Kunst Lombok

Kunst Lombok

door Getaway Travel

Keramiek is een van de oudste ambachtstradities van Indonesie. Oorspronkelijk was het maken van potten in Lombok noodzakelijk. Huishoudelijke goederen als rijst, water, zout en specerijen konden werden daarin bewaard. Deze ambachtskunst is ontstaan in de dorpen Penujak, Banyumulek en Masbagik.

Keramiek

Elk dorp heeft in de loop der tijd zijn eigen stijl en productiemethode weten te ontwikkelen. De potten worden nu wereldwijd verkocht. Het vervaardigen van een enkele pot is een lang en ingewikkeld proces. Die je nog steeds in de oorspronkelijke dorpen kunt bekijken.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 234 reizen naar Indonesie

Weefkunst

In Lombok heeft de traditionele weefkunst zich tot een hoog niveau weten te ontwikkelen. Met name de dorpen Sukarara en Pringgasela blinken uit. Meisjes worden in deze dorpen vanaf hun tiende levensjaar onderwezen in de weefkunst. Daarbij is het van belang dat alleen natuurlijke planten en primitieve middelen worden gebruikt. Songket is een van de meest gecompliceerde vormen. Vrouwen leren het van generatie op generatie. Een andere vorm is de ikat die veelal door mannen wordt gehanteerd.

Dans

Dans is op Lombok nauw verbonden met de culturele identiteit van het eiland. Een aantal danssoorten heeft een religieuze betekenis. Het is beeinvloed door het animisme, het hindoeisme en de islam. In vergelijking met de Balinese dansen maken ze waarschijnlijk iets minder indruk, maar vanuit een cultureel standpunt blijven de dansen zeer interessant.

De Cupak Gerantang en de Kayak Sando uit Centraal- en Oost-Lombok zijn populaire vormen. De dansen gaan over een romantische held. Ze worden met name bij vieringen en festivals uitgevoerd. Een andere danssoort uit dezelfde streek is de Oncer, een oorlogsdans. De Oncer wordt uitgevoerd door mannen die niet alleen energiek bewegen maar tegelijkertijd instrumenten bespelen. De Gandrung is een dans voor verliefde stelletjes. De Rudat is beinvloed door de islamitische en de Sasakcultuur. Deze dans wordt alleen uitgevoerd door mannen.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors