Alas Purwo National Park

Alas Purwo National Park

door Getaway Travel

Eén van de meest exotische nationale parken van Indonesië is Alas Purwo. Dit park ligt op het uiterste puntje van Zuidoost-Java, Blambangan Peninsula, en bestrijkt zo'n 434 vierkante kilometer. Het gebied kent een diversiteit aan flora, met regenwouden, mangroves en savannes. Tegenwoordig wordt het landschap steeds meer bebouwd en bepaald door de vele teakplantages.

Hindoetempel

De naam Alas Purwo komt van 'woud' (alas) en het 'begin van alles' (purwo). Volgens een Javaanse legende is Alas Purwo de plek waar de aarde voor het eerst uit de zee oprees. Veel Javanen geloven dan ook dat het park al eeuwen lang een heilige plek is. Geesten zouden huizen in bomen, rotsen en rivieren en er doen vele verhalen de ronde over mensen die verdwalen in de bossen en tussen de overgroeide ruïnes van Hindoetempels, en vervolgens door mysterieuze verschijningen op het goede pad werden gebracht.

ZELF NAAR Java?

Bekijk alle 77 reizen naar Java

De Hindoetempel Pura Giri Selokah trekt veel pelgrims aan, voornamelijk tijdens Pagerwesi, Hindoestaans Oud en Nieuw. De bewoners van Alas Purwo leven volgens de 'Blambangan'-cultuur. Zij geloven dat ergens in het park een heilige dolk verborgen is. In het park wordt daarom veel gemediteerd en er worden religieuze ceremonies gehouden.

Wildlife

In het park vind je een grote schat aan wildlife. Een aantal soorten hiervan zijn zeer bedreigd, zoals de Aziatische wilde hond, de Javaanse stier en de panter. Andere dieren die hier leven zijn wilde runderen, wilde zwijnen, apen en zeeschildpadden, en ook vinden duizenden vogels hun heil in de bossen van het park. De rangers van het park organiseren vaak nachtelijke tochten om de panters te spotten.

Zij organiseren ook motortochten naar Ngagelan Beach, waar je kan zien hoe deze schildpadden hun eitjes leggen. Deze tocht (negentien kilometer) kan ook te voet worden afgelegd, via Pancur. Deze route is de moeite waard vanwege de mooie watervallen, kampeerplaatsen, bossen en één van de veertig grotten die Alas Purwo rijk is, de Gua Istana grot. In deze kunstmatige Japanse grot zie je een aantal zes meter lange kanonnen! In de natuurlijke grotten kan aan speleologie worden gedaan.

Surfen

Alas Purwo is misschien beter bekend als het legendarische G-land. Deze benaming werd in 1972 aan het park gegeven door twee surfers. Sindsdien is het dé hotspot voor surfers in Azië. Golven kunnen tot driehonderd meter lang worden! Tussen 1995 en 1998 werden in het park de Quicksilver Pro kampioenschappen georganiseerd. In 1994 veroorzaakte een aardbeving een tsunami, die een van de surfkampen verwoestte. G-land is nog altijd populair bij de surfers, vooral tussen april en september.

De beste tijd om Alas Purwo National Park te bezoeken is van maart tot oktober. Er is een mogelijkheid om bungalows te huren bij het strand van Pesanggrahan, maar er zijn ook hutten en kampeerplaatsen op een aantal stranden van het park. Een aantal winkeltjes zijn te vinden in Dambutung, waar de bus ook stopt.

Reizen Java

Foto's & video's Alas Purwo National Park

Meer Alas Purwo National Park

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors