Dukuh Sibetan

Dukuh Sibetan

door Getaway Travel

In oost-Bali op de weg van Rendang tot Amlapura, aan de voet van de nog altijd actieve vulkaan Gunung Agung, ligt het dorpje Dukuh Sibetan. De mensen in dit dorpje zijn zich ernstig bewust van hun gevaarlijke ligging. Sinds de laatste uitbarsting van de Agung in 1963 is het landschap bedekt met assen en stenen. Elke vorm van landbouw werd onmogelijk.

Slangenvrucht

Het enige dat nog groeide waren de Salak-palmbomen met slangenvruchten. De naam slangenvrucht dankt dit kleine witte vruchtje aan haar donkere schil die uitziet als eens slangenhuid. Als een geluk bij een ongeluk is Sibetan nu dé specialist in Salak. De bewoners hebben door de jaren heen zaadjes verzameld en zelfs nieuwe soorten snake fruit ontdekt. Op dit moment groeien hier veertien soorten Salaks, waarvan tien totaal nieuwe zijn. De dorpsbewoners maken nu ook een eigen zoet Salakwijntje.

ZELF NAAR Bali?

Bekijk alle 152 reizen naar Bali

Bij een bezoek aan Dukuh Sibetan kun je helpen met het plukken van de slangenvruchten. De Salaks zijn niet al te groot maar hebben de meest vreemde vormen. De bewoners van het dorp laten je zien hoe de ananasachtige vruchtjes worden verwerkt tot wijn.

De vrouwelijke toerist kan een dag optrekken met de vrouwen van Sibetan. Ze mag dan helpen met koken en voorbereidingen treffen voor één van de komende ceremonies. De bewoners van Sibetan zijn namelijk erg religieus en hebben meermaals speciale ceremonies en festivals. Het zou leuk zijn mocht je zo'n festival meemaken, maar er zelf aan meewerken is zelfs nog beter.

Eco toerisme

Sibetan is een van de vier JED-dorpjes. JED is het Balinese Village Eco Tourism Network. Deze organisatie pakt het toerisme op een wel heel speciale manier aan. In deze dorpjes is het leven nog heel gewoon. De inwoners zijn erg gastvrij, maar er zijn geen speciale voorzieningen voor toeristen. Hotels zijn hier niet, maar als je wilt overnachten in Sibetan kun je terecht bij twee families. Je zult leven zoals zij en eet mee aan hun tafel. Misschien ontbreekt het aan enige comfort, maar dit is wel een unieke ervaring om eens echt te proeven van het Balinese leven!

Sibetan is omringd door rijstvelden en bossen. Je kunt vanuit het dorp een wandeltocht maken van ongeveer vier uur richting de zee of richting Tenganan. Mocht je de tempel Besakih willen bezoeken dan moet je wel een flinke klim maken langs de Gunung Agung. De tempel ligt namelijk op zes kilometer afstand van de krater.

Reizen Bali

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors