5 Must-do's op de Gili-eilanden

5 Must-do's op de Gili-eilanden

door Elsemieke Land

De tropische Gili-eilanden bespikkelen de westkust van Lombok. Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air staan bekend om hun witte zandstranden, kraakheldere zee en gebrek aan gemotoriseerd vervoer en zijn nog populairder dan het vasteland.

En dat snappen wij wel. De Gili’s zijn het ultieme toevluchtsoord voor een paar dagen ontstressen. En omdat elk eiland zijn eigen charmes heeft, lenen de eilandjes zich perfect voor een paar dagen eilandhoppen. Wat je niet mag missen? We zetten de must-do’s op de Gili-eilanden op een rij! 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 230 reizen naar Indonesie

5. Ga oer-Hollands fietsen

Op de Gili-eilanden is er geen gemotoriseerd vervoer. Daarom is de vertrouwde fiets het ideale vervoermiddel om de eilanden mee te verkennen. Voor een klein bedrag, soms zelfs met korting of helemaal gratis via je accommodatie, huur je een fiets en trap je in ongeveer een uur Gili Trawangan rond. Gili betekent niet voor niets ‘klein eiland’ in de lokale Sasak-taal.

De afstanden zijn overzichtelijk en snel te overbruggen, maar vergeet vooral niet om onderweg regelmatig te stoppen. Neem drinken en snacks mee en picknick op een verlaten strandje, spring op een schommel en badder in de zee. Of trek juist het binnenland in, waar je een inkijkje krijgt in het lokale eilandleven. Schuif rond zonsondergang aan bij een beach bar aan de westkust en kijk uit op Mount Agung op Bali, terwijl de lucht oranje en roze kleurt.4. Ontdek de onderwaterwereld

Het extreem heldere water en de levendige onderwaterwereld rondom de Gili-eilanden maakt het dé plek om te snorkelen of duiken. Behalve kleurrijke vissen en koraal is de kans hier groot dat je een schildpad tegenkomt. Er zwemmen hier ook rifhaaien rond, maar om die te spotten moet je geluk hebben. 

Vanaf alledrie de Gili’s gaan er meerdere snorkeltrips en de oostkust van Gili T. is bezaaid met duikscholen om uit te kiezen. Populaire spots zijn het Japanse scheepswrak bij Shark Point ten westen van Gili Trawangan en de Bask Nest onderwatersculpturen voor de westkust van Gili Meno. Rondom Gili Air is het rustiger en worden het vaakst schildpadden gespot.

3. Kom tot rust

Hoewel Gili Meno het rustigste en minst toeristische eiland van het drietal is, staat vooral het kleine Gili Air bekend om z’n luxe boutique hotels en bungalows pal aan het strand. En wordt er aanzienlijk meer yoga beoefend dan gefeest. 

Op Gili Air vind je eigenlijk de perfecte combinatie van ontspanning en vermaak. Wandel het eiland rond op zoek naar de mooiste strandjes, schuif aan bij een strandtent of strijk met een cocktail neer aan het zwembad. Dit eiland is ook dé plek om jezelf op een ontspanningsmassage te trakteren. 

2. Bezoek de avondmarkt op Gili Trawangan


Op de Trawangan Night Market komen locals en reizigers samen voor een vers bereid, goedkoop avondmaal. Dat is niet alleen gezellig, maar ook een uitkomst als je op budget-vakantie bent. 

Rond zonsondergang worden de barbecues aangestoken, de terrassen opgesteld en de eerste verse visjes en zeevruchten op de gril gegooid. Maar behalve voor de dagvangst, kun je hier ook terecht voor vlees- of groentespiesjes of lokale gerechten als nasi goreng of bakso. 

1. Bezoek de ándere Gili’s

Als het over de Gili-eilanden gaat, dan worden meestal Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air aan de noordwestkust van Lombok bedoeld. Ze worden druk bezocht, vaak als uitstapje vanaf Bali. 

Maar een handjevol Gili-eilanden ten zuidwesten van Lombok zijn een stuk minder bekend en ontwikkeld. En dat terwijl ze dichter bij Bali liggen en je er minstens zulke mooie stranden en een heldere zee vindt. Het voordeel? Doordat er weinig accommodaties te vinden zijn, deel je de eilandjes hooguit met een handjevol andere reizigers. Wil je ontsnappen naar een tropisch eilandje? Overweeg dan eens Gili Nanggu, Kedis en Sudak of Gili Asahan of Gede.

Kan jij wel een tropische escape gebruiken? Bekijk hier alle reizen naar de Gili-eilanden! 

Fotocredits: Gossipguy

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors