7 redenen waarom we zuinig moeten zijn op de natuur van Indonesië

7 redenen waarom we zuinig moeten zijn op de natuur van Indonesië

door Elsemieke Land

Indonesië is het land van de felgroene rijstvelden, de weelderige jungles, de witte zandstranden en de helderblauwe zee daaromheen. Toch? 

Wie een vakantie naar Indonesië plant heeft de mooie plaatjes van de fantastische natuur vast wel voorbij zien komen. Het lijkt soms bijna te mooi om waar te zijn... 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 227 reizen naar Indonesie

Dat is op sommige plekken helaas ook het geval. Indonesië kampt bijvoorbeeld met een ontzettend groot plastic probleem. Doordat de Indonesische infrastructuur de groeiende hoeveelheden afval niet aan kan, belandt een groot deel daarvan in de oceaan of op een tot vuilnisbelt gebombardeerde plek in het binnenland. Daarnaast worden de Indonesische eilanden bewoond door een aantal diersoorten die met uitsterven bedreigd worden door toedoen van mensen. 

En dat is zonde! En hoewel het afvalprobleem oplossen of alle bedreigde dieren redden een redelijk onmogelijke opgave is tijdens je rondreis door Bali, Lombok of Java, is het wel belangrijk om bewuster met de natuur van Indonesië om te gaan. Wij geven je met deze foto’s zeven redenen waarom we zuinig moeten zijn op Indonesië!

1. Zodat de kleurrijke onderwatertuinen niet ten onder gaan...

Bali

Koraalriffen hebben het mede door Co2-uitstoot zwaar te verduren. En dat terwijl koraalriffen een belangrijke habitat vormen voor vissen en andere zeedieren, de kustlijnen beschermen tegen erosie én de stijgende zeespiegel tegengaan. Een goede reden om daar op reis bewust mee om te gaan!

2. En we van de felgroene rijstvelden mogen blijven genieten…

Bali

3. Zodat bedreigde diersoorten hun natuurlijke habitat behouden…

Kalimantan

In Indonesië moet veel bos en regenwoud wijken voor oliepalmplantages. Orang-oetans raken ontheemd omdat hun natuurlijke leefomgeving wordt platgewalst. 

4. En niet door ontbossing of stroperij uitsterven…

Sumatra

5. Of verdwijnen in de plastic soep…

Nusa Lembongan

Schildpadden zien plastic tasjes vaak aan voor kwallen, wat ze problemen met hun maag en darmen oplevert. 

6. En zodat we zonnen op plasticvrije stranden…

Nusa Penida

Eilanden als Bali kampen met het zogenaamde 'plasticseizoen' dat aanvangt aan het begin van het regenseizoen. Het afval wat in de binnenlanden in de rivieren ligt begint door de regen te stromen en belandt in de zee en spoelt vervolgens aan op de zuidelijke stranden. 

7. En je uitzicht op een vulkaan niet verpest wordt door een berg achtergelaten plastic…

Bromo National Park, Java

Hebben we jou geïnspireerd om op de groene tour te gaan in Indonesië? Hier vind je de aanbieders van duurzame reizen naar Indonesië!

Fotocredits: vincentraal

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors