Volken Lombok

Volken Lombok

door Getaway Travel

De grootste etnische groep van Lombok zijn de Sasak. Zij vormen ongeveer 80 procent van de bevolking. Waarschijnlijk zijn de Sasak vanuit het noordwesten van India of Birma naar Lombok gekomen. Hun naam kan zijn afgeleid van het woordsesek,een bamboevloot waarmee vroeger de zeestraten mee werd overgestoken.

De Sasak zijn merendeel moslims en zijn onder te verdelen in drie groepen, de Wektu-Telu, de Wektu-Lima en de Sasak Bodah. De Wektu-Telu zijn bergbewoners, ze hebben zich in het verleden bekeerd tot de islam maar hebben daarnaast hun animistische, natuurlijke, gebruiken niet in de steek gelaten. Naast het animisme worden ook nog hindoeïstische elementen gecombineerd met de islam.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 237 reizen naar Indonesie

Drie volkeren

Respect voor de natuur en de voorouders staan centraal. De Wektu-Telu erkennen de vijf moslimplichten maar leven ze niet strikt na. De regering accepteert officieel niet religie die de Wektu-Telu aanhangen als officiële godsdienst. Dit in tegenstelling tot de orthodoxe vorm van de islam die de Wektu-Lima aanhangen.

De Wektu-Lima bewonen het laagland en de kuststreken en zijn fundamentalistische moslims. De aanhangers van de Wektu-Lima zijn het oneens over de manier waarop de Wektu-Telu het islamgeloof vorm geven.

De laatste en kleinste groep Sasak zijn de Sasak Bodha. Het woord bodha is een verbastering van het Maleise woordbodoh dat dom of onwetend betekent. Jonge mannen op Oost-Java die nog niet zijn besneden en dus nog niet volledig moslim zijn worden ookbodoh genoemd. De Sasak Bodha hebben een afkeer van de islam, ze leven volgens de normen en waarden van hun volksgeloof en laten geen islamitische invloeden toe.

Hindoeïsme

Er zijn hindoeïstische elementen terug te vinden in hun geloof. Onder dwang van de regering die slechts vijf hoofdreligies accepteert hebben de Sasak Bodha zich aangesloten bij het hindoeïsme. Het oude geloof waarbij de verering van de Gunung Rinjani van belang is wordt echter nog steeds aangehangen. De Sasak Bodha wonen voornamelijk in het westen van Lombok, de Wektu-Telu in het zuiden en de Wektu-Lima vind je overal in het eiland.

Bruid ontvoeren

Het is gebruikelijk voor Sasak-mannen om een potentiële bruid te ontvoeren. Dit kan namelijk statusverhogend werken voor de ouders van het meisje. Het is de bedoeling dat de man na de ontvoering de ouders op de hoogte brengt van hun plannen. Bij terugkomst in het dorp worden de hele dag ceremonies gehouden.

Het stel is pas echt getrouwd als de bruidsschat betaald is. Het meisje heeft de mogelijkheid om de man af te wijzen, door te zeggen dat ze over zijn voorstel na wilt denken. Botweg afwijzen is er niet bij, helemaal niet wanneer zij al cadeaus heeft aangenomen van haar aanbidder. Dan is zij volgens de traditie verplicht om met de man te trouwen.

Dans en sport

De Sasak hebben een rijke cultuur aan dansen. Voor elke gebeurtenis is er een aparte dans, bijvoorbeeld voor de besnijdenis (dé belangrijkste traditie van de Sasak), voor verlangen en voor de krijgers. Een belangrijke dans is de Komidi Rudat, waarin de Islamitische profeet Mohammed wordt geëerd.

Twee belangrijke sporten van de Sasak zijn Gosingan en Presean. Gosingan is een sport gespeeld met een tol. Het wordt door twee teams gespeeld en het team dat de draaiende tol het langst in zijn bezit heeft wint. Presean is een traditioneel gevecht dat werd gehouden om regen op te roepen in de droge periodes. Het duel is afgelopen wanneer iemand opgeeft of wanneer een van de twee te veel bloedt. Hoe meer bloed er vloeit, hoe harder het zal gaan regenen.

Overige volken

De Balinezen die lange tijd over Lombok hebben kunnen heersen zijn nu voornamelijk in het westen van Lombok te vinden. Zij vormen ongeveer tien procent van de bevolking op het eiland. Zij delen dezelfde cultuur als de Balinezen op Bali. Het merendeel is Hindoe. Het hindoegeloof van de Balinezen is echter niet te vergelijken met het hindugeloof in India.

Naast de Sasak en Balinezen wonen er op Lombok ook nog grote groepen voornamelijk christelijke Chinezen en Arabieren. Zij vormen de laatste tien procent van de bevolking.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors