Feesten en festivals

Feesten en festivals

door Getaway Travel

Feestdagen en festivals genoeg in Indonesië! Met zo veel culturen en eilanden is er natuurlijk altijd wat te vieren. Christelijke, islamitisch en lokale feestdagen worden allemaal uitbundig gevierd. De meeste festiviteiten hebben geen vaste datum en hangen af van de stand van de maan. Wil je een van de festivals bezoeken? Dan kun je bij een regionaal toeristenbureau meer informatie aanvragen.

Tabuik
januari of februari

De Minangkabau bevolking op West-Sumatra vieren de Islamitische feestdagTabuik met traditionele dans, zang en muziek. De zogenaamde tabuik's, versierde torens van wel 12 tot 15 meter hoog, worden in processie door de stad gedragen. Met zonsondergang worden twee speciale tabuik's in zee gegooid. Een groot deel van de bevolking duikt de zee in om herinneringen aan deze torens op te halen.

Pasola War Festival
februari of maart

Het klinkt misschien een beetje vreemd voor een festival, maar tijdens het Pasola War Festival proberen twee groepen Sumbanese mannen elkaar te verwonden met houten speren. Pasola is de naam van dit oorlogsspel. Het feest wordt gehouden wanneer fluorescerende zeewormen het eiland bereiken. Zonder bloed is Pasola niet geslaagd en het is niet ongewoon dat er doden vallen.

Bau Nyale Festival
februari

Bau Nyale Festival is het populairste feest van Lombok. Dit feest heeft net alsTabuik ook te maken met de fluorescerende zeeworm, wat nyale letterlijk betekent. Het is allemaal begonnen met een mythe: alle mannen van een koninkrijk zijn verliefd op een mooie prinses. Het land komt in oorlog omdat iedereen met haar wil trouwen. De prinses besluit in zee te verdwijnen, om weer vrede naar haar land te brengen.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 235 reizen naar Indonesie

Tegenwoordig gelooft de bevolking dat de prinses ieder jaar terugkomt in de vorm van glinsterende wormen. De bevolking probeert de nyale te vangen. Eenmaal gevangen worden ze als delicatesse opgegeten. Hoe meer wormen er worden gevangen, hoe beter de voorspellingen voor het komende oogstseizoen.

Galungan-Kuningan
april tot mei en september tot oktober

Galungan is het grootste festival van Bali Het wordt iedere 210 dagen gehouden. De Balinese Hindoestanen eren hun goden, die gedurende tien dagen het eiland zullen bezoeken. De laatste dag is Kuningan, de climax van het festival, waarbij speciale ceremonies gehouden worden voor de voorouders.

Waisak
mei

Eén van de mooiste Boeddhistische vieringen ter wereld is Waisak. De geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha worden tijdens dit festival bij de Borobudur gevierd. Duizenden pelgrims en monniken wandelen acht kilometer van Mendut naar Borobudur. Ze dragen oranje bloemen, kaarsen en offers. De processie begint 's avonds als het maanlicht de tempel verlicht. De kaarsen worden aangestoken en de monniken beginnen met bidden, mediteren en chanten. Het gaat de hele nacht door en het hoogtepunt is een prachtige zonsopgang.

Yogya Arts Festival
7 juni tot 7 juli

Gedurende het Yogya Arts Festival staat de culturele hoofdstad van Indonesië, Yogyakarta, staat een maand lang in het teken van alle kunstvormen. Op verschillende locaties in de stad kun je genieten van dans-, muziek- en toneelvoorstellingen. Maar er zijn ook exposites en tentoonstellingen en natuurlijk traditionele wayang opvoeringen.

Verjaardag van Jakarta
22 juni

Op 22 juni wordt de verjaardag van Jakarta uitgebreid gevierd. De stad is helemaal versierd en de grote straten zijn afgesloten voor het verkeer. Het feest duurt tot in de vroege uurtjes en gaat gepaard met schitterend vuurwerk. De feeststemming in de stad houdt meerdere weken stand.

Bali Arts Festival
juni en juli

Elk jaar in juni en juli wordt het Bali kunstfestival gehouden. Artiesten komen uit alle hoeken van het eiland naar Denpasar om hun kunsten te etaleren. De deelnemers trekken een maand lang alles uit de kast om er een geweldig festival van te maken. De meeste optredens zijn van dans- of muziekgroepen. Maar ook schilders, houtsnijders en zelfs koks beklimmen het podium.

Bali vlieger festival
juli

Eens per jaar verzamelen duizenden inwoners van Bali zich in Sanur voor het belangrijkste vliegerfestival van het jaar. Op die dag is de lucht een grote regenboog van vliegers. De mooiste en grootste kunstwerken worden van zolder gehaald. Vaak in de vorm van een vogel of vis. Maar ook zijn er draken, zeemeerminnen, haaien en spinnen. En echte creatievellingen knutselen zelfs zo een paard en wagen in elkaar. De gouden regel: de vlieger mag niet groter zijn dan een tweebaansweg!

Toraja begrafenis festival
juli of augustus

Dit festival is één van de hoogtepunten van Sulawesi. Als het rijstseizoen is afgelopen spoeden alle inwoners van Tana Toraja zich van over het hele archipel huiswaarts, voor het eren van hun overledenen. Als iemand dood gaat wordt hij in een tongkonan (een traditioneel huisje voor voorouders) geplaatst, tot zijn familie genoeg geld heeft om een ceremonie te houden. Het festival bestaat uit prachtige begrafenis rituelen. Na afloop wordt de overledene in een grot of tegen een bergwand te rusten gelegd.

Onafhankelijkheidsdag
17 augustus

De grootste nationale feestdag is 17 augustus, de dag dat Indonesië onafhankelijk werd van de Nederlanders. Jakarta vormt het decor voor grote parades en optochten en dit feest wordt in grote delen van het land uitbundig gevierd.

Ubud schrijvers en lezers festival
oktober

Dit jaarlijkse feest voor schrijvers en lezers wordt gehouden in het Ubud op Bali. Er zijn workshops, literaire lunches, lezingen en festiviteiten. Het festival kan zich meten met de grote literaire festivals van over de hele wereld. Er is speciale aandacht voor Aziatische schrijvers.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors