Zwem je rondom Bali echt tussen het plastic?

Zwem je rondom Bali echt tussen het plastic?

door Elsemieke Land

Ja, dat komt voor. Vooral tijdens het regenseizoen van november tot en met maart is de afvalberg op Bali goed zichtbaar. Het afval wat in de rivieren in het binnenland ligt, drijft in deze maanden door wind en stroming regelrecht de zee in. Een deel daarvan spoelt aan op het strand en wordt met bulldozers in de vroege ochtend opgeruimd. In de zee blijft het gewoon liggen. Daarom is de kans groot dat je tussen het plastic zwemt. 

Ze noemen dit verschijnsel ook wel het plasticseizoen. Vooral de populaire stranden van Kuta, Jimbaran, Seminyak en Sanur zijn de dupe. De cijfers liegen er ook niet om. Indonesië is na China de grootste plasticvervuiler ter wereld (Ritchie & Roser, 2018). Dat schaadt dus niet alleen het milieu, maar ook Bali’s reputatie. Mede dankzij onderstaande videobeelden van de Britse duiker Rich Horner staat het eiland inmiddels om dit fenomeen bekend. Maar dat betekent niet dat het op andere Indonesische eilanden en in de rest van de wereld, inclusief in Nederland, een probleem is. 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Gelukkig worden er langzaam maar zeker maatregelen genomen om de plasticsoep op Bali te verminderen. Een van de meest rigoureuze en recente maatregelen is het bannen van het gebruik van wegwerpplastic als plastic zakken, rietjes en piepschuim op Bali. De wet die dit verbiedt is sinds 2 juli 2019 officieel van kracht. Hiermee hoopt de Indonesische regering dat het plastic afval in de zee binnen een jaar met 70 procent afneemt. Ook worden er steeds meer bewustwordingsprojecten opgericht die zich voornamelijk focussen op de jonge generaties. De volgende stap is om meer mogelijkheden om te recyclen te creëren, zodat het afval niet meer in rivieren belandt of in brand gestoken wordt. 

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors