Tirtagangga
7,2
7,0 Algemene ervaring
7,0 Schoonheid
6,0 Interessant
9,0 Authenticiteit
7,0 Bereikbaarheid

Tirtagangga

door Getaway Travel

Tirtagangga is befaamd om het zonderlinge midden 20e eeuws waterpaleis en het schitterende landschap van diep uitgesneden rijstterrassen en spectaculaire bergtoppen. Het is een populaire dagtochtbestemming, maar ook een leuke stopplaats tussen Amed en Candidasa. Je kunt er allerlei, vrij gemakkelijke, wandelingen door de rijstvelden maken, maar ook veeleisender tochten van een hele dag. Het is hier aanzienlijk koeler dan aan de kust.

Uitzicht op de Gunung Lempuyang

Veel accommodaties hebben fraaie panorama's, met name de rustiger gelegenheden in de nabijgelegen dorpen Temaga, 1,5 kilometer zuidelijk, en Ababi, 2,5 kilometer noordelijk. Deze dorpen liggen een behoorlijk stuk van de hoofdweg af en lijken afgelegen, maar de accommodatie ligt maar tien tot vijftien minuten lopen door de rijstvelden van Tirtagangga-centrum. Op een heldere dag heb je fraai zicht op de Gunung Lempuyang in het oosten, waar op de helling de Pura Lempuyang Luhur staat, die een tochtje waard is.

ZELF NAAR Tirtagangga?

Bekijk alle 24 reizen naar Tirtagangga

Waterpaleis Taman Tirtagangga

De enige echte bezienswaardigheid van Tirtagangga is het waterpaleis Taman Tirtagangga (open: dagelijks 7-19 uur, Rp 10.000), gebouwd in 1946 door Anak Agung Anglurah, de laatste radja van Karangasem. Het is het mooiste voorbeeld van zijn bezetenheid van vijvers, grachten en fonteinen.

Het paleis is gebouwd op de plek van een heilige bron, iets van de hoofdweg. Het is eigenlijk meer een watertuin, een mengeling van terrassen, vijvers, struiken, water dat borrelt uit de mond van gebeeldhouwde waterbuffels en nimfen, en een vijver vol flitsende oranje karpers. In twee van de hooggelegen baden mag je zelfs zwemmen (Rp 6000, kinderen Rp 4000), al doen vooral lokale kinderen dat.

Wandeltochten en andere activiteiten

Omgeven door klassieke Balinese terrassen met rijstvelden, ramboetan-, vanille- en bananenplantages, dorpjes en verre vulkanische pieken, is Tirtagangga een uitstekende uitvalsbasis voor rustige wandelingen en uitdagende wandeltochten. Elk pension heeft een reeks programma's en er zijn ook een paar gespecialiseerde gidsen, met name de hoog aangeschreven Komang Gede Sutama (via zijn toeristeninformatiewinkel Poh Gading of bij restaurant Good Karma). Kies voor gemakkelijke lokale wandelingen of langere die je tot het dorp Tenganan boven Candidasa brengen (2-6 uur, afhankelijk van je startpunt). Het traject Kastala-Tenganan (2 uur) is een hoogtepunt.

Excursies

Een wandeling met gids kost gemiddeld Rp 35.000 per persoon per uur. Inspannender routes brengen je naar Amed (Bunutan) via de bergtop Pura Lempuyang (9 uur, Rp 850.000 met gids, incl. bagagevervoer), naar de Gunung Seraya, en de Gunung Agung op (Rp 1.200.000). Nyoman Budiarsa verkoopt een wandelkaart (Rp 3000) in zijn winkel bij Genta Bali Warung aan de hoofdweg (T0363/22436) en werkt ook als gids. Bungbung organiseert fietstochten over binnenwegen. Na al die activiteit heb je misschien behoefte aan een massage: I Made Putu Tungtang uit Ababi wordt sterk aanbevolen.

Reizen Tirtagangga

Reviews Tirtagangga

Vijvers, beelden en flora (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Roos Sekewael op 10 mei 2016

Het waterpaleis van Tirtagangga is een mooi aangelegde tuin met kleurrijke planten en bloemen en indrukwekkende bouwwerken. Het midden van de grote vijver, links als je binnenkomt, kan je bereiken via een gedetailleerd gebeeldhouwde brug met stenen draken en motieven. De vijver rechts vooraan staat vol met beelden en looptegels, zodat je over het water kan lopen en de beelden van dichterbij kan bekijken. Op de achtergrond torent een hoge, spitse fontein overal bovenuit, tevens omgeven met beeldhouwwerken als garoeda's.

Overal in Tirtagangga kom je fonteintjes tegen, maar allen zijn uniek. Water spuit uit de monden van mythische wezens, zwijnen, koeien, apen en figuren uit het hindoeïsme. Het groen van de goed onderhouden tuin steekt mooi af tegen de wit-grijze beelden.

Het waterpaleis heeft nog wat kleine vijvers gevuld met waterlelies en bijzonder ogende bomen, lijkend op bananenbomen die met hun voeten in het water staan. Daarnaast bevindt zich achter in de tuin een verhoogd platform met een kring van witte hindoeïstische godenbeelden. Ook is verderop de barong-figuur uit het hindoeïsme te vinden als groot standbeeld.

Het was rustig toen wij het waterpaleis bezochten rond 10 uur 's ochtends en we waren er in zo'n drie kwartier doorheen. Toen we het terrein verlieten stroomden de eerste grote groepen toeristen binnen. Als je vanuit Amed komt is het de moeite waard om een paar kilometer voor het waterpaleis langs de weg te stoppen om van het prachtige uitzicht over de uitgestrekte rijstvelden te genieten.

7,2
7 Algemene ervaring
7 Schoonheid
6 Interessant
9 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Tirtagangga

  • Mooie beeldhouwwerken
  • Goed onderhouden

Minpunten Tirtagangga

  • Je bent er vrij snel doorheen
  • Wat ver vanaf Kuta/Denpasar/Ubud
Ultieme tip: Breng ook een bezoekje aan de prachtige dichtbij gelegen rijstvelden!

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors