Ijen Krater
8,3
9,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,0 Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
7,0 Bereikbaarheid

Ijen Krater

door Getaway Travel

De Ijen krater is een rustige, maar nog altijd actieve vulkaan. Met zijn indrukwekkende afmetingen (2368m) en turquoise meer is de krater een van de meest bezochte natuurverschijnselen van Oost- Java. Deze krater ligt in een groter vulkanisch gebied, of 'caldera'.

Vliegtuigen naar Jakarta of Bali proberen altijd een tourtje te maken over de Ijen om de nieuwe toeristen te imponeren. En dat lukt. Bezoekers zijn bereid zes uur te reizen om deze dampende krater van dichtbij te zien.

ZELF NAAR Ijen Krater?

Bekijk alle 15 reizen naar Ijen Krater

Ijen plateau

De krater ligt op het Ijen plateau in het centrum van het Ijen Merapi-Mealang Reservaat. De Ijen heeft nog twee broertjes. De Gunung Merapi van 2800 meter ligt in het noordoosten en de 3332 meter hoge Gunung Raung in het zuidwesten. In het westen liggen de koffieplantages met hier en daar een dorpje. Het gebied is mooi en ongerept maar ook rotsachtig en moeilijk te bewandelen. De meeste bezoekers komen daarom alleen voor een tocht naar de krater Ijen.

Kratermeer

De klim naar de krater is redelijk licht en duurt een anderhalf uur. Het is absoluut de moeite waard. Bovenop de hoogste top heb je een adembenemend uitzicht over Java. Je zit zelfs boven de wolken! Een klein stukje naar beneden kom je uit bij het prachtige zwavelmeer. Dit meer heeft alles wat je van een echt kratermeer verwacht.

Het water is felgroen en borrelend en boven het water hangen dikke rookpluimen. Deze dampen kunnen wel erg op je adem slaan. Je hoeft de krater gelukkig niet voor zonsopgang te bezoeken, wat wel het geval is bij die ander bekende vulkaan Bromo. Maar eerlijk is eerlijk, in de vroege ochtend is het uitzicht wel het allermooiste.

De zwaveldragers

Niet alleen de krater van Ijen zelf is bijzonder om te bezoeken. Ook de activiteit in de krater is indrukwekkend; de zwaveldragers. In de krater wordt namelijk zwavel gewonnen. Grote keramische pijpen lopen langs de kraterwand omhoog en vangen de ontsnappende zwavelgassen, die condenseren en zich onderaan de leiding ophopen tot grote, gele plakken zwavel.

Deze plakaten worden vervolgens in stukken gebroken, in manden geladen en uit de krater gedragen door lokale, mannelijke Javanen. Een steil, rotsachtig pad leidt de mannen uit de krater, terwijl de giftige zwaveldampen continue opblijven stijgen uit de krater, en de mannen niets meer dan een zakdoek voor hun mond hebben. Het werk eindigt niet bovenaan de kraterrand. In totaal lopen de mannen ruim 3 kilometer naar een suikerfabriek onderaan de vulkaan, soms wel met honderd kilo zwavel op hun nek. Dagelijks kunnen de mannen de route twee keer lopen, tegen een loon dat gelijk staat aan zo'n 10 dollar per dag.

Bezoek deze uitzonderlijke omgeving en geniet van het schouwspel, maar respecteer ook het enorm zware werk dat deze mannen doen. De mannen zijn altijd vriendelijk, en zijn bereid tot een foto. Dus schiet dat kiekje, probeer zelfs eens hoe zwaar de manden zijn die de mannen naar beneden brengen, maar stel er wel wat tegenover! In ruil vragen ze 100 Rp, dat is nog geen tien cent. Een sigaret vinden ze ook prima.

Je kunt de route omhoog starten aan de oost- of westkant. Deze laatste is populairder omdat de reis vanuit het westen naar het reservaat veel leuker is. Je start dan in het kleine plaatsje Wonosari, vlakbij Bondowoso. Een smalle weg vol kuilen en haarspeldbochten voert je door dichte bossen met casuarina- en pijnbomen en eindeloze koffievelden. Als je de krater via de oostkant wilt beklimmen bereik je het reservaat via de weg van Banyuwangi. Beide routes duren minimaal zes uur.

Reizen Ijen Krater

Meer Ijen Krater

Reviews Ijen Krater

Ijen vulkaan, Java, Indonesie (bezocht in juni 2019)

Review geschreven door Joel Mook op 26 november 2019

Indonesië staat bekend om zijn vele vulkanen, ook wel the ring of fire genoemd.
Een van deze, nog steeds actieve, vulkanen is de Ijen. Ijen ligt op het oostelijke deel van het eiland Java en stat vooral bekend om twee dingen. 1, de krater waarin je kan afdalen en als je geluk hebt " the blue fire" kan zien. The blue fire zijn gassen die uit de vulkaan komen en ontvlamt zijn. Dit spektakel is enkel te zien als het donker is wat betekend dat je hier voor zonsopgang moet zijn. In de krater werken mensen onder zeer slechte omstandigheden om sulfaat wat door de gassen wordt geproduceerd te winnen. De gassen zijn zeer giftig en mensen die de krater in willen moeten dan ook een gasmasker dragen, de locale mijn werkers hebben hier vaak geen geld voor en werken voor weinig geld, zonder gasmaskers, terwijl ze meerdere malen de vrij zware tocht de vulkaan op en aflopen met zware zakken sulfaat.

Waar Ijen ook bekend om staat is het prachte krater meer met kristal blauw water. Dit meer zie je nog niet wanneer het donker is maar zodra de zon op komt zie je langzamer hand het prachtige meer verschijnen. Het voelt een beetje aan als een sprookje zo boven op de vulkaan. PRACHTIG!

8,0
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
nvt Wildlife
nvt Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Ijen Krater

 • prachtig
 • blue fire
 • krater meer

Minpunten Ijen Krater

 • kan druk zijn
 • veel vuilnis boven op de vulkaan
 • koud
Ultieme tip: Kleed je warm aan want boven op de vulkaan is het KOUD! Ga vroeg, zorg dat je voor zonsopgang in de krater bent. zorg dus dat je rond 2:00 - 2:30 max begint aan je klim!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

ijen krater (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Nathalie de Graaf op 18 november 2019

Van te voren lazen we een beetje verschillende verhalen over ervaringen, met name over de tocht naar de top. Een goede conditie is gewenst, maar met een goede dosis wilskracht kom je ook zeker wel tot de top! wij hebben de krater bezocht met vooraf nog een bezoek aan het blue fire, hiervoor moet je wel heel vroeg vertrekken en geluk hebben, maar het was het zeker waard! door al het klimmen en dalen (lees zo'n 25% helling) is het wel een zware tocht, maar het was het dubbel en dwars waard! ook als je niet in top conditie bent. houd er wel rekening mee dat je deze tocht zeker niet alleen zult doen, ondanks dat je veel leest dat het minder toeristisch is als de bromo vulkaan, zijn er genoeg mensen die de tocht maken. bij de afdaling naar het blue fire ontstaat er dus nog wel eens "file" door mensen die weer omhoog lopen en mensen die nog naar beneden willen, je hebt namelijk maar 1 pad.

Pluspunten Ijen Krater

 • geweldige natuur
 • mooi uitzicht
 • goede gids
 • je kunt nog sulfur dragers tegenkomen die aan het werk zijn

Minpunten Ijen Krater

 • veel toeristen naar het blue fire
Ultieme tip: doe rustig aan, neem een adem pauze onderweg als je die nodig hebt, laat je niet opjagen. en geniet als je eenmaal boven bent!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mysterieus en een bijzonder mooi landschap (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Huub Lakerveld op 04 december 2017

De prachtige ruwe natuur in combinatie met de lichamelijke inspanningen maken dit een tocht om te herinneren. Het winnen van sulfur is indrukwekkend. Alles gebeurt met de hand en het is een zeer zware taak voor de arbeiders om de klompen sulfur af te voeren naar de kraterrand en vervolgens naar beneden. De uitzichten op de terugweg in de morgen zijn onvergetelijk. De mist houdt eerst veel verborgen, maar de vulkaantoppen overzien nog steeds alles.

Pluspunten Ijen Krater

 • Uitzichten
 • prachtige natuur
 • relatief rustig

Minpunten Ijen Krater

 • de arbeiders ploeteren
Ultieme tip: Koop iets van de mijnwerkers. Hun werk is ondraaglijk zwaar.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Hiking naar de top van de Ijen Krater (Blue fire) (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Steffi Kolner op 22 november 2017

Laat ik beginnen met het feit dat het een geweldige ervaring was die ik niet zou hebben willen missen. Wat een prachtig uitzicht boven op de berg, onbeschrijfbaar! Desalniettemin was het een zware tocht, helemaal naar boven hiken, dat had ik onderschat! Eenmaal bovenaan de top aangekomen volgt er een nog een (erg) steile weg naar onder, de krater in, op weg naar het Blauwe Vuur. Geweldig om te zien, alleen jammer dat de vlam met de tijd steeds kleiner is geworden, ik had qua grootte van "The Blue Fire" toch net iets meer verwacht. Vervolgens weer langs de kraterwand omhoog hiken, om vervolgens te genieten van een fantastische zonsopgang hoog boven de wolken.

8,5
9 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
nvt Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Ijen Krater

 • Prachtig
 • Zonsopgang

Minpunten Ijen Krater

 • Veel toeristen
Ultieme tip: Doe warme kleding aan, een zaklamp is ook handig aangezien je 's nachts anders niks ziet en neem voldoende drinken mee.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Prachtige natuur!! (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Marian Otten op 12 november 2017

Onze gids bracht ons om 2 uur 's nachts de vulkaan op. Hij zorgde er goed voor dat onze groep samen bleef en zorgde voor de gasmaskers. De weg is breed en goed begaanbaar, maar met momenten steil. Boven aangekomen, moesten we de afdaling in de krater maken om het Blue fire te zien. Dit was wel klauteren, maar wij zijn wel wat gewend, dus vonden dit meevallen. Natuurlijk doe je dit wel in het donker met een zaklamp. Een Petzl is hier dus echt handig zodat je je handen vrij hebt om je te ondersteunen! Het had de hele tijd geregend, dus het was ook best glad. Het blauwe vuur vonden wij misschien iets tegenvallen, omdat onze weercondities niet zo goed waren. Maar we hebben het wel gezien. Eenmaal terug boven op de krater, moesten we nog een heel stuk wandelen om de zonsopgang te zien. Het was gelukkig gestopt met regenen. Ik heb veel gemopperd. Het was koud, nat, ik was moe, maar het was het allemaal wel hé-le-maal waard! Aan de ene kant zie je de zon opkomen en aan de andere kant krijgt het kratermeer steeds meer vorm en kleur. Gewoonweg prachtig! De weg naar beneden was wel glibberig omwille van de regen.

Pluspunten Ijen Krater

 • Prachtige natuur!
 • weinig toeristenvoorzieningen/puur

Minpunten Ijen Krater

 • enkel bereikbaar via een organisatie
Ultieme tip: Kruip op tijd in je bed als je de Blue fire optie neemt! ;)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een moment om nooit te vergeten (bezocht in januari 2013)

Review geschreven door Cynthia Jansen op 24 juni 2017

Sla de Ijen vulkaan niet over tijdens je reis door Java! Zoveel mooier dan de Bromo. Loop met een zwaveldrager mee tot aan de krater naar beneden. Het uitzicht is adembenemend. De klim omhoog is best te doen. De zwaveldragers willen graag een praatje met je maken.

Pluspunten Ijen Krater

 • weinig toeristn
 • puur natuur
Ultieme tip: Beklim de vulkaan en daal vervolgens af naar de krater. De afdaling is wel lastig maar echt de moeite waard.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sprookjesachtig Kawah Ijen (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Tanja Veldhuizen op 02 oktober 2016

De Kawah Ijen is een krater van zwavelvuur in het oosten van het eiland Java, Indonesië. Je komt hier met een tour en start je wandeling naar boven in een klein bergdorpje. Ga 's nachts, want dan kun je het 'blue fire' zien. Een prachtig verschijnsel van moeder natuur. De klim naar boven is zwaar. 1,5 uur steil omhoog lopen. Hierna klim je over rotsblokken nog 700 meter naar beneden. Het aanschouwen van het blue fire is geweldig, ongelooflijk mooi. Klim daarna naar boven zodat je op tijd bent voor de zonsopkomst. Vanaf de rand van de krater zie je de zon opkomen en zie je daar het turquoise zwavelmeer. Wanneer je naar beneden loopt zijn de verre uitzichten van het landschap adembenemend. Een ervaring die op je bucket-list moet en bij een bezoek aan Indonesie echt niet mag ontbreken. GENIET!

Pluspunten Ijen Krater

 • Aardige locals
 • heerlijk klimaat
 • lekker eten

Minpunten Ijen Krater

 • slechte hygiene
 • toeristisch
Ultieme tip: Ga 's nachts naar de Kawah Ijen, dan is het zoveel mooier dan overdag
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors