Indonesie.nl Jouw vakantie naar Indonesië begint hier!

Reviews Gunung Marapi

7,8
8,0 Algemene ervaring
7,0 Natuur
- Stranden
- Wildlife
8,0 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid
  • Aantal reviews: 1
  • Aantal waarderingen: 1

Akelig en mooi tegelijk (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Roos Sekewael op 19 april 2016

Hoewel de Gunung Merapi een actieve vulkaan is die heel wat schade heeft aangericht, is het voor wie durft toch de moeite waard een tour te doen rond de hellingen van de berg. De vulkaan ligt zo'n 30 km ten noorden van Yogyakarta en is op een heldere dag vanuit de stad te zien. De enorme berg die overal bovenuit torent geeft een overweldigende indruk.

Veel hotels in Yogyakarta bieden een Merapi "Lava Tour" met vervoer aan. Vergeet niet een trui mee te nemen, want het is aanzienlijk kouder op de hellingen van de vulkaan. Sportievelingen kunnen de vulkaan te voet beklimmen; zelf heb ik alleen de Lava Tour met jeep gedaan. Ik koos voor de kortste rit van 1,5 uur, waarbij de jeep je via onverharde wegen langs verschillende bijzondere plekken brengt. Je stuitert wel behoorlijk op je stoel, maar je kan tussendoor een paar keer uitstappen.

De ravage van de laatste grote uitbarsting in 2010 is nog goed te zien, wat soms een wat lugubere indruk geeft. Tijdens de tour stop je bijvoorbeeld bij een klein museum, Sisa Hartaku, wat eigenlijk de overblijfselen zijn van een huis dat aangetast is door de lavastroom uit 2010. De bezittingen van de familie van het huis zijn uitgestald, sommige gesmolten of nog bedekt met as. Ook bijzonder was dat je op bepaalde plekken de rook nog uit de grond zag komen, omdat de lava van de laatste uitbarsting nog steeds niet helemaal afgekoeld is.

Tegen het einde van de tour kan je pauze nemen op een grote open vlakte vanwaar je de top van de vulkaan goed zou moeten kunnen zien. Ik was er echter op een regenachtige dag in het natte seizoen en zag hier dus weinig van. Hier kun je tevens opwarmen met een kopje koffie, thee of noodle soep.

7,8
8 Algemene ervaring
7 Natuur
nvt Stranden
nvt Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Gunung Marapi

  • Goed bereikbaar vanuit Yogyakarta
  • Unieke tour

Minpunten Gunung Marapi

  • Erg hobbelig in de jeep
  • Relatief koud
Ultieme tip: Doe de tour op een heldere dag zodat je de top goed kan zien en kan genieten van het uitzicht.

Reizen Sumatra

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors