Singer-songwriter Wouter Muller vertelt over zijn Indische roots

Singer-songwriter Wouter Muller vertelt over zijn Indische roots

door Elsemieke Land

Wouter Muller (Bandoeng, 1947) is singer-songwriter en muzikant van Indische afkomst. Met zijn Nederlandstalige nummers vertolkt hij op een liefdevolle maar ook kritische manier de gevoelens van mede-Indische Nederlanders. Met afwisselend ontroerende en humoristische teksten in nummers als Wat is een Indo?, Wie ben ik? en De twijfel neemt hij je mee in de identiteitszoektocht van de tweede generatie Indische Nederlanders. 

In 1997 keerde Wouter Muller voor het eerst terug naar zijn geboorteland. Deze ervaring was de inspiratie voor muziekvoorstellingen Wat is een indo? en Indisch Hart en vijf cd-albums en de documentaire De reis van mijn leven. In 2016 reisde hij met zeven reisgenoten dwars door Java en sloot deze muzikale ‘rootsreis’ af in Bali. Wij vroegen hem naar zijn Indonesië-ervaringen. 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

Wat is het gekste item in je reiskoffer?

“Ik weet niet of het gek is, maar ik neem naar Indonesië altijd een haarband mee voor het geval dat ik alleen of met andere muzikanten gevraagd word om op te treden.”

Welke plek in Indonesië mag je volgens jou niet overslaan?

“Dat is in Zuid-Java de reis over het water van de vissersplaats Pangandaran naar het verderop gelegen Cilacap. Dat is een unieke reis die je alles brengt wat dit land kan bieden.”

Waar in Indonesië had jij je spannendste reismoment?

“Mijn spannendste reismoment in Indonesië was zonder twijfel het moment dat een vriendin van me ondanks haar diabetes het bovenste niveau van de Borobudur wist te halen om daar een offer aan de goden te brengen. Ik schreef daar mijn nummer ‘Borobudur’ over.” 

Hoe zag je meest bijzondere ontmoeting in Indonesië eruit?

“Mijn meest bijzondere ontmoeting in Indonesië was met mijn daar destijds achtergebleven familie (‘warga netara’s’) in Bekasi, Bumu Satria Kencana. Dit was een zeer emotionele vereniging met familie, die diepe indruk op mij maakte.”

Stel dat er een fee was die één probleem kon oplossen in Indonesië, welk probleem zou jij dan kiezen?

“De oprukkende invloed van de radicale en extreme islam is helaas een probleem dat Indonesië niet goed doet. Dit prachtige land verdient beter.”

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors