Kota Gede
7,0
7,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
- Restaurants
7,0 Veiligheid
- Stranden

Kota Gede

door Getaway Travel

Kota Gede, ook wel zilverstad genoemd, is een buitenstad vijf kilometer ten zuidoosten van Yogyakarta. Kota Gede is bekend vanwege de grote zilverindustrie en de koninklijke begraafplaats van de eerste sultan van Java, Panembahan Senopati.

In de straten van deze stad zijn vele zilverworkshops te vinden waar bezoekers welkom zijn om rond te lopen of om te kijken naar de werkende zilversmeden. De basis voor deze belangrijke zilverindustrie werd gelegd ten tijde van Sultan Agung toen de vraag vanuit het paleis naar zilveren en gouden voorwerpen erg hoog was.

ZELF NAAR Kota Gede?

Bekijk alle 1 reizen naar Kota Gede

Apart design

Het zilver is herkenbaar door het aparte design. Het design wordt gecreëerd door het patroon aan de binnenkant van het zilver te slaan waardoor er aan de buitenkant een reliëf ontstaat. Er wordt wit en zwart zilver geproduceerd.

Kota Gede werd gesticht in 1582 door de eerste sultan van het grote Mataramrijk, Panembahan Senopati, die er dus ook is begraven. Kota Gede was destijds de hoofdstad van Mataram. Van de oude hoofdstad is erg weinig overgebleven. De sultan is begraven in een oude moskee die ligt in de smalle steegjes van de oude stad.

Reizen Kota Gede

Reviews Kota Gede

Een aangename verassing in een buitenwijk van Yogyakarta (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Roos Sekewael op 19 april 2016

Het bezoeken van de historische buurt Kota Gede is een leuk uitstapje als je in Yogyakarta verblijft. Kota Gede is het centrum van de zilversmeden, waar je kan zien hoe dit ambachtelijk werk uitgevoerd wordt en waar je allerlei zilveren sieraden en kunstwerkjes kunt kopen. Het productieproces bekijken kan gratis en het is interessant om te zien hoe de ambachtsmannen en –vrouwen dit priegelwerk met grote vaardigheid doen.

Vanaf het binnenpleintje met de zilverwinkels loop je in een paar honderd meter verder het dorp in, waar de koninklijke begraafplaats van het oude Mataram-rijk zich bevindt. Ik was wat verbaasd dat zo'n historische plek met mooie bouwwerken zo verstopt zit in een buitenwijk. Een prettige verassing dus. Het is veel meer dan alleen de graven van de oude vorsten. Binnen een groot ommuurd terrein bevinden zich mooi bewerkte poorten, hofjes, oude badplaatsen en een oude moskee. Het terrein is goed onderhouden en je kunt er een mooi wandelingetje door maken. Toen ik er was in januari waren er vrijwel geen andere toeristen te bekennen.

Net buiten de muren van de begraafplaats is de lokale markt. De kleine en relatief rustige straatjes geven de impressie van een gezellig dorpswijkje. Als je de zilverwinkels en de begraafplaats gehad hebt, ben je echter vrij snel uitgekeken op Kota Gede. Het kan lastig zijn vervoer voor de terugweg te vinden vanuit de wijk, vooral in het spitsuur eind van de middag. Omdat alle taxi's bezet waren, moesten we een stuk terug lopen naar een drukkere plek waar meer taxi's langskomen. Sommige taxichauffeurs zijn bereid op je te wachten en laten de meter lopen terwijl je Kota Gede in gaat.

7,0
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
nvt Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Kota Gede

  • Mooi bewerkte poorten en muren
  • Dorpssfeer
  • Niet ver van de binnenstad

Minpunten Kota Gede

  • Lastig vervoer te vinden
  • Je bent er snel doorheen
Ultieme tip: Vraag of de taxichauffeur op je wilt wachten. Het vinden van een lege taxi kan veel tijd kosten. Of boek een chauffeur van je hotel voor een (mid)dag.

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors