Koninginnedag

Koninginnedag

door Misja Bonke

Als mensen mij vragen wat ik mis van Nederland, blijft het na de gebruikelijke antwoorden "Ouders, vrienden, rookworst en stoopwafels" altijd even stil. Als ik er dan nog even wat langer over denk, dan mis ik toch ook wel de mooiste dag van het jaar: Koninginnendag!

Wanneer buitenlanders mij vragen wat er mooi is aan Nederland of wanneer ze naar Nederland op vakantie gaan, vertel ik ze altijd dat niets mooier is dan Koninginnedag! Alle mensen vrolijk, van jong tot oud, vaak een van de eerste lekkere lentedagen (je moet er niet aan denken dat Beatrix haar verjaardag had gevierd op haar feitelijke geboortedag, niemand die zin heeft in een vrijmarkt terwijl de Elfstedentocht kan worden verreden) en natuurlijk overal oranje, bands, bier en eten! Het leven wordt niet veel mooier dan dat!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

Maar goed, je zit in Indonesië en je moet toch wat. Gelukkig verzorgt de Nederlandse ambassade samen met het Nederlandse bedrijfsleven - bedankt Freddy! - voor wat gezelligheid tijdens deze dag, als je in 'den vreemde' zit!

Ondanks dat ik al weer bijna vier jaar in Indonesië woon, was dit jaar de eerste keer dat ik naar de receptie van de Nederlandse ambassade ben gegaan. En denk nu niet dat ik er niet om geef, maar het eerste jaar was ik in Bandung op het feest van het consulaat, het jaar erna zat ik in Vietnam. Dit jaar kon ik 'voor het eerst' meedoen.

Kosten nog moeite waren gespaard. De ambassade had goud geletterde uitnodigen verstuurd naar alle Nederlanders in het land. Voor de gelegenheid was ook de grote zaal in het chiqueste hotels van Jakarta afgehuurd.

Bij binnenkomst glimlachte onze koningin ons toe vanaf een metershoog schilderij, schudde de ambassadeur en zijn vrouw dienstgetrouw alle handjes. Er liepen erg veel heren in uniform, driedelig grijs of batik rond en hadden alle dames een mooie jurk aan! De rest van de zaal was versierd met ijssculpturen van molens, klompen en ingevroren tulpen en langs de randen van de zaal waren tentjes waar je jezelf te goed kon doen aan frikandellen, bitterballen, patat met echt mayo, haring, paling, stroopwafels, poffertjes, zuurkool met rookworst en meer van die echte Hollandse dingen.

Ik denk dat het feit dat de chef-kok van het Shangri-La hotel een Hollander uit Breda is een erg positieve bijdrage heeft geleverd bij het Hollandse gehalte van de avond. En natuurlijk was er ook voldoende ander eten voor de gasten met een andere nationaliteit en smaakpallet.

Een opvallend feitje was dat van alle Hollanders die er waren, het de Hollanders vanuit Bogor waren die vooraan bij de bar stonden, en die daar ook het langst zijn blijven staan! Nadat de receptie officieel was afgelopen, is het feestje nog even voortgezet in de B.A.T.S (Bar AT Shangri-La) in de garage van het hotel.

En hoewel de koninginnedag in Jakarta bij lange na niet zo leuk is al koninginnedag (of nog beter: koniningennennâch) in Nederland, was het toch een erg leuk feestje! Bea bedankt!!

Misja

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors