Indonesie.nl Jouw vakantie naar Indonesië begint hier!

Reviews Mentawai eilanden

-
- Algemene ervaring
- Locals
- Interessant
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Wandelingen en/of andere activiteiten
  • Aantal reviews: 1
  • Aantal waarderingen: 0

Meet the Mentawai (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Tahné Kleijn op 12 november 2018

Sumatra in het regenseizoen: niet de beste keus als je eigenlijk van plan was aan een mooi strand tot rust te komen. Dan maar het andere uiterste: tot je knieën in de modder op bezoek bij de traditionele Mentawai-tribe op Siburut.

Onze reis begon met een onhandig facebookgesprek. Sarhul Mentawai, zoals de gids zich voorstelde, zou ons in tegenstelling tot de grotere reisbureaus de ervaring van ons leven geven. Enigzins terughoudend en met voor Indonesische begrippen veel te veel geld op zak (er zijn geen pinautomaten op Siburut), vertrokken we met de boot. Bij aankomst stonden 3 scooters klaar en waren we op weg.

Sarhul, een jonge man wiens vader zelf nog in de jungle leefde en stierf heeft voor zichzelf de combinatie weten te maken: de semi-luxe van leven net buiten de jungle (zonder wc en douche maar met een beetje WiFi op zijn tijd), en de mogelijkheid om snel bij zijn familie en vrienden te komen die wel nog 100% de tradities volgde. Hij bracht ons, met boot en moddertocht naar Cookie en zijn gezin. Het begin van de drie meeste bijzondere dagen uit mijn leven.

Cookie leeft met zijn kinderen en kleinkinderen in een zelfgebouwd huis op palen midden in de jungle. Hoewel de jongeren met 'Westerse' kleren op laarzen rondwandelen, loopt de shief samen met zijn broers en vrouw nog in traditionele kleren rond. Op blote voeten, ontbloot bovenlijf en nauwelijks verhullend stringetje klimt hij over de boomstammen alsof hij net 20 is, hoewel hij werkelijk minstens vier keer die levensduur heeft doorgemaakt. Waar wij glibberen en vallen lijken deze mannen te lopen over een oer-Hollandse vlakke stoep.

De Mentawai geloven in de ziel en alles dat leeft moet met respect behandelt worden. De varkens, die rondgraaien onder het huis worden alleen geslacht als het noodzakelijk is en zelfs planten worden toegesproken als ze verdeeld worden in de soep. Drie mooie dagen lang zien wij hoe deze bijzondere mensen leven, slapen wij op de houten vloer en douchen we in het meer.

Ultieme tip: Zoek via facebook de gids Sarhul Mentawai op. Deze man is naast fantastische gids een perfecte kok en goede vriend van de Mentawai familie. Het respect druipt er vanaf!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reizen Mentawai eilanden

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors