Vrijwilligerswerk Indonesie

Vrijwilligerswerk Indonesie

door Getaway Travel

Vrijwilligerswerk in Indonesië is een bijzondere ervaring. Het gaat al steeds beter met het land, maar er zijn nog meer dan genoeg plekken waar ze jouw hulp goed kunnen gebruiken. Jij kunt dus écht iets bijdragen! Je zult versteld staan van de opgewektheid en dankbaarheid van de lokale bevolking. Door samen met hen te wonen en te werken maak je op een leuke wijze kennis met de lokale cultuur. En dat allemaal terwijl je wordt omgeven door de schitterende en veelzijdige natuur van Indonesië.

Eisen

Er zijn veel mogelijkheden voor ontwikkelingswerk in Indonesië. Je kunt je hier als individu of samen met een bekende voor aanmelden. De meeste organisaties bieden je uitgebreid de mogelijkheid om, naast het vrijwilligerswerk, excursies te maken waardoor je nog meer ziet van Indonesië.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Meestal worden er geen bijzondere eisen aan vrijwilligers gesteld op het gebied van opleiding en ervaring. Toch is niet iedereen geschikt. Het is belangrijk dat je fit, avontuurlijk en praktisch ingesteld bent en dat je goed kunt samenwerken. Reken niet op overnachtingen in een vijfsterrenhotel. Soms zul je zelfs onder niets meer dan een heldere sterrenhemel (en een klamboe) slapen!

Projecten

De projecten waar je als vrijwilliger aan kunt bijdragen zijn heel divers. Deze kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op de ontwikkeling van de gemeenschap. Dankbaar werk is lesgeven op een basisschool, of werken in een weeshuis. Door het overdragen van kennis, zoals wiskunde of de Engelse taal, geef je kinderen de kans op een betere toekomst. Of wat dacht je sporten, paardrijden en spelen met de kinderen? Ze zullen dit schitterend vinden!

Ook kun je terecht komen in klinieken, ziekenhuizen of werk je met straatkinderen. Soms houd je je bezig met het begeleiden en ondersteunen van kinderen die niemand meer hebben, mishandeld of misbruikt zijn. Je taken kunnen bestaan uit het verrichten van medische zorg en het steunen van de kinderen bij het verwerken van hun trauma. Vooral het geven van aandacht en liefde is hier belangrijk.

Andere projecten zijn meer gericht op het behoud van de natuur en de bescherming van bedreigde dieren. Je kunt werken in een nationaal park, onderzoek doen naar bepaalde dier- of plantensoorten, of je kunt aan de slag in een revalidatiecentrum voor bijvoorbeeld olifanten of apen. Hier worden zieke en gewonde dieren verzorgd en weesjes opgevoed met de bedoeling dat deze dieren worden teruggeplaatst in de natuur. Dat zullen je mooiste momenten zijn!

Observeren van orang-oetans

Het is een unieke ervaring (en maar in een paar gebieden mogelijk) om je in te zetten voor orang-oetans. De orang-oetan is alleen nog maar in het wild te vinden in de noordelijke gebieden van Sumatra en in Borneo. Indonesië is dus een land bij uitstek waar je je kunt inzetten voor de situatie van de orang-oetan. Orang-oetan ofwel 'orang-hutan' betekent in traditionele taal 'Mens van het woud'.

De orang-oetan is 's werelds grootste dier dat zich via bomen verplaatst. Ze eten het liefst fruit, bladeren, bloemen, schors, paddenstoelen en andere plantaardige producten. De orang-oetan is een bedreigde diersoort en het natuurlijk leefgebied van het dier wordt steeds kleiner als gevolg van menselijke activiteiten. Vroeger leefden de mensapen in grote delen van Zuidoost Azië zoals Laos, Vietnam en de kleinere eilanden in de Indische Oceaan. Er zijn verschillende projecten met orang-oetans waar jij als vrijwilliger een bijdrage aan kunt leveren.

Veel orang- worden bedreigd doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt. Onder andere voor de aanbouw van palmolie plantages worden grote stukken regenwoud gekapt, waardoor de orang-oetang steeds minder ruimte heeft. Er zijn organisaties die orang-oetans opvangen die uit hun gebied verjaagd zijn. Jij kunt hierbij helpen!

Een ander voorbeeld van een interessant project met orang-oetans is te vinden in Bukit Lawang. Er is gebleken dat orang-oetans medicijnen in kunnen nemen als ze zich ziek voelen. Dit doen ze door te eten van bepaalde geneeskrachtige planten, waarbij ze dus blijkbaar een link kunnen leggen tussen een bepaalde ziekte en het type plant wat ze daarvoor kunnen gebruiken.

Er is een project in Bukit Lawang, op Noord-Sumatra wat volledig gericht is op het onderzoeken van deze bijzondere ontdekking. Het project heeft zijn thuisbasis bij de rijstvelden van het dorpje Timbang Lawan. Hier vlakbij light het regenwoud van het Leuser Ecosystem. Dit is een dichtbegroeid oerbos en eveneens het centrale gebied voor het onderzoek. Als vrijwilliger kun je aan de slag op de projectlocatie en in het Leuser Ecosysteem. Je leert van alles over het gedrag van orang-oetans en geeft de dieren kans op een beter bestaan.

Organisaties

Was je al van plan om Indonesië als vrijwilliger te leren kennen? Of ben je nu enthousiast geraakt? Je kunt natuurlijk alles zelf regelen, maar dat duurt lang en verloopt soms moeizaam. Denk maar aan visums, verzekeringen, woonruimte en andere formaliteiten.

Er zijn veel goede organisaties die gespecialiseerd zijn in vrijwilligerswerk. Vaak bieden ze in Nederland al een cursus om je goed voor te bereiden op het land. Bij sommige organisaties is het mogelijk om de andere deelnemers aan een project hier al te leren kennen. Verder is het fijn om ter plekke begeleid te worden door mensen die alle ins and outs van het land kennen. Bovendien kan je er altijd aan de bel trekken, mocht het werk niet zijn wat je ervan verwacht of als er andere problemen zijn.

De organisaties vragen een bijdrage van de vrijwilliger zelf. In deze bijdrage zijn kosten opgenomen voor je ticket, vervoer binnen het land, eten, drinken en overnachtingen. Vaak gaat ook een deel van deze bijdrage naar het project zelf. Zonder deze bijdrage kunnen veel organisaties hun projecten niet uitvoeren.

Zin in vrijwilligerswerk in Indonesië? Om meer te lezen over vrijwilligersprojecten, kun je het eens gaan kijken bij één van deze organisaties. Een goed voorbeeld is de Stichting Internationale Ontwikkelingshulp. Dit is een non-profit organisatie die een ruime keus aanbiedt aan vrijwilligersprojecten overal ter wereld. Ook kun je rechtstreeks op zoek gaan naar een project wat je aanspreekt en daar je steun aan bieden. Het voordeel hiervan is dat er geen bemiddelingsorganisatie aan te pas komt, en jouw (financiële) steun volledig ten goede komt aan het project.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors