Tweede huis op Bali

Tweede huis op Bali

door Getaway Travel

Droom jij ook van een tweede huis op Bali? Ieder jaar genieten van het relaxte strandleventje, de vriendelijke mensen, de beste duikspots en het heerlijk eten.. Het aankopen van grond of een huis is eigenlijk niet zo ingewikkeld, maar je moet wel je huiswerk hebben gedaan.

Tweede huis

Het is handig om eerst informatie aan te vragen bij Westerlingen die dit pad al hebben bewandeld en tussenpersonen of makelaars op Bali en in Nederland. Houd er rekening mee dat je altijd een lokale ingezetene nodig hebt om het juridische dossier compleet te maken.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Onroerend goed in eigen naam beheren is in Indonesië voor buitenlanders vooralsnog onmogelijk. Om buitenlanders toch te helpen bij het aanschaffen en beheren van onroerend goed heeft de overheid een constructie bedacht. Een lokaal ingezetene kan samen met de buitenlander bij de notaris een wettelijke overeenkomst tekenen voor de aanschaf en het beheer van onroerend goed.

Contract

Kort gezegd, komt het er juridisch op neer dat de lokaal ingezetene alleen 'naamgever' is en met geld van de buitenlander onroerend goed aankoopt voor het gebruik van de buitenlander. De naamgever ziet af van verdere rechten. Voor deze dienst ontvangt de lokale partner een vaste maandelijkse vergoeding van ongeveer veertig euro (een redelijk basissalaris voor lokale begrippen).

Verder wordt er bij de notaris in datzelfde contract wettelijk bepaald dat de buitenlander het onroerend goed (villa en/of land) mag wederverkopen en dat de lokale naamgever een vaste vergoeding (meestal 5%) ontvangt over de meerwaarde.

Laat de notaris en tussenpersoon deze juridische contracten dan ook altijd in het Engels en het Nederlands opmaken, zodat je weet wat je tekent. Eventueel terugkoppelen met een Nederlandse notaris of rechtspersoon wordt dat ook makkelijk. Dit is een gebruikelijke constructie die al tientallen jaren succesvol wordt toegepast en voor beide partijen het meeste profijt oplevert!

Natuurlijk zijn er ook andere belangrijke vraagstukken zoals; verzekeringen, water, bouwvergunning en het bestemmingsplan. Het maakt niet uit waar je het eerste naar kijkt en welke volgorde je hanteert (natuurlijk teken je pas op het laatst...) maar deze bovenstaande zaken horen bij het standaard huiswerkpakket.

Woningaanbod

Het is vaak mogelijk om villa's of appartementen bij de grote bekende internationale hotelketens, veelal in Zuid-Bali, te kopen. Deze partijen schermen met mooie huuropbrengsten en het is een beproefde formule.

Minder massaal en minder commercieel, maar steeds populairder is het (laten)bouwen van een eigen privévilla met alles erop en eraan. Omdat Zuid-Bali vol en duur is wijken deze particuliere ontwikkelaars uit naar het rustige Noord-Bali. Deze omgeving kent een bescheiden vorm van toerisme, op z'n Nederlands gezegd; 'het is hier nog gezellig' en daarnaast is de grond goed betaalbaar. Meer informatie? Kijk op de site van Balinova.

Noord-Bali beschikt over een prachtige kustlijn met veel authentieke rijstvelden (ook in de heuvels) en dat levert panoramische plaatjes op. Een heerlijke omgeving om te wonen en vakantie te vieren. Weg van het massatoerisme maar toch alle faciliteiten voor een comfortabele vakantie of tweede huis!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors