Top 6 Indonesische gerechten

Top 6 Indonesische gerechten

door Elsemieke Land

De Indonesische keuken is de authentieke keuken van Indonesië. Toch zijn er zowel in Nederland als in Indonesië nog veel invloeden terug te vinden uit de koloniale tijd, waardoor er een onderscheid is tussen Indische en Indonesische gerechten. 

Bovendien is er eigenlijk geen sprake van één Indonesische keuken. Verspreid over de duizenden eilanden van de Indonesische archipel vind je ontelbaar veel variaties op Indonesische recepten en regionale gerechten die niet in één keuken samen te vatten zijn. 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

Wil je tijdens je rondreis door Indonesië toch kennis maken met een aantal typische Indonesische gerechten? Geen zorgen. Of je nou op Bali, Java, Sumatra of Lombok bent, het móet lukken om één of meerdere van deze zes typisch Indonesische gerechten te proeven!

6. Saté

Wie kent ze niet. Lange houten spiezen met stukjes vlees eraan geregen die worden gegrild op de barbecue. Toch is de Indonesische saté iets anders dan hoe we dit gerecht in Nederland kennen. Allereerst is de Indonesische naam sate of sateh, en ligt de klemtoon op de éérste lettergreep. Daarnaast zijn de stukjes een stuk kleiner in Indonesië, in tegenstelling tot de hompen die soms in Nederland aan elkaar worden geregen. 

De saté wordt op verschillende manieren bereid. Er zijn bijvoorbeeld varianten met varkensvlees (saté babi), kip (saté ajam), geitenvlees (sate kambing) en garnaal (saté udang). De sauzen variëren van pindasaus tot sauzen op sambal- of ketjapbasis. Bovendien heeft elke regio van Indonesië ook nog een andere specialiteit, dus het is aan te raden dit Indonesische gerecht op meerdere plekken te proeven tijdens je rondreis door Indonesië! 

Wil jij zelf de keuken in duiken om saté te maken? Hier vind je een recept voor saté asam manis (zoetzure saté)!

5. Nasi goreng

Grote kans dat je weleens van nasi goreng, ofwel gebakken rijst, hebt gehoord. Toch verschilt de Indonesische variant van wat we bij het gemiddelde Chinees-Indische afhaalrestaurant mee krijgen. De Indonesische nasi goreng is donkerder van kleur en wordt op smaak gemaakt met ketjap manis en terasi. Verder wordt er vaak sjalot, knoflook, tamarinde en chilipeper aan toegevoegd.

Hoewel er veel varianten bestaan, wordt dit Indonesische gerecht vaak geserveerd met kip, gebakken ei en kroepoek. Hier vind je ons recept! 

4. Bakso

Het Indonesische gehaktballetje bakso (of baso) wordt gemaakt van fijn rundergehakt dat wordt vermengd met tapiocabloem en zout. Wanneer je dit gerecht in Indonesië bestelt, vind je de gehaktballetjes vaak terug tussen de gele noedels en rijstvermicelli in een soepkom. Het gerecht heet dan mie bakso. 

Ben je op rondreis in Indonesië en hoor je het getingel van een metalen lepel tegen een soepkom? Dan weet je dat de bakso-straatverkoper in de buurt is! Ben je thuis? Lees dan hier hoe je de balletjes zelf maakt!

3. Gadogado

Gadogado is een Indonesisch groentegerecht met aardappel en een gekookt ei. Het wordt meestal geserveerd met (kleef)rijst, een pittige pindasaus en kroepoek. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Jakarta, maar ook op het Indonesische recept van deze maaltijd zijn verschillende variaties mogelijk. Extra voordeel: als je de kroepoek weglaat is gadogado ook geschikt voor vegetariërs! Hier vind je een recept. 

2. Rendang 

Waar gadogado geschikt is voor vegetariërs, is rendang het tegenovergestelde. Rendang is een gerecht uit de Minangkabause keuken en bestaat uit (rund)vlees dat wordt gekookt in kokosmelk en een kruidenmelange.

Voordat je echte Indonesische rendang op tafel hebt staan ben je wel even zoet. Omdat de kokosmelk moet verdampen en de kruiden in het vlees moeten trekken, staan de Indonesiërs voor dit gerecht uren in de keuken. Als je rendang maakt, pak je dus echt uit. Daarom wordt het vaak bij ceremoniële bijeenkomsten geserveerd. Hier vind je een recept voor rendang daging. 

1. Soto

Hoewel het Indonesische gerecht soto van oorsprong waarschijnlijk uit Java komt, is het gerecht in het hele land zo populair dat het ook wel wordt gezien als hét nationale gerecht van Indonesië. De naam refereert in het Indonesisch naar een heldere soep op basis van bouillon. 

De bekendste variatie van dit gerecht is soto ayam, een pittige kippensoep. Maar net als bij alle Indonesische gerechten zijn er in de verschillende delen van Indonesië allerlei lokale varianten te vinden.

Heb jij trek gekregen en wil je deze Indonesische gerechten op locatie proeven? Bekijk dan hier het aanbod van rondreizen door Indonesië

Fotocredits: Studio Kei | fitri agung | Ruocaled | gogatsbyEdsel Little

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors