Ujung Kulon National Park

Ujung Kulon National Park

door Getaway Travel

In West-Java ligt een van de meest belangrijke nationale parken van Indonesië: Ujung Kulon. Dit National Park van 80.000 hectare bestaat uit het driehoekige schiereiland Ujung Kulon, de bijbehorende eilanden Handeuleum en Peucang, de Krakatau Archipel, de Gunung Honje keten en het grote eiland Panaitan.

Werelderfgoed

Aan de noord-, zuid- en westkant grenst Ujung Kulon aan de Indische Oceaan. Sinds 1991 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En dat is niet voor niks. Het gebied kent een zeer gevarieerde begroeiing met tropisch regenwoud, mangroven, moerassen en kustplanten. Daarbinnen heerst er een grote diversiteit aan bloemen en fruitplanten. Die veelzijdigheid is ook terug te vinden in de ruim 310 verschillende soorten zoogdieren, reptielen, vogels en insecten die het gebied rijk is.

ZELF NAAR Java?

Bekijk alle 78 reizen naar Java

In de zeeën die aan het gebied grenzen kun je talrijke soorten koraal, schelpdieren en kleurrijke vissen vinden. Op Anak Krakatau, het eiland dat ontstaan is na de uitbarsting van de vulkaan Krakatau, zijn het voornamelijk de kleine dieren en vogels die geleidelijk het lava-eiland bevolken. Het plantaardig leven bestaat voornamelijk uit grasvlaktes, bossen langs het strand, lage regenwouden en mosbegroeiingen op hoger gelegen gebieden.

Aparte status

Het park heeft een aparte status doordat het onderdak biedt aan de met uitsterving bedreigde Javaans eenhoornige neushoorn. Door de uitbarsting van de vulkaan is de neushoorn bijna uitgestorven. Vreemd genoeg zou de neushoorn helemaal zijn uitgestorven als er geen uitbarsting was geweest. Grote dieren zoals de neushoorn kunnen namelijk alleen overleven in praktisch onbewoonde gebieden. In het park leven nu nog zo'n vijftig neushoorns.

Peucang Island heeft perfecte stranden om te zwemmen en te snorkelen. Het water is helblauw, de stranden wit en het koraal nog helemaal intact. Aan de westkant van het eiland zijn goede plekken om te duiken. Panaitan Island is een bergachtig eiland vol wilde dieren, zoals apen, krokodillen, varkens en slangen. Bij Gunung Raksaa zijn oude Hindoebeelden te vinden en door de ruwe kustlijn kan er goed gesurfd worden.

Bezoek aan het park

De moeilijke bereikbaarheid heeft ervoor gezorgd dat het park ongerept en wild is gebleven. Er zijn mooie stranden met intact gebleven koraal. Ook kan er goed gehiked worden. 'Gelukkig' bezoeken maar weinig mensen het park, terwijl het wel de moeite waard is! De eilanden kunnen het best bezocht worden tussen juli en oktober, wanneer het klimaat wat droger is. De temperatuur ligt dan tussen de 25 en 30 graden Celsius en het is niet zo vochtig als in de andere maanden.

Om te hiken in het park ben je verplicht om samen met een gids op pad te gaan. Het is verstandig om lichtgewicht voedsel en drinkwater mee te nemen tijdens deze tochten. Voedselpakketten kunnen ook gekocht worden.

Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder wandel- en boottochten. In de dorpjes zijn meerdere hotels en homestays te vinden. Er kan ook gekampeerd worden op de eilanden. Ujung Kulon National Park is door de variërende eilanden een geweldig park, er is genoeg te zien en te beleven!

Wat is de beste reistijd voor Ujung Kulon National Park?

De beste reistijd voor een bezoek aan Ujung Kulon National Park in Indonesië is over het algemeen tijdens het droge seizoen, van mei tot september. Tijdens deze maanden zijn de weersomstandigheden gunstig, met minder kans op hevige regenval, waardoor activiteiten zoals wandelen, dieren spotten en het verkennen van de prachtige stranden meer aangenaam zijn. 

Reizen Java

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors