Vijf keer culinair op Lombok

Vijf keer culinair op Lombok

door Elsemieke Land

Tijdens je vakantie op Lombok duurt het niet lang voordat je verliefd bent op de Indonesische keuken. En het proeven van typisch Indonesische gerechten gaat ook zeker lukken op Lombok.

Maar Lombok biedt meer eetgelegenheden dan alleen restaurants. Heb jij alle highlights van Lombok al gezien en wil je de culinaire kant van het eiland verkennen? Wij zetten vijf activiteiten die je als fijnproever gedaan moet hebben op Lombok voor je op een rij!

5. Dineer aan het strand

Het aan de oostkust gelegen Senggigi is het meest toeristische gebied van Lombok. Daarom vind je hier genoeg restaurants en barretjes.

Na een stranddag schuif je aan bij een van de restaurants langs de tien kilometer lange kuststrook. Terwijl je met je voeten in het zand geniet van een lokaal diner bij Coco Beach of een Italiaans avondmaal bij Cafe Alberto, zie je in de late namiddag de zon in de zee zakken. Bovendien heb je met een beetje geluk uitzicht op buureiland Bali!

4. Eet Lombok

In het Indonesisch betekent Lombok 'peper'. Daarom mag het eten van peper natuurlijk niet ontbreken tijdens je rondreis over Lombok.

Gelukkig is de Indonesische keuken niet vies van een beetje peper. Vaak wordt deze vermalen tot sambal, maar rode peper wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in Ayam Taliwang, de specialiteit van Lombok. Dit kruidige kipgerecht is afkomstig uit Mataram en is vernoemd naar het gebied Taliwang.

3. Scoor een maaltijd op de avondmarkt

Bezoek tijdens je verblijf op Lombok zeker een of meerdere markten. Hier vind je voor een prikkie de lekkerste maaltijden bij een van de eetkraampjes.

Snuffel rond op de lokale markt in Apanam, struin langs de winkeltjes en restaurantjes in het winkelcentrum in hoofdstad Mataram of scoor een bord vol rijst, groenten, tempeh of verse vis op de nachtmarkt op Gili Trawangan.

2. Eet een worm op het Zeeworm Festival

Op de twintigste dag van de tiende maand van de Sasak-kalender wordt het jaarlijkse Bau Nyale Festival gehouden op Lombok. Het zogenaamde Zeeworm Festival valt meestal in februari of maart.

Meng je in de festiviteiten en grijp je kans om een zeeworm te proeven. Op het strand, meestal bij Kuta, zoeken honderden mensen in de branding naar de Nyale. Dit wezen dat door de lokale bevolking als heilig wordt beschouwd, komen alleen in deze periode van het jaar voor bij Lombok. De Indonesiërs geloven dat de zeeworm voorspoed brengt aan diegenen die er een vangen. De wormen worden vervolgens rauw of gegrild gegeten.

1. Vang je eigen vis

Niet te missen op Lombok zijn de vissersbootjes. Wil je een unieke maaltijd en de garantie van verse vis? Dan ben je in Indonesië op de juiste plek.

Spreek een lokale visser aan en stel voor om samen te gaan vissen. Dit is een uitzonderlijke manier om de lokale bevolking te leren kennen, want je spendeert samen de dag op het water, terwijl je geduldig wacht op je avondeten. Bij terugkomst bak je de vis op de barbecue. Selamat makan!

Wil jij het leven proeven op Lombok? Wij helpen je graag bij het vinden van jouw perfecte reis!

Fotocredits: Fery Indrawan | okh090 | celebrityabc | Danumurthi Mahendra | Henrik Palm | cat_collector | Franklin Heijnen | Michael Day

Like deze pagina

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors