Pura Besakih
7,6
8,0 Algemene ervaring
8,0 Schoonheid
7,0 Interessant
8,0 Authenticiteit
7,0 Bereikbaarheid

Pura Besakih

door Getaway Travel

Op de helling van de actieve vulkaan Gunung Agung ligt het grootste en belangrijkste tempelcomplex van Bali, Purah Besakih.

Het complex stamt uit de veertiende eeuw, maar werd in 1963 gedeeltelijk verwoest door de lavastromen die vrijkwamen bij een uitbarsting van de Gunung Agung.

ZELF NAAR Pura Besakih?

Bekijk alle 9 reizen naar Pura Besakih

Religieuze activiteiten

Het complex is inmiddels helemaal gerestaureerd en wordt nog steeds bezocht door veel Balinese hindoes. Zij halen bij Pura Besakih heilig water voor de religieuze rituelen in hun dorpen.

Vanaf het tempelcomplex heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn van Bali. En als je geluk hebt, zie je een Hindoeïstische processie langskomen. Hindoes in kleurige gewaden brengen dan offers van bloemen en eten aan hun goden. Ook voor niet zo spiritueel ingestelde reizigers is dit een indrukwekkend gezicht.

Reizen Pura Besakih

Reviews Pura Besakih

De moedertempel van Bali (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Roos Sekewael op 18 april 2016

De Besakih tempel is een van de niet te missen bezienswaardigheden van Bali. De tempel ligt in het midden van het eiland en wordt beschouwd als "moedertempel" door de Balinezen. Hij heeft een bijzondere ligging op 950 meter hoogte op de helling van de vulkaan Gunung Agung, die je met helder weer op de achtergrond kan zien liggen.

Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats is het nog een eindje bergopwaarts lopen over een geasfalteerde weg en moet je je melden bij de balie waar je een gids zal krijgen (dit is verplicht). Probeer echter goed te onderhandelen, de gidsen zullen je al snel om een veel te hoog bedrag vragen. 4 à 5 euro is gangbaar, maar ze zullen je proberen aan te praten dat de meeste bezoekers 30 euro voor een gids betalen. Het dragen van een sarong is ook verplicht, dus als je deze al hebt is het handig die mee te nemen. Anders kan je er een kopen bij de tientallen souvenirwinkeltjes rond het tempelcomplex.

Een hoge, stenen trap omringd door kleurrijke bloemen en met een gespleten, gebeeldhouwde poort bovenaan leidt je naar het voorste binnenhof. De gids legt uit over de geschiedenis en hindoeïstische waarden van de 3 grote en 18 kleinere tempels. Je komt langs gouden poorten, bewerkte muren en de kenmerkende torentjes met piramide-achtige daken. Omdat de meeste terreinen alleen voor hindoes toegankelijk zijn, loop je eigenlijk om het complex heen, maar door de hoge ligging kan je goed het complex in kijken en heb je bovendien een prachtig uitzicht.

Omdat de Besakih tempel een vooraanstaand bedevaartsoord is, heb je grote kans een hindoeïstische processie te zien, waarbij een grote groep Balinezen in speciale klederdracht offers in bijzondere, kleurrijke offermandjes naar de tempel brengt. Er is altijd veel bedrijvigheid, met vooral lokale Balinezen die offers komen brengen. Toen ik de tempel aan het eind van de ochtend bezocht waren er nog weinig toeristen.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Schoonheid
7 Interessant
8 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Pura Besakih

  • Bijzondere architectuur
  • Plek van groot hindoeïstisch belang
  • Mooie ligging

Minpunten Pura Besakih

  • Gidsen die je proberen af te zetten
  • Stuk lopen vanaf parkeerplaats
Ultieme tip: Laat je niet intimideren door de gidsen. Zeg eventueel dat een kennis hier al is geweest en dat je van diegene weet dat de prijs voor een gids zo'n 4 euro is.

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors