Taman Sari
7,0
7,0 Algemene ervaring
6,0 Schoonheid
8,0 Interessant
8,0 Authenticiteit
6,0 Bereikbaarheid

Taman Sari

door Getaway Travel

Ten westen van het kraton van Yogyakarta liggen de ruïnes, zwembaden, gewelven en ondergrondse gangen van het Taman Sari, het waterpaleis. Dit voormalige koninklijke zwembad is in 1758 door sultan Hamengkubwono gebouwd. Zowel het waterpaleis als de centrale binnenplaats met de badnimfen zijn gerestaureerd.

Oorspronkelijk lagen de mannen- en vrouwenbaden van elkaar gescheiden door een toren. Vanuit deze toren kon de sultan toezicht houden op het geheel, en vooral op zijn harem. Het waterpaleis ligt in het oude deel van de stad op loopafstand van de vogelmarkt.

ZELF NAAR Yogyakarta?

Bekijk alle 53 reizen naar Yogyakarta

Reizen Yogyakarta

Reviews Taman Sari

Even zoeken, maar dan heb je ook wat (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Roos Sekewael op 31 mei 2016

Taman Sari, het vroegere waterpaleis van de sultan van Yogyakarta, is niet meer in gebruik maar is desondanks een bijzondere plek om te bezoeken. Hoewel het niet ver van het Kraton ligt, vond ik het vrij moeilijk te vinden. Het hele gebied rond het Kraton is een doolhof van kleine straatjes en huisjes en ergens daartussen ligt Taman Sari verstopt.

Tijdens de zoektocht kwam ik er tot mijn verbazing achter dat in dezelfde wijk een stelsel van oude catacomben ligt, die gratis te bezoeken zijn. Deze werden vroeger gebruikt als toegang naar Taman Sari, als schuilplek en als moskee.

Als je wat verdwaald aan het zoeken bent, zal er binnen een mum van tijd een lokale bewoner naar je toe snellen om hulp aan te bieden. Bedenk dan wel, als je zijn hulp accepteert, dat je waarschijnlijk voor een tijdje vast zit aan deze "gids" en hij een kleine vergoeding verwacht. Mijn ervaring is dat ze wel veel interessants weten te vertellen over de geschiedenis van zowel de wijk, Taman Sari en de catacomben.

Bij de vooringang van Taman Sari kom je eerst wat kleine, koele kamertjes tegen in een tuin. Vervolgens loop je de trap af en heb je een mooi overzicht over de blauwgroene baden. Je ziet helaas wel goed dat het waterpaleis in verval is geraakt. Toch is het leuk om de kamertjes tussen de baden van binnen te bekijken, je afvragend hoe mensen in zulke miniruimtes konden leven en slapen, en het torentje te beklimmen, vanwaar de sultan vroeger uitkeek over zijn harem.

Bij de uitgang doemt een enorme stenen poort op, prachtig tot in detail bewerkt.

7,0
7 Algemene ervaring
6 Schoonheid
8 Interessant
8 Authenticiteit
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Taman Sari

  • rijke geschiedenis
  • uniek

Minpunten Taman Sari

  • moeilijk vindbaar
  • in verval geraakt
Ultieme tip: Als je liever geen gids wil, neem dan een goede kaart mee van het gebied zodat je makkelijker zelfstandig de weg kunt vinden

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors