De beste Indonesische restaurants in Nederland

De beste Indonesische restaurants in Nederland

door Elsemieke Land

Wil jij kennismaken met de Indonesische keuken? Of heb je heimwee naar je rondreis door Indonesië en trek in een Indische rijsttafel, een portie Gado-gado of een lekkere saté? 

Goed nieuws. Want mede dankzij de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië zijn er in heel Nederland genoeg plekken om je hunkering naar Indische en Indonesische gerechten te stillen. Allebei ja, want in veel Indonesische restaurants worden de Indische en Indonesische keuken gecombineerd. 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

De menukaarten of rijsttafels zijn in de meeste gevallen zo uitgebreid dat er voor iedereen wel wat tussen zit. Maar omdat smaken nou eenmaal verschillen én de Indische en Indonesische gerechten in het ene restaurant meer aangepast zijn aan de Nederlandse smaakpapillen dan in de andere, hebben we maar liefst negen Indonesische restaurants in Nederland voor je op een rij gezet! Selamat Makan!

1. Restaurant Blauw, Utrecht

Springweg 64, Utrecht

Restaurant Blauw in Utrecht wordt onder meer aanbevolen door The New York Times en Lonely Planet en verschijnt regelmatig in culinaire toplijstjes als het gaat om Indonesisch eten. Dat dit succes resulteert in een knusse, wellicht wat volle setting in het moderne interieur, mag de pret niet drukken. 

Om zelf te proeven waarom dit restaurant zo wordt geroemd, is reserveren een must. In afwachting van je rijsttafel, stil je vooraf je trek met Indonesische streetfood, loempia’s of een Soto ayam. Vervolgens wordt je tafel overladen met kleine bakjes vol kleurrijke en smaakvolle Indonesische gerechten. 

Heeft de vestiging in Utrecht geen plek? Niet getreurd. Restaurant Blauw heeft ook een vestiging in Amsterdam, op de Amstelveenseweg 158-160. 

2. Ron Gastrobar Indonesia, Amstelveen

Amstelzijde 51, Amstelveen (Ouderkerk aan de Amstel)

Met de combinatie van gerenommeerd chef Ron Blaauw en de Javaanse chef Agus Hermawan kan het bijna niet misgaan in de keuken van Ron Gastrobar Indonesia in Amsterdam. Aan passie geen gebrek! Bestel de rijsttafel van Ron of Agus en laat je verwennen met een tafel vol gepersonaliseerde Indische en Indonesische gerechten of kies uit een van de Gastrobar-gerechten. 

Extra leuk: vaar op een zomerse dag over de Amsterdamse grachten en de Amstel en leg aan bij Ron Gastrobar Indonesia om je honger te stillen met wat Indonesische afhaalhapjes voor op de boot. Of vaar of fiets de culinaire route langs alle Gastrobars en Nacarat om met al Rons restaurants kennis te maken. 

3. Indisch Restaurant Bandoeng, Oost-Souburg

Kanaalstraat 53, Oost-Souburg

Het feit dat Indisch Restaurant Bandoeng in Oost-Souburg al 45 jaar bestaat zegt misschien al genoeg. Bij het familiebedrijf staan vader en zoon aan het roer en serveren ze een traditioneel Javaans buffet van ruim veertig gerechten. 

Maar voor wie liever blijft zitten is een rijsttafel ook een optie. Door de warme inrichting inclusief oude schoolplaten en andere Indonesische attributen, de geur van saté op de houtskoolgrill en Indonesische klanken op de achtergrond, waan je je één avond terug in Indonesië. Een koude Bintang maakt het geheel af. 

4. Batavia, Arnhem

Willemsplein 31, Arnhem

Net om de hoek van de Korenmarkt in Arnhem treed je bij Batavia binnen in een Indonesische wereld. Warme kleuren, Indonesische elementen en de traditioneel geklede bediening wakkeren de heimwee naar Indonesië aan. 

Maar in de zomer is het ook goed toeven op het terras aan het Willemsplein. In de warme zomerzon smaken die authentieke Indonesische gerechten en een koude Bintang toch net wat lekkerder!

5. Javaans eetcafé, Groningen

Schuitendiep 33, Groningen

Niet voor niets is het Javaans eetcafé al 15 jaar een begrip in Groningen. Omgeven door een bruin eetcafé-interieur dat is aangekleed met houten tempelwachters en een houten Indonesische vissersboot boven je hoofd, geniet je hier van traditionele Indische gerechten. Ze worden bereid met geurende, grove kruiden die je neus tegemoet dwarrelen vanuit de open keuken. Als je daar geen trek van krijgt, weten wij het ook niet meer. 

Geef je een feestje? De eigenaren van het eetcafé zijn onder de naam De Indische Catering bv. en met hun Javaanse Catering Bus ook gespecialiseerd in het verzorgen van Indische catering op locatie. 

6. The Raffles, Den Haag

Javastraat 63, Den Haag

Met een sommelier als eigenaar weet je in ieder geval dat je Indonesische maaltijd gepaard gaat met een goede wijn. Gelukkig valt het eten bij The Raffles in Den Haag ook niet tegen. 

Het koloniaal ogende interieur dat aanvoelt als een huiskamer, is geïnspireerd op oude foto’s van het huis van Frank Deunings grootouders op Midden-Java. In een decor van batikdoeken en houtsnijwerken proef je van de West-Javaanse gerechten, waaronder de kenmerkende soto ayam. 

7. Bali Baru, Roosendaal

Markt 68, Roosendaal

Midden op de Markt in Roosendaal temper je je heimwee of juist verlangen naar Bali bij Bali Baru, onder leiding van de familie Lam. Vader staat, soms geassisteerd door zijn kleindochter, in de keuken. Zijn dochter verzorgt de bediening. Samen serveren ze traditionele Sumatraanse en Balinese rijsttafels en Indonesiche à la carte-gerechten met klassiekers als Atjar tjampoer, Gado-gado  en vier soorten saté. 

Hoewel Bali Baru nog maar sinds 2011 is gevestigd in Roosendaal, is de familie Lam al langer succesvol in het opzetten van Indonesische restaurants. Voorheen vestigden zij hun restaurant Bali in Tilburg. De naam van hun nieuwe restaurant Bali Baru, letterlijk vertaald ‘nieuw Bali’, is met die wetenschap te verklaren. 

8. Klein Java, Sneek

Wijde Noorderhorne 18, Sneek

Bij Klein Java in Sneek waan je je zoals de naam al doet vermoeden even in Java. Reken op authentieke en op traditionele wijze bereide Indonesische gerechten, waaronder Daging rendang, Saté kambing en Gado-gado. 

Alle gerechten worden bij Klein Java vers bereid, waardoor de wachttijd soms wat langer is. Maar wanneer je tafel wordt volgeladen met één van de zes rijsttafels van de kaart, ben je dat alweer vergeten. 

9. JUN Indonesian Cuisine, Amsterdam

Frederik Hendrikstraat 98, Amsterdam

Chef Edy uit Lombok realiseerde zijn droom en opende zijn restaurant JUN Indonesian Cuisine in Amsterdam. Hier staat hij met zijn team uit verschillende delen van Indonesië in de keuken om authentieke Indonesische gerechten te bereiden. 

Elke drie maanden wisselt de kaart, waardoor je hier afwisselend smult van zowel klassiekers als Soto ayam en Rendang, maar ook van minder bekende gerechten zoals Udang Lombok (gamba’s in een gele curry met ketoembar en salamblaadjes uit Lombok) en de Gulai daging Banyuwangi (ossenhaas in gele curry met kaneel en koenjit-blaadjes). Bij de gerechten wordt de huisgemaakte sambal pedas geserveerd, waarmee je de gerechten zo pittig maakt als je wilt. 

Smaken de Indonesische gerechten bij deze restaurants naar meer? Of proef je de gerechten toch liever ter plekke? Bekijk hier het aanbod van alle rondreizen door Indonesië! 

Fotocredits: Edsel Little

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors