De 6 mooiste tempels van Indonesië

De 6 mooiste tempels van Indonesië

door Elsemieke Land

Indonesië is een overwegend islamitisch land, waardoor de moskeeën niet uit het straatbeeld weg te denken zijn. Toch is je culturele rondreis door Indonesië is niet compleet zonder óók een aantal van zijn indrukwekkende tempels te bezoeken. 

De meeste tempels in Indonesië vind je op Bali. Op het ‘eiland van de duizend tempels’ struikel je nog net niet over de religieuze bouwwerken. Maar ook Java mag je zeker niet overslaan. Benieuwd welke heiligdommen je echt niet mag missen? We zochten de mooiste tempels van Indonesië voor je uit!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

6. Candi Kalasan

Candi Kalasan ligt vlakbij de beroemde Borobudur en zelfs op de route van Yogyakarta naar Prambanan, waardoor de oudste boeddhistische tempel van Java soms een beetje over het hoofd wordt gezien. Candi Kalasan is gebouwd op een plateau van 45 bij 45 meter, met aan alle vier de zijdes trappen en versierde poorten die leiden naar kleine kamers. In tegenstelling tot Borobudur en Prambanan, heb je dit 8e-eeuwse complex bijna voor jezelf. 

5. Pura Luhur Uluwatu

Vergeleken met andere beroemde tempels in Indonesië is Pura Luhur Uluwatu maar klein van stuk. Deze Balinese tempel dankt zijn roem dan ook niet aan zijn omvang, maar aan de spectaculaire ligging. Je vindt hem op een zeventig meter hoge klif die uit de oceaan oprijst, in het zuidelijkste puntje van Bali. Bezoek Uluwatu tijdens zonsondergang en zie van een afstandje de zeetempel langzaam in een silhouet veranderen. 

4. Pura Besakih

De imposante Pura Besakih op Bali mag niet in dit rijtje ontbreken. Door de centrale ligging op de hellingen van de Agung-vulkaan en de ruim tweehonderd bouwwerken waar deze tempel uit bestaat, is Pura Besakih omgedoopt tot ‘moedertempel’ van Bali. Dat maakt het een belangrijk bedevaartsoord. Regelmatig vind je er honderden traditioneel geklede Balinezen die kleurrijke offers brengen en ceremonies houden.

3. Prambanan

Tegen verwachting vind je de grootste hindoetempel van Indonesië niet op Bali, maar op Java. Prambanan bestaat uit drie hoofdtempels, gewijd aan de goden Shiva, Vishnu en Brahma, omringd door honderden kleinere tempels of restanten daarvan. Want vlak na de bouw 850 jaar na Christus, werd het complex verlaten en begon het te vervallen. Gelukkig werden ruim een eeuw later belangrijke delen van de Prambanan hersteld, waardoor de tempel nog steeds de moeite waard is om te bezoeken. 

2. Pura Ulun Danu Bratan

Wie tijdens zijn vakantie op Bali richting het noorden reist, mag Pura Ulun Danu Bratan niet overslaan. Door zijn ligging in het heilige Bratanmeer en verschijning op het biljet van 50.000 Indonesische roepia is dit misschien wel de meest iconische tempel van Bali. En hij misstaat ook niet op een ansichtkaart aan het thuisfront. De tempel is opgedragen aan watergodin Dewi Danu, waar regelmatig ceremoniële offers aan worden gebracht. Een extra mooi gezicht!

1. Borobudur

In tegenstelling tot de meeste tempels in Indonesië, is de imposante Borobudur op Java geen hindoeïstisch, maar boeddhistisch complex. Het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld, welteverstaan. Bovenop een berg ten noordwesten van Yogyakarta bekleden zo’n 1.500 reliëfs en maar liefst vierhonderd met Boeddha’s gevulde stoepa’s de negen verdiepingen, die als een piramide op elkaar gestapeld zijn. 

Ben jij een cultuurliefhebber en wil jij de tempels van Indonesië zelf bekijken? Bekijk dan hier alle rondreizen naar Indonesië!

Fotocredits: Vin Crosbie | Shawn Huang | CEphoto, Uwe Aranas

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors