Baiturrahman Moskee

Baiturrahman Moskee

door Getaway Travel

Banda Aceh op Sumatra is een van de meest religieuze steden van Indonesië. Het is dan ook niet vreemd dat hier een van de mooiste moskeeën van het land staat: Masjid Raya Baiturrahman. De moskee bleef onbeschadigd tijdens de tsunami in 2004.

Geschenk van de Nederlanders

De moskee staat in het centrum van de stad en is symbolisch voor de cultuur en geschiedenis van Aceh. Het gebouw is een geschenk van de Nederlanders geweest. In het gebouw staat nog een staande klok, die koningin Wilhelmina cadeau gedaan heeft. Aan het begin van de dertigjarige oorlog in Aceh verwoestten zij de oorspronkelijke moskee, waarvan de bouw vlak daarvoor was afgerond. De moskee, die in 1881 aan de Aceh werd geschonken, was een verwoede poging van de Nederlanders om de opstand van de bevolking te beëindigen.

ZELF NAAR Banda Aceh?

Bekijk alle 2 reizen naar Banda Aceh

De Masjid Raya is de grootste moskee van Sumatra. De moskee is gebouwd in 1906 naar een ontwerp van de Amsterdamse architect A.J. Dingemans.

Indiase invoeden

De architect heeft in het ontwerp de koloniale stijl gecombineerd met Indiase Mogoel invloeden. De omranding van zwart ijzerhout contrasteert met de witte muren van de moskee. Tijdens de twintigste eeuw zijn er verschillende elementen bijgebouwd, onder meer twee minaretten en vier koepels.

Van binnen is de moskee voorzien van gedecoreerde wanden en pilaren, marmeren vloeren en kroonluchters met ornamenten. Buiten gebedstijden is de moskee toegankelijk voor bezoekers. Houd er wel rekening mee dat je je aan de traditionele kledingvoorschriften houdt: gesloten nette kleding. Vrouwen moeten bovendien een hoofddoek dragen.

Reizen Banda Aceh

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors