. De wegen naar het park overstromen en ook in het park kan het gevaarlijk glad worden. In de maanden mei, juni, juli en augustus kan volop genoten worden van de mooie plekjes in het park.

Aanrader is Rajegwesi, een lange baai met een geweldig strand en een schattig vissersdorpje. Hoger gelegen in het park ligt Teluk Hijau. Het heeft een geweldig uitzicht over het park. Een mooie plek om te genieten van de tropische omgeving!

Reizen Meru Betiri National Park

Meer Meru Betiri National Park

Reviews Meru Betiri National Park

Schildpadden vrijlaten in Kalibaru (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Laura Bish op 20 november 2017

Vanuit Kalibaru zijn we per jeep opgehaald om naar Sukamade te gaan. Deze plek ligt aan de kust van het Meru Betiri National Park. Via een erg hobbelige weg door de jungle zijn we na 5 uur aangekomen in Kalibaru. Hier hebben we in de avond een schildpad eitjes zien leggen en in de ochtend hebben we kleine schildpadjes vrijgelaten in zee. Fantastische ervaring! Onze accommodatie - net als alle andere accommodaties in de buurt - was erg basic. Er was bijvoorbeeld geen douche aanwezig en in de hitte is dat toch even aanpassen! Overigens waren wij in november de enige gasten.

Pluspunten Meru Betiri National Park

  • prachtig
  • schildpadden
  • rangers
  • oerwoud
  • natuur
  • afgelegen

Minpunten Meru Betiri National Park

  • basic accommodatie
Ultieme tip: Een Engels sprekende gids regelen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors